Inkontinencija
Briga o zdravlju, Inkontinencija, Zdravlje

Preljevna inkontinencija

Urinarna inkontinencija može se dogoditi u svako životno doba i biti potaknuta različitim uzrocima nastajanja, ali njena vjerojatnost i učestalost povećava se s godinama starosti.

Naši bubrezi stalno stvaraju mokraću koja se pohranjuje u mokraćni mjehur. Prstenasti mišić na dnu mjehura ostaje stisnut i na taj način zadržava mokraću u mjehuru dok se ne napuni. Kad se mjehur napuni živci odašilju signal mozgu i javlja se potreba za mokrenjem. Kada osoba svjesno i svojevoljno donese odluku o mokrenju prstenasti mišić se opušta i dolazi do istjecanja mokraće. Kod osoba koje pate od inkontinencije u nekom od koraka ovog složenog procesa javlja se problem koji dovodi do gubitka kontrole nad mjehurom.

Preljevna inkontinencija jedna je od nekoliko različitih vrsta urinarne inkontinencije. Nastupa kada osoba nije u mogućnosti u potpunosti isprazniti mjehur pa dolazi do čestog ili neprestanog kapanja malih količina mokraće. Preljevanje ili kapanje uzrokuje neugodu i nelagodan osjećaj, ali to nije jedini problem kod ove vrste inkontinencije. Urin koji zaostaje u mjehuru ili u mokraćnoj cijevi stanište je raznih bakterija i može biti uzročnik brojnih infekcija mokraćnog sustava, a u težim slučajevima može doći i do povratka urina u bubrege.

Preljevna inkontinencija češće pogađa muškarce nego žene. Najčešći uzrok ove inkontinencije kod muškaraca je povećana prostata koja ometa protok urina iz mokraćnog mjehura. Drugi mogući uzroci su: blokada mokraćne cijevi od tumora, mokraćnih kamenaca, ožiljaka ili oteklina od infekcija, oslabljeni mišići mjehura koji nisu u mogućnosti u potpunosti isprazniti mjehur, ozljede živaca koje utječu na mjehur, oštećenja živaca koja se mogu javiti kod bolesti poput dijabetesa, Parkinsonove bolesti ili multiple skleroze te lijekovi koji djeluju na živčane signale mokraćnog mjehura. Najčešći uzroci preljevne inkontinencije kod žena su oštećenje živaca tijekom poroda ili kod žena koje ne obave nuždu kada osjete potrebu, iako se javlja u rijetkim slučajevima.

Liječenje preljevne inkontinencije može se provoditi na različite načine. Jedan od načina kod muškaraca s povećanom prostatom je uz pomoć lijekova koji opuštaju mišiće pri dnu mokraćne cijevi i tako omogućuju urinu da izlazi iz mjehura. Također jedan od načina, ukoliko lijekovi ne pomažu, je i upotreba katetera koji osigurava da se mjehur isprazni do kraja.

Danas su na tržištu dostupni brojni proizvodi za ublažavanje simptoma inkontinencije i neometano uživanje u aktivnom načinu života. Elbi Medikal u svom asortimanu nudi proizvode švedskog proizvođača Attends. Ovisno o vrsti i jačini inkontinencije možete izabrati proizvod koji Vam pruža sigurnost u svako doba dana. Attends proizvodi imaju ekstra mekani gornji sloj, visokoupijajuću jezgru te Quick dry tehnologiju koja kožu drži suhom. Anatomski ulošci za laku inkontinenciju dostupni su na našem web shopu: https://elbi-medikal.hr/kategorija-proizvoda/inkontinencija/

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments