postpor depresija
Briga o zdravlju, Zdravlje

Postporođajna depresija

Postporođajna depresija vrsta je poremećaja raspoloženja koji pogađa neke žene nakon poroda.

To je ozbiljno stanje mentalnog zdravlja koje može utjecati na sposobnost žene da se brine za sebe i svoje dijete.

Procjenjuje se da 10-20% novopečenih majki doživi postporođajnu depresiju.

Postporođajna depresija može se javiti u prvih nekoliko tjedana nakon poroda ili se može razviti kasnije, do godinu dana nakon poroda.

Nekoliko je čimbenika koji mogu povećati rizik od razvoja postporođajne depresije kod žene, uključujući osobnu ili obiteljsku povijest depresije ili anksioznosti, tešku trudnoću ili porod, nedostatak socijalne podrške i stresne životne događaje.

Simptomi

Simptomi postporođajne depresije mogu uključivati:

-Osjećaj tuge, beznađa ili preopterećenosti

-Gubitak interesa za aktivnosti koje su nekad bile ugodne

-Osjećaj tjeskobe, anksioznost, razdražljivost ili ljutnja

-Poteškoće sa spavanjem ili previše spavanja

-Promjene u apetitu

-Umor ili gubitak energije

-Osjećaj bezvrijednosti ili krivnje

-Poteškoće u povezivanju s bebom

-Misli o ozljeđivanju sebe ili djeteta

Liječenje

Mogućnosti liječenja postporođajne depresije uključuju terapiju, lijekove, grupe podrške i promjene načina života. Važno je da žene potraže pomoć ako imaju simptome postporođajne depresije jer to može značajno utjecati na njihovo zdravlje i zdravlje njihove bebe. Obitelj i prijatelji također mogu ponuditi podršku tijekom tog vremena. Uz odgovarajuće liječenje, većina žena se može oporaviti od postporođajne depresije i uživati u svojoj novoj ulozi majke.

Metode liječenja:

Psihoterapija

Terapija razgovorom može pomoći osobama s postporođajnom depresijom da istraže svoje misli, emocije i ponašanja. Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) specifična je vrsta psihoterapije koja može pomoći ženama prepoznati negativne misli i ponašanja i zamijeniti ih pozitivnijima.

Lijekovi

Lijekovi mogu pomoći u regulaciji raspoloženja i smanjiti simptome depresije. Antidepresivi, selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI), mogu pomoći u ublažavanju simptoma postporođajne depresije. Važno je napomenuti da nisu svi antidepresivi sigurni za dojilje, stoga je važno razgovarati o mogućnostima lijekova sa svojim liječnikom.

Grupe za podršku

Pridruživanje grupi za podršku može mladim majkama pružiti priliku da se povežu s drugima koji prolaze kroz slična iskustva. To može pomoći u smanjenju osjećaja izolacije i pružiti osjećaj zajednice.

Briga o sebi

Odvajanje vremena za brigu o sebi ključno je za osobe s postporođajnom depresijom kako bi se osjećale opuštenije i smanjile stres. To može uključivati ​​dovoljno sna, zdravu prehranu kupanje u kadi, čitanje knjige ili redovito vježbanje.

Vježbanje

Redovita tjelesna aktivnost, poput brzog hodanja ili joge, može pomoći u smanjenju simptoma depresije i poboljšati cjelokupno mentalno zdravlje.

Podrška obitelji

Članovi obitelji, posebice partneri, mogu odigrati ključnu ulogu u podršci novim majkama s postporođajnom depresijom. Oni mogu pomoći u kućanskim poslovima, pružiti emocionalnu podršku i potaknuti novopečenu majku da potraži stručnu pomoć ako je potrebna.

Neophodno je potražiti liječenje postporođajne depresije, ako osjećate simptome, što je prije moguće. Uz pravi tretman, osobe s postporođajnom depresijom mogu se oporaviti i uživati ​​u zdravom, ispunjenom životu sa svojim novim djetetom.

Autor: Sara Inić, mag. ing.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše ocjena
Inline Feedbacks
View all comments
Danijela Gajšek Marić
Danijela Gajšek Marić
6 months prošlo

Prosla i odlican clanak

Maloprodaja Dugo Selo
Maloprodaja Dugo Selo
6 months prošlo

Poštovana, žao nam je što ste se našli u takvom stanju.
Hvala Vam na komentaru i što čitate naše članke.