Briga o zdravlju, Inkontinencija, Njega kože, Zdravlje

Pelenski osip kod odraslih

Pelenski osip ili pelenski dermatitis povezan s inkontinencijom upalna je promjena kože u području pelenske regije praćena svrbežom i nelagodnim osjećajem. Vidljive promjene na koži su crvenilo koje može biti praćeno stvaranjem mjehura, erozije ili gubitka funkcije barijere kože, a nastaje kao posljedica kroničnog ili opetovanog izlaganja kože urinu ili fekalnim tvarima. Stanje započinje jednostavnom maceracijom, ali upala se razvija ako se izlaganje nastavi. Kod osoba koje imaju tamnije tonove kože, upala možda neće izgledati crveno, ali može biti drugačije boje od okolne kože, npr. žuta, bijela ili tamno crvena/ljubičasta.

Najčešći uzrok nastanka pelenskog osipa je vlažna koža pelenske regije. Također veliki utjecaj ima i amonijak koji nastaje u doticaju urina sa zrakom, odnosno kisikom, jer kao alkalni spoj podiže pH intimnog područja koji bi trebao biti oko 4,5. U urinu i stolici prisutne su i razne bakterije koje mogu izazvati infekcije ili upale. Već dovoljno tanka i iritana koža kod pacijenata od neprestanog trenja uzrokovanog trljanjem kože o pelenu ili uložak postaje još tanja i podložnija infekcijama i upalama.

Osobe koje pate od inkontinencije, nažalost, često se susreću s pelenskim osipom.

Brojni faktori utječu na pojavu i sprječavanje pelenskog osipa. Jedan od bitnijih čimbenika je pravilna i redovita higijena intimnog područja (najbolje upotrebom mlake vode i blagih sapuna) kao i redovito mijenjanje pelene ili uloška kako bi koža ostala suha. Vrlo je bitno i korištenje odgovarajuće veličine za pacijenta da ne izaziva iritacije ili stiskanje ukoliko je premalo. Preporučuje se i korištenje proizvoda koji će zaštiti to podučje te njegovati i hraniti kožu. Attends krema za njegu štiti kožu istovremeno je njegujući.

Losion u spreju Attends Barrier spray štiti, umiruje, regenerira kožu i stvara prozračni zaštitni sloj. Sadrži 10% cinkovog oksida koji ima antiseptičko djelovanje te blago isušuje i sprječava otvaranje rana. Uz cinkov oksid sadrži i vitamin E, aloe veru i pantenol koji umiruju i regeneriraju kožu te pčelinji vosak koji štiti kožu stvarajući zaštitni sloj na površini i smanjujući trenje.

Barrier spray pakiran je u bočici s raspršivačem za lakšu i jednostavniju primjenu. Primjenjuje se na način da se rasprši bez utrljavanja kako bi se izbjegle dodatne iritacije

Attends Barrier spray možete naručiti putem našeg web shopa ili kupiti u ljekarnama i Elbi Medikal maloprodajnim mjestima.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

4 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments