Briga o zdravlju, Zdravlje

Petni trn – uzrok, simptomi i liječenje

Petni trn nastaje kao rezultat obrane organizma od dugotrajnog oštećenja ili iritacije plantarne fascije na petnoj kosti. Plantarna fascija ima funkciju održavanja koštanih svodova stopala i amortizacije prilikom hodanja. Plantarna fascija je široka struktura ligamenata koja se nalazi na donjem dijelu stopala i proteže se od pete do prstiju. Intenzivne fizičke aktivnosti kao što su dugotrajno trčanje, hodanje ili duže stajanje dovode do upale te strukture.

Petni trn se manifestira kao kalcifikat koji nastaje na hvatištu tetive petne kosti. Taj se kalcifikat stvara kako bi spriječio eventualno oštećenje hvatišta tetive. Kalcifikat s jedne strane štiti tetivu od oštećenja, dok s druge strane vrši pritisak na meko i živčano tkivo i na taj način stvara upalu i bol u području pete. Upala se pojavljuje na hvatištu plantarne fascije za petnu kost pa je bol najčešće prisutna u području pete. Bol se također može širiti prema unutarnjoj ili prednjoj strani stopala. Petni trn spada u bolesti kojima je uzrok kronično mehaničko preopterećenje. Češće se javlja kod žena te kod pretilih osoba. Također postoje neka zanimanja kod kojih je petni trn česta pojava (sportaši, medicinske sestre, trgovci, poštari).

Simptomi petnog trna

Najčešći simptomi petnog trna su bolovi u području donje i unutarnje strane pete te bolovi prilikom kretanja i istezanja koji su praćeni osjećajem ukočenosti i nelagode. Također se može pojaviti upala i oticanje pete, osjećaj topline u bolnom dijelu te mala, vidljiva koštana izraslina ispod pete. Osobe sa spuštenim uzdužnim svodom stopala podložnije su nastanku petnog trna zbog narušene strukture stopala.

Dijagnostika i liječenje petnog trna

Dijagnoza petnog trna se postavlja pregledom specijalista ortopeda ili fizijatra te ultrazvučnim i RTG snimanjem.

Liječenje petnog trna ovisi o trenutnom stanju. Cilj liječenja je zacjeljivanje oštećenih ligamenata, ublažavanje bolova te jačanje mišića nogu. Metode liječenja koje se preporučuju kod ove bolesti su odmor, vježbe za stopala i protuupalni lijekovi. Također se preporučuje izrada ortopedskih uložaka po mjeri ili nošenje silikonskih šalica za petu.

Kao metoda liječenja petnog trna koristi se i fizikalna terapija. Najčešće se koriste postupci elektroterapije, magnetoterapije, lasera i ultrazvuka. Najnovija metoda koja se primjenjuje u liječenju petnog trna je terapija udarnim valom. Udarni val putem zvučnih pulseva razbija kalcifikat i potiče proces zacjeljivanja.  Kod liječenja petnog trna koristi se i manualna terapija u obliku masaže. Masažom se vrši pritisak direktno na bolno mjesto što najprije uzrokuje neugodu, a potom dovodi do olakšanja bolnog stanja.

Liječenje petnog trna obično traje nekoliko tjedana te dolazi do značajnog smanjenja bolova. Potpuno povlačenje simptoma petnog trna očekuje se kroz nekoliko mjeseci. Povratak radnim i sportskim aktivnostima kod liječenja petnog trna može se očekivati kroz 4 – 12 tjedana ovisno o težini bolesti i načinu liječenja. Neadekvatno liječenje petnog trna ili njegovo ignoriranje može uzrokovati kronične promjene tkiva i ligamenata plantarne fascije i petne kosti. U ovim se slučajevima kao jedina mogućnost preporučuje operativni zahvat.

Petni trn može se prevenirati promjenom načina života te brigom o svom tijelu. Svakodnevno kretanje, tjelovježba i redukcija tjelesne mase najbolji su načini prevencije nastanka ove bolesti.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments