Briga o zdravlju, Dodaci prehrani, Zdravlje

Zašto se debljamo nakon prestanka pušenja?

Pušenje je značajan čimbenik rizika za nastanak mnogih kroničnih bolesti. Neke od tih bolesti su bolesti srca i krvnih žila te karcinomi pluća, grla i usta.

Debljanje povezano s prestankom pušenja jedan je od glavnih razloga zašto sve više ljudi ne pokušava prestati pušiti.

Prema istraživanjima pušači prosječno dobiju 4-5 kilograma tijekom prve godine nakon prestanka pušenja. Debljanje nakon prestanka pušenja pripisuje se učincima pušenja na unos energije, brzinu metabolizma i tjelesnu aktivnost.

Nikotin je jedan od glavnih razloga povećanja tjelesne mase nakon prestanka pušenja. Nikotin ubrzava metabolizam te tijelo brže sagorijeva energiju. Nakon prestanka pušenja metabolizam se usporava te tijelo treba 7-15 % manje energije. Pušenje također može smanjiti apetit i osjećaj gladi. Nakon prestanka pušenja apetit i osjećaj gladi se povećavaju. Pušenje može uzrokovati oštećenje okusnih pupoljaka, a prestankom pušenja hrana postaje ukusnija što dovodi do povećanog ukupnog unosa hrane. S obzirom na to da je pušenje navika, nakon prestanka pušenja možete osjetiti čežnju za nezdravim grickalicama kao zamjenom za cigarete.

Novo je istraživanje pokazalo da debljanje nakon prestanka pušenja u potpunosti ovisi o učinku nikotina na mikrobiotu pojedinca.

Istraživanja koja su uspoređivala mikrobiotu pušača i nepušača dala su različite rezultate. Neka od tih istraživanja pokazuju poremećaj mikrobiote kod pušača dok druga ne pronalaze razlike.

Istraživanjima je potvrđeno da najveći rizik od debljanja nakon prestanka pušenje imaju žene te osobe s niskim mjesečnim primanjima. U tu skupinu spadaju i veliki potrošači duhana kao i osobe s neuravnoteženom prehranom i ograničenom tjelesnom aktivnosti.

Zaključak ovog istraživanja je da se kod povezanosti prestanka pušenja i debljanja u obzir moraju uzeti čimbenici koji su povezani sa stilom života i materijalnom situacijom pojedinca.

Zašto se debljamo nakon prestanka pušenja

Kako bi nakon prestanka pušenja održali postojeću tjelesnu težinu te debljanje sveli na minimum u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta.

Promijenite prehrambene navike

Planirajte obroke unaprijed jer ćete se tako lakše nositi sa žudnjom za manje zdravim obrocima. Za međuobroke uvedite zdrave grickalice i orašaste plodove.

Povećajte unos antioksidansa

Dugotrajno pušenje povisuje oksidativni stres te pušači trebaju unositi dnevno više i do 300 mg vitamina C. 

Potrebno je povećati unos antioksidansa poput vitamina A i vitamina E bilo iz hrane ili putem dodataka prehrani. Također se preporučuje i unos magnezija kao minerala koji ulazi u preko 300 enzima.

Unosite dovoljno tekućine

Poznato je da često zamijenimo osjećaj žeđi s osjećajem gladi zbog nedovoljnog unosa tekućine. Dnevna preporuka unosa vode kreće se od dvije do tri litre. Izbjegavajte alkohol i zaslađene sokove. Kao zamjenu za sok odaberite neki biljni čaj ili vodu s limunom i začinskim biljem.

Povećajte unos vlakana

Prehrambena vlakna dugo daju osjećaj sitosti. Vlakna također potiču redovnu probavu i pražnjenje crijeva. Tako sprječavamo prekomjeran unos kalorične hrane.

Dovoljno spavajte

Istraživanja pokazuju kako osobe koje ne spavaju dovoljno imaju sniženu razinu hormona leptina u krvi. Leptin u normalnim koncentracijama potiskuje apetit i povećava potrošnju energije. Nedostatak sna je jedan od vodećih uzroka pretilosti.

Budite tjelesno aktivni

Tjelesna aktivnost povećava sagorijevanje energije te može pomoći u smanjenju žudnje za brzom hranom. Za početak prošetajte do posla ili umjesto dizala koristite stepenice.

skale

Prestanak pušenja nije jednostavan. To je odluka koja zahtjeva mnogo snage volje i samokontrole. Kada prestanete pušiti vaš će organizam doživjeti mnoge benefite. Osnažit ćete pluća te smanjiti rizik od nastanka karcinoma dišnog sustava. Očuvat ćete zdravlje srca te smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti poput infarkta miokarda i moždanog udara.

Prestankom pušenja vaša će koža biti zdravija. Vratit će joj se sjaj i elastičnost. Smanjit ćete neugodan zadah iz usta, a vaši će zubi biti bjelji.

Savjeti iz ovog teksta mogu vam pomoći da prestanete pušiti bez straha od debljanja. Za dodatne savjete u vezi prehrane i zdravlja možete se prijaviti i na naše besplatno nutricionističko savjetovanje.

Za sva dodatna pitanja i savjete naše educirano osoblje stoji vam na raspolaganju.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments