Svjetski dan borbe protiv raka jajnika
Briga o zdravlju, Zdravlje

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika prvi puta obilježen je 2013. godine i od tada se redovno obilježava 8. svibnja. Razne i brojne organizacije, odnosno njih 26 iz 17 zemalja, uključene upravo u ovu tematiku i problem. Ujedinile su se s ciljem edukacije populacije o ovoj dijagnozi i simptomima koji se kod raka jajnika pojavljuju. Cilj obilježavanja ovog dana je stvoriti osjećaj solidarnosti u borbi protiv ove bolesti i pružiti podršku ženama i njihovim obiteljima koje se s ovom dijagnozom susretnu.

Svjetski je dan borbe protiv raka jajnika pokrenut kao svjetska inicijativa, a sve s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti redovitih ginekoloških pregleda. Rak jajnika je maligna bolest koja nastaje u jajniku, a u istu kategoriju uključuju se rak jajovoda i peritoneuma (pokrova trbušnih organa). Najčešći tip raka jajnika je epitelijalni karcinom koji se dijeli u 5 podtipova pa ih se smatra različitim bolestima. Podtipovi raka jajnika su karcinom svijetlih stanica, endometroidni karcinom, mucinozni karcinom, serozni karcinom niskog stupnja i kao najčešći serozni karcinom visokog stupnja.

Što je važno za znati?

Nažalost, ne postoji probir za rano otkrivanje ove bolesti i upravo je zato redovita ginekološka kontrola od izuzetne važnosti.

Rak jajnika može se pojaviti i razviti kod svake žene, a redoviti papa test nije metoda kojom se on detektira. Također, bolest se najčešće dijagnosticira u uznapredovalom stadiju. Simptomi poput povećanog opsega trbuha, nadutost, bolovi u zdjelici i trbuhu, brzo zasićenje hranom ili smetnje kod mokrenja među prvim su znakovima bolesti i ne treba ih zanemariti. Rana faza razvoja ove bolesti često je asimptomatska.

Svako rano postavljanje dijagnoze uvelike pomaže liječenju i poboljšava postotak preživljenja.

Rak jajnika u brojkama

Dijagnoza raka jajnika na godišnjoj se razini u svijetu otkrije kod skoro 240 000 žena, a njih više od 150 000 tu bitku izgubi. Ove brojke govore u prilog da je rak jajnika ginekološki tumor s najmanjom stopom preživljenja.

Iz podataka hrvatskog Registra za rak na godišnjoj razini od ovog tipa raka obolijeva između 400 i 500 žena od kojih njih 300-tinjak ne uspije pobijediti ovu zloćudnu bolest. Prema stopi preživljenja Republika Hrvatska je na 23. mjestu u Europi od 28 zemalja.

Uzrok

Uzrok nastanka oboljenja i dalje nije poznat ni objašnjen, ali češća pojavnost vezana je uz pozitivnu obiteljsku anamnezu. Osim pojave raka jajnika u obitelji pojavljuje se i kod žena s čestim ovulacijama, nerotkinja, kod žena s velikim udjelom laktoze u prehrani. Višerotkinje, žene koje su uzimale inhibitore ovulacije i žene koje su rano ušle u menopauzu rjeđe razvijaju ovaj tip raka.

Postavljanje dijagnoze raka jajnika

Svaka žena koja prijavi već spomenute simptome, a koji upućuju na razvoj maligne bolesti bit će hitno upućena na ginekološki pregled. Također, obavit će se transvaginalni ultrazvuk i odredit će se tumorski biljeg pod nazivom CA125.

Liječenje raka jajnika

Samo liječenje je složeno, ovisno o stupnju proširenosti te samom tipu tumora, a pristupa mu se multidisciplinarno, odnosno, provodi se kirurški i kasnije onkološki. U kirurško liječenje spada odstranjenje tumorskog tkiva ovisno o njegovoj proširenosti po trbušnoj šupljini. Od histerektomije pa sve do resekcije crijeva i otklanjanja metastaza po trbušnoj šupljini i pripadajućim organima.

Vodite računa o svom zdravlju i naučite slušati svoje tijelo!

Autorica teksta: Ana Špehar, mag.ing.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments