Osteoporoza
Briga o zdravlju, Zdravlje

Osteoporoza

Što je osteoporoza?

Osteoporoza je kronična bolest i najčešća metabolička bolest današnjeg svijeta. Obilježena je postupnim smanjenje koštane mase i oštećenjem mikroarhitektura kostiju. Kao posljedica bolesti javlja se smanjena gustoća kostiju. Osobe koje boluju od osteoporoze više su izložene mogućnosti prijeloma i oštećenja kosti već i pri manjoj sili ili čak slučajno.

Uloga kostiju i njihova izgradnja

Koštano tkivo našeg tijela ima ulogu potpore tijela, a u suradnji s mišićima omogućuju kretanje. Kosti su pod konstantnim pritiskom i opterećenjem te se one kontinuirano izgrađuju. U izgradnji kostiju, odnosno, održavanju pravilne gustoće tijelu su neophodni kalcij i drugi minerali uneseni hranom ili dodacima prehrani. Samo tijelo također sudjeluje proizvodnjom hormona. To su paratireoidni hormon, hormon rasta, kalcitonin te spolni hormon (estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca). Kako s godinama i starenjem organizma dolazi do smanjenja funkcije jajnika i testisa tako se i smanjuje količina otpuštenih estrogena, odnosno, testosterona.

Upravo je razina spolnih hormona razlog zbog kojeg se kod žena osteoporoza javlja češće i u ranijoj fazi života. Žene u postmenopauzalnom razdoblju doživljavaju nagli pad razine estrogena i gubitak koštane mase je ubrzan. S porastom godina pojavnost bolesti kod muškarac i žena se izjednačava. Tako je pojavnost nakon 65-te starosne godine otprilike jednaka.

ZANIMLJIVOST O KOSTIMA!

Iako je kost tvrdo tkivo ona je živi organ. Građena je u prvom redu od kalcija i fosfata koji su najvažniji minerali ovog tkiva. S obzirom na to da je živi organ i konstantno pod utjecajem obnove i izgradnje, najstarija kost našeg organizma ima samo 10 godina.

Maksimalna gustoća kostiju događa se oko 30-te godine života, nakon čega se postupno smanjuje.

Podjela osteoporoze

Poznato je više različitih tipova osteoporoze.

  1. POSTMENOPAUZALNA OSTEOPOROZA – Uzrokovana je premalom koncentracijom ženskog spolnog hormona, estrogena. Simptomi se najčešće javljaju između 51. i 75. godine.
  2. SENILNA OSTEOPOROZA – Smatra se da je uzrok ovog tipa osteoporoze gubitak kalcija, a ime je dobila po tome što se uglavnom javlja u starijoj životnoj dobi (nakon 70. godine života). Češće se javlja u ženskoj populaciji, a žene mogu imati i senilnu i postmenopauzalnu osteoporozu istovremeno.
  3. SEKUNDARNA OSTEOPOROZA – Nastaje kao posljedica nekih drugih ranijih bolesti ili pod utjecajem lijekova. Primjer bolesti koje mogu dovesti do ovog stanja su kronična bolest bubrega i endokrine bolesti, osobito bolesti štitne, paratoidne i nadbubrežne žlijezde. Od lijekova se kao uzrok spominju kortikosteroidni lijekovi, barbiturati i antipiletici.
  4. IDIOPATSKA JUVENILNA OSTEOPOROZA – Javlja se kod djece i mladih odraslih osoba, koji nemaju jasan razlog oslabljenih kostiju. Ovaj tip osteoporoze je rijedak i nema poznati uzrok.

Simptomi osteoporoze

Početak osteoporoze je asimptomatski te se često dijagnosticira slučajno nakon određenog prijeloma. Razlog tome je što je osteoporoza progresivna bolest i gustoća kostiju se postepeno smanjuje. Određeni postotak oboljelih nikada i ne razvije simptome. Neki od simptoma koji se mogu pojaviti su bol i umor u leđima, smanjenje u visini ili nastanak grbe na leđima.

Dijagnoza osteoporoze

Osnovna dijagnostička pretraga kod sumnje na osteoporozu je denzitometrijsko mjerenje gustoće kostiju. Ovom se metodom mjeri odstupanje od prosječne vrijednosti gustoće kostiju zdrave, mlade populacije. Metodom se dolazi do T-vrijednosti, odstupanja od prosječne vrijednosti istog spola u toj dobi. T-vrijednost do -1 smatra se urednim nalazom, odnosno, urednom koštanom gustoćom. T-vrijednosti u intervalu -1 do -2,5 označavaju osteopeniju, a T-vrijednosti -2,5 i niže osteoporozu. U potrebi nalazi denzitometrije mogu se nadopuniti rentgenskim snimkama prsne i slabinske kralježnice.

Za dijagnozu je vrlo bitna detaljna i dobro ispitana anamneza te rizični čimbenici. Kao dodatna karika tu su i određeni laboratorijski nalazi. Laboratorijskim pretragama potvrđuje se oblik osteoporoze i sekundarni razlozi nastanka.

Preporuka je da ženska populacija prvu denzitometriju obavi u dobi od 65 godina, a muška u dobi od 70 godina. Ponovljenu denzitometriju trebalo bi napraviti svake druge godine od prethodne, a u nekim opravdanim slučajevima i češće.

Liječenje osteoporoze

Glavna zadaća liječenja osteoporoze je prevencija komplikacija te uzimanje dodatnih tvari potrebitih u izgradnji kostiju. Kao najopasnija komplikacija svakako su razni prijelomi, osobito oni bedrene kosti, kuka i vratne kralježnice. Sama prevencija uspješnija je od liječenja, a uključuje održavanje gustoće kostiju ili njihovo povećanje. Provodi se uzimanjem dodatnih količina kalcija, vitamin D i vježbanjem. Preventivne mjere za nastanak komplikacija mogu se nadopuniti kod nekih oboljelih hormonskom terapijom.

Od ostalih lijekova za liječenje osteoporoze spominju se bisfosfinati. Oni sprječavaju razgradnju kosti, a imaju relativno mali broj opisanih nuspojava. Denosumab i teriparatid koriste se za liječenje kod osoba s povećanim rizikom prijeloma ili onih koji prijelom već imaju. Ovi lijekovi primjenjuju se i kod oboljelih kod kojih neka od drugih terapijskih metoda nije pokazala rezultate.

Nadalje, svakodnevna vježba pozitivno utječe na trenutno stanje. Vježbanjem treba ojačati leđne mišiće kako bi se smanjile kronična bol i nelagoda u leđima.

Rizični čimbenici

Za svaku bolest postoje opisani rizični čimbenici koji mogu potaknuti njezinu aktivaciju i razvoj. Kod osteoporoze je poznato da najčešće zahvaća žene, zbog već objašnjenog utjecaja spolnih hormona. Manje česta je kod muškaraca, a vrlo rijetka u djece ili čak trudnica. Također, osteoporoza je češće dijagnosticirana kod osoba bijele rase i starije populacije.

Glavni čimbenik rizika nastanku osteoporoze je niska koštana masa. Ako je mineralna gustoća kostiju ili BMD (Bone Mineral Density) manja od 19 osoba je visoko rizična za razvoj osteoporoze. Genetika nas prati cijeloga života, pa tako i u slučaju sklonosti razvoja osteoporoze.

Kao čimbenici rizika spominju se i životne navike: prehrana, dovoljan unos kalcija i vitamin D, pušenje, prekomjerno konzumiranje kave i alkohola, tjelesna aktivnost.  

Prevencija osteoporoze

Osteoporoza je metabolička bolest koja započinje još u mlađim danima i godinama, a sa simptomima se osobe susreću tek u starijoj životnoj fazi. Osnova prevencije je održavanje zdravlja kostiju, njihove gustoće. To podrazumijeva dovoljan i kontinuiran unos kalcija, magnezija, fosfora, cinka i vitamin D, odnosno, tvari koje sudjeluju u izgradnji kostiju.

Aktivan način života i vježbanje preporuka su za sve dobne skupine, a osobito u prevenciji nastanka osteoporoze. Vježbe poput hodanja ili penjanja povećavaju gustoću kostiju i nazivaju se vježbama s opterećenjem. Prema dosadašnjim saznanjima, vježbe bez opterećenja ne utječu na povećanje gustoće kostiju. Tjelesnom aktivnošću i redovitim vježbanjem u periodu rasta i razvoja dodatno se doprinosi razvoju koštane mase. 

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal!

Autorica teksta: Ana Špehar, mag. ing.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments