VELIČINA OBROKA

Veličina obroka može se izračunati na više načina. Sve ovisi o tome što vam je najdostupnije i najjednostavnije. Uvijek možete upotrijebiti vagu i obrok servirati pomoću vaganja. Ako vam vaga ipak nije pri ruci ili ju općenito nemate obrok možete izmjeriti i drugim metodama.

 

METODA ŠAKE

Metoda mjerenja pomoću čaše, žlice ili šake. Određeni dio šake odgovara mjeri od pola čaše, cijele čaše ili jedne žlice. Tako na primjer polovica stisnute šake u kojoj su mali prst i prstenjak odgovara veličini od pola čaše. Ova mjera uzima se za količinu serviranog voća ili soka, škrobastog povrća (grah, krumpir, kukuruz), tjestenina, žitarice. Veličina zatvorene šake odgovara količini jedne čaše. Koristi se za mjerenje veličine serviranja kuhanog povrća, salate, mlijeka, juhe, variva. Dlan odgovara veličini od približno 100 grama i koristi se kao primjer za serviranje mesa debljine 1 cm. Vrh prstiju koristi se za mjerenje drugih dodataka poput preljeva za salate i količine ulja ili drugih masnoća.

 

METODA TANJURA

Svoj obrok možete izmjeriti i metodom tanjura. Na tanjuru zamislite tri linije. Jedna linija tanjur dijeli na dvije polovice, a druga jednu od polovica na još pola. Tako dobijete tri zasebna dijela tanjura od kojih su dva istih manjih dimenzija, a jedan zauzima polovicu tanjura. Najveći odjeljak na tanjuru predstavlja povrće s malo ugljikohidrata (mrkva, špinat, zelena salata, zelje, mahune, brokula, gljive, paprike,…). Jedan od manjih odjeljaka predstavlja mjesto za ugljikohidratne namirnice poput kruha, žitarica, tjestenine, krumpira, riže. Treći odjeljak namijenjen je za proteine.

 

UGLJIKOHIDRATNE JEDINICE OBROKA

Kod intenzivne terapije inzulinom, kod dijabetesa tipa 1 i kasnije faze u dijabetesa tipa 2, primjenjuje se metoda brojanja ugljikohidrata, odnosno ugljikohidratne jedinice. Ovoj metodi pristupa se zbog što pravilnijeg izračuna potrebne doze inzulina. Kako bi se ugljikohidrati iz hrane što jednostavnije pretvorili u ugljikohidratne jedinice računa se da je 15 grama ugljikohidrata jedna ugljikohidratna jedinica. Broje se sve namirnice, uključujući i voćni sokovi, dodaci prehrani ili preljevi za salate.

Određivanje ugljikohidratnih jedinica važno je jer se time može procijeniti koliko je potrebno za razgradnju obroka. Sukladno tome može se predvidjeti koliko obrok može povisiti šećer u krvi.

0-5 g ugljikohidrata                  =                 nije  potrebno uračunati

6-10 g ugljikohidrata                =                 ½ ugljikohidratne jedinice

11-20 g ugljikohidrata              =                 1 ugljikohidratna jedinica

21-25 g ugljikohidrata              =                 1  ½ ugljikohidratna jedinice

26-35 g ugljikohidrata              =                 2 ugljikohidratne jedinice

 

  NORMALNA TJELESNA TEŽINA PREKOMJERNA
TJELESNA TEŽINA
SMANJENA TJELESNA TEŽINA
DORUČAK 3 2 4
UŽINA 1 1 1
RUČAK 5 3 7
UŽINA 1 1 1
VEČERA 3 2 4
UŽINA 1 1 1
UKUPNO 14 10 18
UNOS ŠEĆERNIH JEDINICA PREMA TJELESNOJ MASI

 

Na tržištu postoje prirodni proizvodi koji mogu pomoći u reguliranju razine glukoze u krvi. Diamell kapi pomažu pri normalizaciji šećera u krvi. Čaj gorke dinje ublažava simptome dijabetesa.  Dodatak prehrani Pisakvica plus pomaže i kod regulacije tjelesne težine, dijabetesa i anemije. Kapi borovnice pomažu kod povišenih vrijednosti glukoze u krvi (hiperglikemija) i proljeva (dijareje).

Također mogu pomoći i dodaci prehrani kao što su omega 3 masne kiselinevitamini B skupinemagnezij, krom te alfa lipoična kiselina.

Više proizvoda pronađite u web shopu.

3.4 5 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments