Dijabetička dijeta
Dijabetičku dijetu treba gledati kao osnovu liječenja svih tipova dijabetesa. Dijabetička dijeta predstavlja uravnoteženu i raznovrsnu prehranu kod koje su ograničenja vezana uz koncentrirane ugljikohidrate, životinjske masnoće, alkohol i druge namirnice koje nisu dobre i poželjne ni u prehrani zdrave osobe.
Plan prehrane za oboljele od šećerne bolesti zasniva se na podjeli namirnica u šest osnovnih skupina s obzirom na energijsku i nutritivnu vrijednost. Za svaku skupinu postoji preporučeni dnevni unos: kruh i zamjene (3-13 jedinica/dan), povrće (3-4 jedinice/dan), voće (3-6 jedinica/dan), mlijeko i zamjene (1-2 jedinice/dan), meso i zamjene (4-10 jedinica/dan), masnoće i zamjene (3-8 jedinica/dan). Svaka zamjena za pojedinu namirnicu ima istu količinu ugljikohidrata, masti, bjelančevina i energije te se namirnice iz iste skupine mogu zamijeniti u obroku.
- 1 jedinica iz skupine kruha i skupine voća sadrži 15 g ugljikohidrata
- 1 jedinica iz skupine mlijeka sadrži 12 g ugljikohidrata
- 1 jedinica iz skupine povrća sadrži 5 g ugljikohidrata
- 1 skupina mesa i zamjena te masti i zamjena ne sadrži ugljikohidrate
Poželjne namirnice

- Bijelo meso (piletina, puretina), kunić, teletina, meso od prepelice, govedina u rjeđim intervalima
- Riba, osobito losos ili sardine, haringa, inćuni, tuna
- Bjelanjak
- Tofu
- Mliječni proizvodi s manjim sadržajem mliječnih masti, svježi kravlji sir
- Maslinovo, sezamovo i bučino ulje
- Začini (cimet, kurkuma)
- Brokula, kupusnjače, grahorice, luk, špinat,
zeleno lisnato povrće - Sjemenke, integralne žitarice, ječam i zob
- Orašasti plodovi (u umjerenim količinama)
- Peršin, ružmarin, kopriva
- Đumbir
- Voće (s nižim udjelom ugljikohidrata) npr. avokado, dinja, jagode, lubenica, jabuka, kruška, banana, kupine, trešnja, šljive, limun, breskva, nektarina, limeta, grejp, naranča, kiwi
Nepoželjne namirnice

- Crveno meso (česta konzumacija govedine)
- Čokolada, grickalice, slatkiši
- Sol, šećer
- Tjestenina
- Maslac, mast, kukuruzno ulje
- Alkohol
- Suhomesnati proizvodi
- Bijela riža i bijelo brašno
Izračun kalorijskog unosa
IZRAČUN DNEVNOG KALORIJSKOG UNOSA PREMA VRIJEDNOSTI INDEKSA TJELESNE MASE (ITM) I TJELESNOJ AKTIVNOSTI:
- Osobe normalne tjelesne težine, odnosno, ITM = 18,5 kg/m2 do 24,0 kg/m2
FORMULA: tjelesna težina x 25 kcal ( 105 kJ) + dodatak na tjelesnu aktivnost - Osobe tjelesne mase težine od standardne, odnosno, ITM ˂ 18,5 kg/m2
FORMULA: tjelesna težina x 25 kcal (105kJ) + 500 kcal (2100 kJ) + 3,5 do 10 kcal po kg tjelesne
mase ( za tjelesnu aktivnost) - Osobe tjelesne težine iznad standardne, odnosno, ITM ˃ 24,0 kg/m2
FORMULA: tjelesna težina x 25 kcal (105 kJ) – 500 kcal (2100 kJ)
Primjeri jelovnika
DORUČAK:
Primjer 1.: 240 mL jogurta s manje m.m., zobene pahuljice, par lješnjaka, pola banane, par malina i cimet
Primjer 2.: 240 mL mlijeka s manje m.m., 60 g integralnog tosta, 2 žličice namaza od avokada, naranča
Primjer 3.: 200 mL zobenog mlijeka, pola naribane jabuke, 60 g zobenih pahuljica, 2 žlice šumskog voća, pola žličice cimeta, 2 žlice orašastih plodova
Primjer 4.: 240 mL mlijeka s manje m.m., 60 g tamnog kruha, 1 žličica maslaca od kikirikija, breskva
Primjer 5.: palačinke od heljdinog i zobenog brašna sa svježim sirom i šumskim voćem

MEĐUOBROK 1:
Primjer 1.: 40 g Delikates šunke, malo pecivo sa sjemenkama, mandarina
Primjer 2.: 6 integralnih krekera, pola jogurta, jabuka
RUČAK:
Primjer 1.: 60 g pirjane puretine, 120 g kuhane palente, zelena salata, 2 žličice maslinovog ulja
Primjer 2.: varivo od crvene leće, heljde i povrća s miješanim mesom (puretina i junetina)
Primjer 3.: piletina na žaru sa svježim avokadom i lukom začinjenim limunovim sokom
Primjer 4.: salata od ječma i crnog graha s cherry rajčicama, paprikom i sirom
Primjer 5.: 70 g kuhane integralne riže s račićima i kuhana blitva

MEĐUOBROK 2:
Primjer 1.: jabuka
Primjer 2.: kiwi
Primjer 3.: jogurt
VEČERA:
Primjer 1.: kriška raženog kruha, Delikates šunka, rajčica, par maslina
Primjer 2.: zelena tjestenina s kozicama i povrćem, salata od rukole
Primjer 3.: 200 g krumpira, 100 g kuhane blitve, 60 g pečene pastrve, 2 žličice maslinovog ulja
Primjer 4.: 400 g fileta oslića pečenog s cherry rajčicama i kaparima
Primjer 5.: ražnjići od govedine, tikvica, paprike, rajčica i šampinjona

Na tržištu postoje prirodni proizvodi koji mogu pomoći u reguliranju razine glukoze u krvi. Diamell kapi pomažu pri normalizaciji šećera u krvi. Čaj gorke dinje ublažava simptome dijabetesa. Dodatak prehrani Pisakvica plus pomaže i kod regulacije tjelesne težine, dijabetesa i anemije. Kapi borovnice pomažu kod povišenih vrijednosti glukoze u krvi (hiperglikemija) i proljeva (dijareje).
Također mogu pomoći i dodaci prehrani kao što su omega 3 masne kiseline, vitamini B skupine, magnezij, krom te alfa lipoična kiselina.
Više proizvoda pronađite u web shopu.
Prvo i prvo: POST. 16-18h minimum. 24h svakih par mjeseci.
2: Lagana vježba, hodanje, manje stresa i puno spavanja (min. 8h). 3: Smanjiti sol, izbaciti šećer, umjesto njega Xylitol (čokolada minimum 70% kakaa). NIKAKVI SOKOVI, ni prirodni a pogotovo ne umjetni ili gazirani! 4. Nikakva peciva, NIKAKVO BIJELO BRAŠNO, ni grickalice, čipsevi ni slatkiši. Voće na minimum. Jabuka s korom je ok, jedna dnevno. Iako ja ne bih ni to zbog visokog skoka šećera 5. Izbjegavati biljna ulja za prženje, izbjegavati prženo. 6. Čaša limuna s vodom natašte, keto dijeta (manje masno meso 50% i masna riba poput TUNE, lososa, bakalara, sardine, ostatak svježe ili blago kuhano povrće i zdrave masnoće uz začine poput jabučnog octa, limuna i sl). 7. Suplementi: R-ALA, Mg (citrat), Zn (pikolinat), Kalij (glukonat), Vitamin C (liposomal ili iz biljaka), BERBERIN, kurkuma, cimet cejlonski, zeleni i crni cejlonski čaj, biofalvonoidi, artičoka, silimarin (čišćenje jetre), ginko biloba, rutin, krom (pikolinat), Omega 3 od riblje jetre i djev. maslinovo ulje + laneno (ali ne prženo) 8: Povrće batat samo kuhan, brokula, špinat, kelj, pupčar, kiseli kupus, svj. kupus, rajčica… Dodajte tome povremeno malo zdravih grickalica (indijski i obični orah, bademi, lješnjaci…) kvasac (npr. pivski) i kefir, te sireve (sa što više bjelančevina i što manje ugljikohidrata). A kralj svega jest JAJE. I to CIJELO. Ne samo bjelanjak. Kompletna nutritivna vrijednost je u cijelom jajetu, koje je riznica svega potrebnog za život.
Poštovani,
Hvala Vam na komentaru i što nas pratite. Slažemo se da redovitom tjelesnom aktivnošću i promjenama prehrambenih navika uvelike možemo pozitivno utjecati na regulaciju razine glukoze u krvi.