Briga o zdravlju, Dodaci prehrani, Zdravlje

Savjeti za zdravu prehranu djece školske dobi

Prehrana djece treba biti raznolika, umjerena i uravnotežena. Treba obilovati svim hranjivim tvarima kako bi se djeci osigurao pravilan rast i razvoj. Kvaliteta namirnica koje djeca konzumiraju ima značajan utjecaj na zdravlje. Jelovnike za djecu uvijek treba individualno prilagoditi dobi, spolu, razini tjelesne aktivnosti i zdravstvenom stanju djeteta. Pravilna prehrana može poboljšati djetetovo pamćenje i koncentraciju. Za moždane funkcije izrazito su bitne omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi i orašastim plodovima. Mineral cink pospješuje pamćenje i pozornost, stoga je bitno da djeca konzumiraju namirnice bogate cinkom (crveno meso, morski plodovi, mahunarke).

Nacionalne smjernice za prehranu učenika u osnovnoj školi

Pravilna prehrana djece sastoji se od tri glavna obroka (zajutrak, ručak i večera) te 2 međuobroka (doručak i užina). Ne savjetuje se spajanje obroka, a između pojedinih obroka bi trebao biti razmak najmanje dva sata. Djeca školske dobi značajan dio dana provode u školi pa u većini slučajeva u školama konzumiraju jedan ili više obroka.

Kako bi se poboljšao način prehrane i omogućila bolja organizacije školske prehrane Ministarstvo zdravlja je 2013. godine objavilo „Nacionalne smjernice za prehranu učenika u osnovnim školama“. Prema tim smjernicama preporučeni dnevni energetski unos za dječake dobi od 10 do 13 godina je 2220 kcal, dok za djevojčice iste dobi iznosi 1845 kcal. Za zajutrak/doručak djeci treba poslužiti raženi, zobeni ili crni pšenični kruh. Djeci se ujutro mogu poslužiti i razne kaše sastavljene od žitnih pahuljica, sjemenki, orašastih plodova i voća. Preporuča se da se za doručak djeci svakako servira i mlijeko/mliječni proizvod (jogurt, kefir i sl.) zbog sadržaja bjelančevina i kalcija.

Ručak u školi bi trebao biti sastavljen od različitih žitarica (riža, heljda, kvinoja, kukuruz i sl.) koje se mogu kombinirati uz različito povrće (najbolje sezonsko i lokalno uzgojeno) i mahunarke. Važno je da se u ručku nađu izvori proteina, a to su: riba, bijelo meso, jaja ili različiti sirevi. Ukoliko su djeca u produljenom boravku u školi bi trebala dobiti i užinu. Za užinu se preporuča jesti orašaste plodove, svježe voće, sjemenke, integralne krekere i mliječne proizvode (jogurt, kefir).

Zdravi tanjur za djecu

Kod planiranja obroka može poslužiti model zdravog tanjura. Polovicu dječjeg, kao i odraslog, tanjura bi trebalo činiti voće i povrće, jednu četvrtinu tanjura cjelovite žitarice, a drugu četvrtinu tanjura namirnice bogate proteinima. Voće i povrće bi trebalo biti sezonsko i lokalno uzgojeno. Djeca bi prednost trebala dati svježem voću koje se može konzumirati samostalno ili u obliku voćnih salata ili svježe cijeđenih sokova. Djeca bi u svoje jelovnike trebala uvrstiti raznoliko povrće različitih boja. Ukoliko djeca odbijaju konzumirati povrće, povrće se može izmiksati u kaše ili se kuhano povrće može servirati u različitim zanimljivim oblicima (sunce, junaci iz crtića, smajlići i sl.).

Djeca bi trebala konzumirati cjelovite žitarice jer su u odnosu na prerađene bogatije prehrambenim vlaknima, željezom i vitaminima B-skupine. U namirnice bogate proteinima ubrajamo: bijelo i crveno meso, ribu i morske plodove, jaja, mahunarke i mlijeko i mliječne proizvode. Djeca bi trebala konzumirati pretežno životinjske izvore proteina jer oni sadrže željezo u obliku u kojem se ono bolje apsorbira/iskorištava u organizmu. Unos suhomesnatih proizvoda treba ograničiti.

Na zdravom tanjuru se također ističe da je važno unositi i masti i ulja. Treba birati biljna ulja poput maslinovog, bučinog ili repičinog koja su izvor zdravih omega kiselina. Naglašava se i važnost adekvatnog unosa tekućine (prvenstveno vode). Unos zaslađenih i gaziranih napitaka je potrebno ograničiti.

Ključne preporuke za prehranu školske djece

Djeca bi trebala imati minimalno 5-6 obroka dnevno. Doručak, kao glavni obrok, nikako ne bi trebala preskakati. Trebala bi konzumirati minimalno 5-6 serviranja voća i povrća raznolikih boja. Školske obroke treba pojesti jer omogućavaju da se održi pažnja i koncentracija tijekom nastave. U jelovnike treba redovito (2-3 puta dnevno) uvrstiti mlijeko i mliječne proizvode jer su bogati proteinima i kalcijem koji omogućavaju djeci pravilan rast i razvoj. Umjesto slatkiša i grickalica jesti voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke i sl.

Primjeri zdravih školskih obroka

Zdravi šareni sendviči

Sastojci: integralni tost, sirni namaz, sjemenke sezama i lana, krastavac ili paprika

Sastojci: integralni tost, pomiješani sirni i hummus namaz, list zelene salate, komadići rajčice

Polpete od tikvica s različitim sezonskim salatama

Tekući obroci na bazi jogurta

Glavni sastojak je jogurt koji je izvor „dobrih“ bakterija za crijeva. U jogurt se mogu dodati različite pahuljice (zobene, kukuruzne), chia sjemenke, sjemenke lana i slično. U smjesu dodati po izboru orašaste plodove, cimet, med, svježe voće (banana, kruška, jabuka, borovnice, maline, itd.), sušeno voće.

Hladne salate s povrćem i žitaricama

Odličan školski obrok mogu biti i salate pripremljene od žitarica kao što su kuhana heljda, proso, kvinoja. U salate se može dodati različito povrće (tikvice, mrkva, rajčica, paprika). Kao izvor proteina može se dodati piletina, jaje ili tuna.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

Prijavite se na newsletter

Prijavite se i ostvarite popust od 10% na prvu narudžbu u Elbi Medikal web shopu.

Kupon će vam stići e-mailom nakon uspješne prijave.

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše ocjena
Inline Feedbacks
View all comments