Dijabetes
Haradent, Zdravlje

Oralno zdravlje i dijabetes

Dijabetes

Dijabetes je metabolički poremećaj kojeg definiramo kao visoku razinu šećera u krvi. Nastaje zbog niske razine hormona inzulina kojeg proizvodi gušterača (pankreas) ili nemogućnosti organizma da inzulin pravilno upotrijebi. Pomoću inzulina organizam koristi šećer (glukozu) kao energiju za sve stanice.

Dijabetes tipa I

Kod pacijenata koji boluju od dijabetesa tipa I, gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina, koji prenosi šećer iz krvi do stanica kojima je potrebna energija.

Dijabetes tipa II

U slučaju dijabetesa tipa II, gušterača proizvodi dovoljno inzulina, međutim stanice su razvile rezistenciju na njega.

Obje bolesti uzrokuju povećanu razinu šećera u krvi što može uzrokovati probleme s vašim očima, živcima, bubrezima, srcem, ali i probleme u usnoj šupljini.

Opći simptomi i simptomi u usnoj šupljini

Opći simptomi dijabetesa su pojačana žeđ, učestalo mokrenje, zamućenje vida, slabost, nagli gubitak tjelesne mase. Simptomi u usnoj šupljini su suhoća usta i infekcije, koji dalje mogu dovesti do propadanja potporne strukture zuba, karijesa, sindroma pekućih usta, gljivičnih infekcija i sporijeg cijeljenja rana nakon vađenja zuba ili kirurških zahvata.

Suha usta (Xerostomia)

Dijabetes smanjuje lučenje sline što dovodi do suhoće usta. Može se pojaviti osjećaj pečenja, problemi prilikom pričanja, gutanja, žvakanja, usne mogu popucati te nastaje predispozicija za razvoj infekcija, upala i karijesa. Ako se slina može stimulirati, preporuča se cuclanje kockice leda ili bombona bez šećera te učestalo pijenje malih količina tekućine. Ako se slina ne može stimulirati, tada će vam stomatolog prepisati preparate umjetne sline. Preporuča se izbjegavati konzumaciju kofeina, alkohola i duhana.

Također, osobe s dijabetesom često uzimaju lijekove koji mogu smanjiti proizvodnju sline. Ublažavanje simptoma postiže se i dobrom oralnom higijenom što podrazumijeva 2 puta dnevno pranje zubi i korištenje zubnog konca. Kod osjećaja pečenja u ustima preporučuje se češće uzimanje vode te u težim slučajevima se primjenjuje terapija sredstvima koja zamjenjuju slinu ili medikamentnim stimulansima.

Upalna oboljenja desni (gingivitis, parodontitis)

Zbog sporije cirkulacije i sklonosti infekcijama kod osoba oboljelih od dijabetesa lakše nastaje i upala zubnog mesa (gingivitis). Ako se ne liječi upala prodire dublje u potpornu strukturu zuba (parodont) te nastaje parodontitis, što na kraju dovodi i do destrukcije kosti. Rezultat je gubitak zubi. Rizik za nastanak težih oboljenja desni je veći ako je osoba s dijabetesom i pušač.

Kandidijaza (Candidiasis)

Kandidijaza je gljivična infekcija uzrokovana gljivicom Candida albicans. Candida je prirodni stanovnik flore usne šupljine, a njenom bujanju u dijabetesu pogoduje kisela sredina i smanjena salivacija. Očituje se crvenilom i bjeličastim naslagama. Liječi se lijekovima koje vam prepiše vaš stomatolog ili liječnik opće prakse.

Slabije cijeljenje rana

Zbog usporene cirkulacije, kod dijabetičara rane ne zacijeljuju jednakom brzinom kao kod zdravih pacijenata – to treba imati na umu prije planiranja kirurških zahvata.

U boljem održavanju higijene usne šupljine pomaže i Haradent. Kontinuiranom upotrebom Haradenta 2x dnevno smanjuje se mogućnost nastanka parodontoze, uklanjanja kamenac i ponovno mineralizira zube, odstranjuje plak i izbjeljuje zube (sprečava nastanak plaka unutar 24 sata), sprečava neugodan dah iz usta, umanjuje nastanak afti te pomaže u očuvanju zdravlja desni i usne šupljine.

Haradent proizvodi dostupni su u ljekarnama, Elbi Medikal maloprodajnim mjestima te putem web shopa:

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments