Bioskin, Zdravlje

Prehranom protiv akni

Akne

Akne su kožna bolest pri kojoj dolazi do začepljenja pora što uzrokuje pojavu bubuljica i upaljenih, inficiranih apscesa. Najčešće su prisutne kod mladih osoba u pubertetu zbog pojačanog rada žlijezda lojnica, ali to nije jedini uzrok njihove pojave. Stres, bakterije, nakupljanje mrtvih stanica kože, prehrana i brojni drugi nepoznati uzroci utječu na njihovu pojavu. U današnje vrijeme sve češće ova bolest pogađa i starije osobe, naročito žene u 20-ima i 30-ima.

Utječe li prehrana na pojavu akni?

Stručnjaci još uvijek nisu sa sigurnošću povezali prehranu s nastankom akni. Ipak, sve češće se kod osoba pojavljuje intolerancija na određenu vrstu hrane koja se manifestira na razne načine, a neki od njih su upravo i kožne bolesti poput akni.

Određene namirnice podižu razinu šećera u krvi brže od ostalih što može uzrokovati da lojne žlijezde proizvode više sebuma i tako povećavaju rizik za nastankom akni i upala. Namirnice koje brže podižu razinu šećera su ugljikohidrati s visokim glikemijskim indeksom, npr:

  • Tjestenina
  • Šećer
  • Bijeli kruh
  • Bijela riža

Neka su istraživanja pokazala da određene namirnice potiču proizvodnju hormona koji uzrokuju stvaranje i izlučivanje viška ulja iz uljnih žlijezda što također može imati utjecaj. Uz visokoglikemijske ugljikohidrate tu spadaju i mliječni prooizvodi, zasićene masti i trans masti.

Prženu hranu bi također trebalo izbjegavati koliko je moguće. Iako nije dokazan njezin utjecaj na pojavu akni, takva hrana nije kvalitetna prvenstveno zbog velike količine ulja u kojoj se priprema.

Hrana koja dobro utječe na kožu

Suprotno utjecaju ugljikohidrata s visokim glikemijskim indeksom, složeni ugljikohidrati odnosno hrana s niskim glikemijskim indeksom može imati pozitivan utjecaj na našu kožu i smanjiti rizik od nastanka akni. Tu prvenstveno spadaju:

  • Cjelovite žitarice
  • Mahunarke
  • Neprerađeno voće i povrće.

Namirnice koje sadrže cink, vitamine A i E i antioksidanse također imaju pozitivan utjecaj na kožu.

Neka su istraživanja pokazala da su osobe s težim slučajevima akni imali niske razine cinka u krvi. Cink je prehrambeni mineral važan za razvoj kože kao i za regulaciju metabolizma i razine hormona. Namirnice koje sadrže veće količine cinka su:

  • Indijski orah
  • Sjemenke bundeve
  • Purica
  • Govedina
  • Kvinoja
  • Leća
  • Plodovi mora poput rakova i kamenica

Uz utjecaj cinka, neke studije povezuju smanjenje pojave akni s konzumiranjem omega-3 masti zajedno s antioksidansima. Najveći izvor omega-3 masti su riba i jaja, a namirnice s najviše antioksidansa su borovnice, brusnice, artičoke, maline, kupine, šljive, jagode.

Od dodataka prehrani svakako je preporuka uključiti i vitamin C.

Svako tijelo je drugačije i svaka osoba može različito reagirati na određene namirnice. Eksperimentiranje s hranom poželjno je i može biti vrlo korisno kod osoba koje ne mogu otkriti uzrok pojave akni. Izbacivanje neke namirnice ili skupine namirnica iz jelovnika kroz određeni vremenski period može vam pružiti trajno rješenje u borbi s aknama. Za njegu kože sklone aknama odaberite prirodnu Bioskin Young kremu.

Autorica teksta: Sara Inić, mag. ing.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments