UNOS NAMIRNICA
Dijabetička dijeta treba biti uravnotežena u unosu određenih namirnica. Adekvatan unos pojedinih kategorija namirnica može prevenirati razvoj dijabetesa, a kod osoba koje već imaju dijagnozu temelj je liječenja. Svakodnevno tijelu treba pružiti unos raznovrsne i uravnotežene prehrane. Ono mora biti opskrbljeno ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama kao glavnim izvorom energije, ali i vitaminima, mineralima i neenergetskim tvarima. Sva ograničenja u dijabetičkoj prehrani vezana su uz koncentrirane ugljikohidrate, životinjske masnoće, alkohol i slično što bi i zdrave osobe trebale izbjegavati.
OMJER NAMIRNICA
Preporučeni, optimalni odnos triju glavnim kategorija iznosi: 55 – 60% ugljikohidrata, 25 – 30% masnoća i 10 – 15% proteina.
GLAVNE KATEGORIJE U PREHRANI I NJIHOVI IZVORI
PROTEINI
- meso
- riba
- jaja / bjelanjak
- mlijeko
- jogurt
- sir
- mahunarke (grah, leća, soja)
- žitarice (pšenica, raž, zob, ječam, heljda, kvinoja)
- orašasti plodovi
- chia sjemenke
- sojine klice i alfa-klice
UGLJIKOHIDRATI
- žitarice (pšenica, raž, riža, ječam, kukuruz, zob, proso)
- krumpir
- mrkva
- mahunarke (grašak, grah, bob, leća, soja)
- voće
- mliječni proizvodi
MASNOĆE
- biljna ulja
- orašasti plodovi
- životinjska mast
- meso
- jaja
- mlijeko
- avokado
- losos
- sjemenke
- masline
Na tržištu postoje prirodni proizvodi koji mogu pomoći u reguliranju razine glukoze u krvi. Diamell kapi pomažu pri normalizaciji šećera u krvi. Čaj gorke dinje ublažava simptome dijabetesa. Dodatak prehrani Pisakvica plus pomaže i kod regulacije tjelesne težine, dijabetesa i anemije. Kapi borovnice pomažu kod povišenih vrijednosti glukoze u krvi (hiperglikemija) i proljeva (dijareje).
Također mogu pomoći i dodaci prehrani kao što su omega 3 masne kiseline, vitamini B skupine, magnezij, krom te alfa lipoična kiselina.
Više proizvoda pronađite u web shopu.