Iako bolujete od dijabetesa, još uvijek možete uživati u hrani. Potrebno je poznavati način zdrave prehrane i kako pametno kombinirati namirnice, a da one ne budu vaš neprijatelj, već saveznik u borbi s dijabetesom.

Postoje neka načela zdrave prehrane kojih bi se trebali pridržavati. Osnovno načelo su mali, ali česti obroci (tri do šest puta dnevno). Vrlo je bitno da su obroci redoviti te da se ne izostavljaju.

Ugljikohidrati bi trebali činiti 45-60 % dnevnog energetskog unosa i uglavnom bi to trebali biti ugljikohidrati iz voća, povrća, integralnih žitarica, mahunarki i niskomasnih mliječnih proizvoda. Unos namirnica koje sadrže konzumni šećer (saharozu) trebalo bi ograničiti na do 5-10 % unosa energije. Ne preporučuje se unos zaslađenih pića i prerađenih prehrambenih proizvoda koji su izvor dodanih šećera. Unos prehrambenih vlakana trebao bi biti viši od 25 g/dan jer ona doprinose boljoj regulaciji razina glukoza u krvi i nižoj vrijednosti HbA1c.

Preporučeni unos proteina za bolesnike s dijabetesom je 12-20 % ukupnog dnevnog energetskog unosa. Prednost dati niskomasnim mliječnim proizvodima i nemasnom mesu peradi. Jela pripremati kuhanjem, pirjanjem i pečenjem u foliji.

Ograničiti unos masti na do 35 % ukupnog dnevnog unosa energije. Osobito ograničiti unos zasićenih (masno meso, vrhnje, maslac) i trans masnih kiselina (industrijski prerađeni proizvodi). Glavninu unosa masti kod dijabetičara trebale bi činiti jednostruko nezasićene masne kiseline (maslinovo ulje, plava riba).

Dopuštene su minimalne količine alkohola što podrazumijeva 1 alkoholno piće na dan za žene i 2 pića na dan za muškarce. Alkohol treba konzumirati uz obroke i izbjegavati njegov unos u večernjim satima kako bi se smanjio rizik od noćnih hipoglikemija. Bolesnici na terapiji inzulinom ili oralnim hipoglikemicima trebali bi izbjegavati alkohol jer metaboliti alkohola povećavaju rizik hipoglikemija.  Unos soli bi trebalo ograničiti na do 6 g/dan.

Zdrava prehrana pola je rješenja problema s razinom glukoze u krvi. Samo je potrebno poznavati svoje tijelo, namirnice koje se konzumiraju i usklađeno držati pod kontrolom prehranu i razinu glukoze u krvi.

Na tržištu postoje prirodni proizvodi koji mogu pomoći u reguliranju razine glukoze u krvi. Diamell kapi pomažu pri normalizaciji šećera u krvi. Čaj gorke dinje ublažava simptome dijabetesa.  Dodatak prehrani Pisakvica plus pomaže i kod regulacije tjelesne težine, dijabetesa i anemije. Kapi borovnice pomažu kod povišenih vrijednosti glukoze u krvi (hiperglikemija) i proljeva (dijareje).

Također mogu pomoći i dodaci prehrani kao što su omega 3 masne kiselinevitamini B skupinemagnezij, krom te alfa lipoična kiselina.

Više proizvoda pronađite u web shopu.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments