VELIČINA OBROKA
Veličina obroka može se izračunati na više načina. Sve ovisi o tome što vam je najdostupnije i najjednostavnije. Uvijek možete upotrijebiti vagu i obrok servirati pomoću vaganja. Ako vam vaga ipak nije pri ruci ili ju općenito nemate obrok možete izmjeriti i drugim metodama.
METODA ŠAKE
Metoda mjerenja pomoću čaše, žlice ili šake. Određeni dio šake odgovara mjeri od pola čaše, cijele čaše ili jedne žlice. Tako na primjer polovica stisnute šake u kojoj su mali prst i prstenjak odgovara veličini od pola čaše. Ova mjera uzima se za količinu serviranog voća ili soka, škrobastog povrća (grah, krumpir, kukuruz), tjestenina, žitarice. Veličina zatvorene šake odgovara količini jedne čaše. Koristi se za mjerenje veličine serviranja kuhanog povrća, salate, mlijeka, juhe, variva. Dlan odgovara veličini od približno 100 grama i koristi se kao primjer za serviranje mesa debljine 1 cm. Vrh prstiju koristi se za mjerenje drugih dodataka poput preljeva za salate i količine ulja ili drugih masnoća.
METODA TANJURA
Svoj obrok možete izmjeriti i metodom tanjura. Na tanjuru zamislite tri linije. Jedna linija tanjur dijeli na dvije polovice, a druga jednu od polovica na još pola. Tako dobijete tri zasebna dijela tanjura od kojih su dva istih manjih dimenzija, a jedan zauzima polovicu tanjura. Najveći odjeljak na tanjuru predstavlja povrće s malo ugljikohidrata (mrkva, špinat, zelena salata, zelje, mahune, brokula, gljive, paprike,…). Jedan od manjih odjeljaka predstavlja mjesto za ugljikohidratne namirnice poput kruha, žitarica, tjestenine, krumpira, riže. Treći odjeljak namijenjen je za proteine.
UGLJIKOHIDRATNE JEDINICE OBROKA
Kod intenzivne terapije inzulinom, kod dijabetesa tipa 1 i kasnije faze u dijabetesa tipa 2, primjenjuje se metoda brojanja ugljikohidrata, odnosno ugljikohidratne jedinice. Ovoj metodi pristupa se zbog što pravilnijeg izračuna potrebne doze inzulina. Kako bi se ugljikohidrati iz hrane što jednostavnije pretvorili u ugljikohidratne jedinice računa se da je 15 grama ugljikohidrata jedna ugljikohidratna jedinica. Broje se sve namirnice, uključujući i voćni sokovi, dodaci prehrani ili preljevi za salate.
Određivanje ugljikohidratnih jedinica važno je jer se time može procijeniti koliko je potrebno za razgradnju obroka. Sukladno tome može se predvidjeti koliko obrok može povisiti šećer u krvi.
0-5 g ugljikohidrata = nije potrebno uračunati
6-10 g ugljikohidrata = ½ ugljikohidratne jedinice
11-20 g ugljikohidrata = 1 ugljikohidratna jedinica
21-25 g ugljikohidrata = 1 ½ ugljikohidratna jedinice
26-35 g ugljikohidrata = 2 ugljikohidratne jedinice
NORMALNA TJELESNA TEŽINA | PREKOMJERNA TJELESNA TEŽINA |
SMANJENA TJELESNA TEŽINA | |
DORUČAK | 3 | 2 | 4 |
UŽINA | 1 | 1 | 1 |
RUČAK | 5 | 3 | 7 |
UŽINA | 1 | 1 | 1 |
VEČERA | 3 | 2 | 4 |
UŽINA | 1 | 1 | 1 |
UKUPNO | 14 | 10 | 18 |
Na tržištu postoje prirodni proizvodi koji mogu pomoći u reguliranju razine glukoze u krvi. Diamell kapi pomažu pri normalizaciji šećera u krvi. Čaj gorke dinje ublažava simptome dijabetesa. Dodatak prehrani Pisakvica plus pomaže i kod regulacije tjelesne težine, dijabetesa i anemije. Kapi borovnice pomažu kod povišenih vrijednosti glukoze u krvi (hiperglikemija) i proljeva (dijareje).
Također mogu pomoći i dodaci prehrani kao što su omega 3 masne kiseline, vitamini B skupine, magnezij, krom te alfa lipoična kiselina.
Više proizvoda pronađite u web shopu.