Gripa ili prehlada
Briga o zdravlju, Zdravlje

Pripremimo se za prehladu i gripu

Imunološki sustav je ključan za naš opstanak. To je mreža stanica, tkiva i organa raspoređenih po cijelom tijelu koji djeluju zajedno kako bi zaštitili organizam od štetnih vanjskih napadača (virusa, bakterija, parazita i gljivica), toksina što ih izlučuju ti napadači, ali i od vlastitih izmijenjenih i istrošenih stanica. Primarni organi imunološkog sustava su koštana srž, timus i limfni čvorovi, a važnu ulogu u obrani organizma imaju i koža, slezena i sluznica. Ako taj sustav ne radi dobro, njegova obrambena uloga postaje upitna. Važnu ulogu u održavanju zdravog imuniteta ima i naš probavni sustav, ako je narušena ravnoteža naše crijevne flore dolazi do pada imuniteta i češće obolijevanje od infekcija gornjih dišnih puteva. Imunološki sustav je kompleksni sustav koji zajedno s neurološkim i endokrinim sustavom osigurava funkcioniranje cjelokupnog ljudskog organizma. Naš imunološki sustav neprestano se mijenja, razvija i napreduje te pokušava pronaći sto bolje i učinkovitije načine obrane organizma od patogenih mikroorganizama.  Velik broj ljudi u današnje vrijeme živi ubrzanim načinom života, hrani se neredovito i nezdravo, nedovoljno se kreće i ne vježba, nema dovoljno odmora i sna i sve to dovodi do oslabljenja imuniteta.

Simptomi pada imuniteta su: umor, nedostatak energije, alergije, afte, ekcemi, psorijaza, proljev, dehidracija, teško zacjeljivanje rana, česte bakterijske i virusne infekcije.

Kako bismo pomogli svom organizmu, ojačali imunitet i ostali zdravi potrebno je : smanjiti razinu stresa, smanjiti količinu šećera, spavati dovoljno, zdravo se hraniti, vježbati i provoditi vrijeme na svježem zraku, piti dovoljno vode, pojačati higijenu ruku i unositi dodatke prehrani koji sadrže potrebne vitamine i minerale ( vitamin C, vitamine B skupine, cink, beta-glukan, vitamin D, propolis, Echinaceu, kurkumin i probiotike). Isto tako je potrebno redovito provjetravati prostorije u kojima se boravi, redovito pranje posteljine, zavjesa i tepiha.

Tijekom zimskih mjeseci, ako padne imunitet, najčešće se oboli od gripe ili prehlade. Gripa je postala sve češće prisutna u našim životima stoga više nije dovoljno samo da prepoznamo simptome nego da znamo zaštititi organizam da ne dođe do nje. Većina prehlada započinje postupno: loše opće stanje, bolovi kod gutanja, kihanje, glavobolja, a može se pogoršati i apetiti. Kod prehlada većinom ne dolazi do visoke temperature( izuzetak su djeca kod njih može doći do visoke temperature). Za razliku od prehlade, gripa obično započinje iznenada, javljaju se jaki bolovi u mišićima i zglobovima, zimica, visoka temperatura, suh kašalj, bolovi iza očiju i glavobolja.Kod dobrog imunološkog sustava i opće kondicije trajanje gripe u pravilu je kraće , a tijek bolesti lakši. Kod male djece, starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima gripa može imati teži oblik i duže trajati. Teži oblik gripe mogući je i onda kada se prvi put inficiramo pojedinim podtipom gripe, naime svake godine gripu uzrokuje više podtipova virusa. Gripa je infekcija kod koje liječenje antibioticima nema nikakvog učinka. Posjet liječniku potreban je samo ako ne uspijemo sniziti temperaturu, imamo osjećaj gušenja, odnosno teško disanje ili se pogorša osnovna bolest. Liječenje gripe obično traje od 7 do 10 dana i jako iscrpi organizam. Gripa se može spriječiti i cijepljenjem koje se odvija u studenom i prosincu, prije nego se gripa pojavi i mora se ponavljati svake godine. Iako je cjepivo vrlo sigurno, ipak nije 100% učinkovito i možemo se razboljeti od gripe iako smo cijepljeni. Cijepljenjem se sprječava teži tijek gripe, smanjuje se broj potrebnih prihvata u bolnicu i sprječava pojava bakterijske pneumonije.

Imunološki sustav kod djece se razlikuje od imunološkog sustava odraslog čovjeka. Dijete se rađa s imunitetom koji je naslijedilo od majke, a svoj razvija tek nakon nekoliko mjeseci. Tijekom trudnoće majka prenosi djetetu zaštitna tjelešca krvlju, a nakon poroda dojenjem. Rastom i razvojem djeteta i njegov imunološki sustav postaje jači i otporniji. Djeca troše puno više energije i napora za svakodnevne obaveze nego odrasli. Manjak sna, nepravilna prehrana i iscrpljenost obavezama narušavaju imunološki sustav organizma djeteta i ono postaje podložnije virusima i infekcijama. Jesen je idealno vrijeme za brigu o zdravlju prije početka školske godine ili odlaska u vrtić. Organizam treba prije pripremiti da bi se u zimskom razdoblju izbjegla gripa i prehlada. Da bi dječji imunološki sustav ostao jak potrebno je da dijete dovoljno spava, da unosi dovoljno zdrave i raznovrsne prehrane, vode, mlijeko i sveže iscijeđene voćne sokove, provodi vrijeme na svježem zraku i ima dovoljno aktivnost. Isto tako se preporučuje unos vitamina A, E, C i D te cinka. Ostali korisni imunostimulatori su echinacea, probiotici, propolis, beta – glukan te omega 3 masne kiseline. Na tržištu postoje oblici prilagođeni za djecu, poput kapi, sirupa, pastila, tableta za žvakanje i gumenih bombona.

Jako dobar proizvod koji će pomoći vašem organizmu da ojača imunitet i spriječi pojavu bolesti je MINUS GRIP. To je dodatak prehrani koji sadrži koncentrirani sok nara i ekstrakt crne bazge obogaćen vitaminom c, cinkom i laktoferinom. Sinergija svojstava nara, crne bazge i laktoferina je otkriće koje znanstvenici i zdravstveni djelatnici smatraju najperspektivnijim u području imunologije. U pakiranju se nalazi 10 ampula  te je lakša primjena, odrasli i djeca starija od 4 godine uzimaju 1 do 3 ampule direktno ili razrijeđeno s malo vode. Minus grip je dozvoljen i kod osoba koje boluju od alergija i autoimunih bolesti. Iako ste zakasnili i niste pravovremeno pripremili svoj imunitet na vanjske utjecaje i zagađenja savjetujemo tri bočice dnevno( kod doručka, ručka i večere).

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše ocjena
Inline Feedbacks
View all comments
Mario Kos
Admin
1 godina prošlo

Korisno