UNOS NAMIRNICA

Dijabetička dijeta treba biti uravnotežena u unosu određenih namirnica. Adekvatan unos pojedinih kategorija namirnica može prevenirati razvoj dijabetesa, a kod osoba koje već imaju dijagnozu temelj je liječenja. Svakodnevno tijelu treba pružiti unos raznovrsne i uravnotežene prehrane. Ono mora biti opskrbljeno ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama kao glavnim izvorom energije, ali i vitaminima, mineralima i neenergetskim tvarima. Sva ograničenja u dijabetičkoj prehrani vezana su uz koncentrirane ugljikohidrate, životinjske masnoće, alkohol i slično što bi i zdrave osobe trebale izbjegavati.

 

OMJER NAMIRNICA

Preporučeni, optimalni odnos triju glavnim kategorija iznosi: 55 – 60% ugljikohidrata, 25 – 30% masnoća i 10 – 15% proteina.

 

GLAVNE KATEGORIJE U PREHRANI I NJIHOVI IZVORI

 PROTEINI

  • meso
  • riba
  • jaja / bjelanjak
  • mlijeko
  • jogurt
  • sir
  • mahunarke (grah, leća, soja)
  • žitarice (pšenica, raž, zob, ječam, heljda, kvinoja)
  • orašasti plodovi
  • chia sjemenke
  • sojine klice i alfa-klice

 UGLJIKOHIDRATI

  • žitarice (pšenica, raž, riža, ječam, kukuruz, zob, proso)
  • krumpir
  • mrkva
  • mahunarke (grašak, grah, bob, leća, soja)
  • voće
  • mliječni proizvodi

 MASNOĆE

  • biljna ulja
  • orašasti plodovi
  • životinjska mast
  • meso
  • jaja
  • mlijeko
  • avokado
  • losos
  • sjemenke
  • masline

 

Na tržištu postoje prirodni proizvodi koji mogu pomoći u reguliranju razine glukoze u krvi. Diamell kapi pomažu pri normalizaciji šećera u krvi. Čaj gorke dinje ublažava simptome dijabetesa.  Dodatak prehrani Pisakvica plus pomaže i kod regulacije tjelesne težine, dijabetesa i anemije. Kapi borovnice pomažu kod povišenih vrijednosti glukoze u krvi (hiperglikemija) i proljeva (dijareje).

Također mogu pomoći i dodaci prehrani kao što su omega 3 masne kiselinevitamini B skupinemagnezij, krom te alfa lipoična kiselina.

Više proizvoda pronađite u web shopu.

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments