Opstipacija kod djece
Briga o zdravlju, News, Zdravlje

Opstipacija kod djece

Opstipacija kod djece

Zatvor i neredovitost pražnjena crijeva u dječjoj dobi čest je problem s kojim se mnogi roditelju susreću. Dijete s problemom zatvora ima neredovite stolice ili tvrdu i suhu stolicu.

Glavni uzroci zatvora kod djece su rana prilagodba odlaska na toalet, odnosno, odvikavanje od pelena te promjene u prehrani. Uzroci zatvora kod djece najčešće su privremeni i lako rješivi. Uglavnom se potiče povećani unos vlaknaste hrane, voća i povrća uz povećani unos vode. Ako ovo ne pomogne potražite savjet pedijatra o upotrebi laksativnih sredstava primjerenima dobi vašeg djeteta.

Što je zatvor stolice ili opstipacija?

Pojam zatvor stolice općeniti je pojam kojim se opisuje neredovito pražnjenje crijeva. Izraz opstipacija podrazumijeva potpuni izostanak spontanog pražnjenja crijeva, dok je konstipacija otežano pražnjenje tvrde, suhe i oskudne stolice. Kod konstipacije, nakon obavljanja nužde, često ostaje osjećaj nepotpunog pražnjenja i razmaci između pražnjenja su predugi. Konstipacijom se naziva stanje kod osobe koja ima manje od 3 stolice tjedno u trajanju od 12 ili više tjedana.

Koliko često dijete ima stolicu?

Normalno je da djeca u dobi od prve do četvrte godine imaju do dvije stolice dnevno, dok se nakon tog perioda pražnjenje odvija uglavnom jednom dnevno. Treba napomenuti kako svaka osoba ima svoj ritam pražnjenja i nema svaka osoba stolicu svaki dan. Stoga, osnovni pokazatelj zatvora nije nužno ritam pražnjenja već lakoća pražnjenja. Ako se vaše dijete muči s pražnjenjem možda pati od zatvora stolice.

Kako prepoznati zatvor stolice/opstipaciju kod djece?

Nekoliko je znakova koji upućuju na problem zatvora stolice kod djece:

 1. Vaše dijete nije imalo više od 3 stolice u proteklih 7 dana
 2. Izgled stolice je velik i tvrd
 3. Izgled stolice je poput malih kuglica („zečji izmet“)
 4. Prilikom pražnjenja vaše se dijete pretjerano napinje i to im uzrokuje bol
 5. Tijekom ili neposredno nakon pražnjenja pojavljuje se krv (zbog velike i tvrde stolice)
 6. Dijete ima slab apetit i žali se na bolove u trbuhu koji se povlače nakon pražnjenja

Uzroci nastanka zatvora stolice kod djece

Više je mogućih uzroka za nastanak opstipacije kod djece.

Hrana bogata vlaknima – Najčešće se spominju prehrambene navike i kakva hrana prevladava u obrocima vašeg djeteta. Zasigurno će vas liječnik ili ljekarnik prvo upitati jede li vaše dijete dovoljno hrane bogate vlaknima, odnosno, voća i povrća. Hrana bez dovoljno vlakana smatra se glavnim uzrokom razvoja zatvora stolice/opstipacije kod djece.

Promjene u prehrani – Problem zatvora česta je pojava kada dijete prelazi na krutu hranu s do sad isključivo tekuće prehrane.

Unos tekućine – Idući uzrok ovog problema ponovno je vezan uz navike, ali ovog puta navike unosa tekućine. Nedostatan unos tekućine, prvenstveno vode, mogući je uzrok razvoja opstipacije.

Učenje odlaska na toalet – Čak i samo odvikavanje od pelena i učenje odlaska na toalet može biti uzrokom opstipacije. Ako prerano počnete s učenjem i uvježbavanjem odlazak na toalet, vaše bi dijete zbog nespremnosti na taj korak moglo namjerno zadržavati stolicu. Pretvori li se učenje i vaša volja da dijete nauči samostalno koristiti toalet u nevolju i djetetovo odbijanje pokušajte na neko vrijeme odgoditi taj čin.

Zabrinutost ili tjeskoba – Kao uzrok opstipacije opisuju se i neke velike i nove promjene u životu vašeg djeteta. Promjene poput preseljenja, dolaska nove bebe u vašu obitelj te početak vrtića ili škole.

Lijekovi – Neki lijekovi, osobito antidepresivi, mogu doprinijeti razvoju opstipacije.

Alergije – Kod alergija kao uzročnika opstipacije najviše se govori o alergiji na kravlje mlijeko. Ali čak i prevelika konzumacija mliječnih proizvoda može dovesti do zatvora stolice.

Genetika – Ako u obiteljskoj anamnezi postoji čest problem zatvora i vaše bi dijete moglo imati iste probleme.

Medicinska stanja – Rijetko, zatvor kod djece ukazuje na anatomsku malformaciju, problem metabolizma ili probavnog sustava te neka druga moguća stanja.

Postoje li rizični faktori za razvoj opstipacije kod djece?

Naravno! Za svako medicinsko stanje opisani su neki faktori rizika koji mogu povećati mogućnost njegova razvoja. Kod djece se kao faktori rizika spominju hrana s nedovoljnim udjelom vlakana i nedovoljan unos tekućine. Zatim, za razvoj problema zatvora rizičnija su djeca koja su usporenija ili dosta sjede i nisu aktivna. Faktor rizika su i neki lijekovi te zdravstvena stanja koja imaju utjecaj na anus i rektum. Neki neurološki poremećaji opisuju se kao faktori rizika za razvoj opstipacije.

Komplikacije

Nažalost, ako se vaše dijete bori sa zatvorom pokušaji odlaska na toalet za njih mogu biti bolni. Bol koji nastaje prilikom tih pokušaja može dovesti do toga da dijete ne želi ni pokušati obaviti pražnjenje. Tako često upadaju u začarani krug u kojemu problem zatvora postaje sve veći i gori. Čim dulje se odgađa pražnjenje to stolica postaje veća i tvrđa.

Kako dijete sve dulje zadržava stolicu u sebi, ona počinje popunjavati sve veći dio crijeva. Zbog toga se crijeva dodatno rastežu i to je bolan proces. Djeca su suočena s bolovima u trbuhu, smanjuje im se apetit i imaju osjećaj napuhnutosti uz često izbočen trbuh.

Enkopreza ili curenje stolice je nevoljno ispuštanje male količine stolice. Odnosi se na male količine uglavnom tekuće ili mekane stolice koja je uspjela proći nakupinu stolice u debelom crijevu. Djeci se događa da im „pobjegne“ stolica bez ikakvog upozorenja da bi im se to moglo desiti.

Analne fisure su pukotine kože oko anusa koje dodatno stvaraju osjećaj bola.

Rektalni prolaps ili ispadanje rektuma iz anusa.

Prevencija zatvora stolice kod djece

 • Prehrana bogata vlaknima

voće, povrće, grah, žitarice

 • Poticanje djeteta na unos tekućine

najbolje vode

 • Poticati na tjelesnu aktivnost

redovita tjelesna aktivnost potiče normalan rad crijeva

 • Toaletna rutina

osigurajte vrijeme nakon obroka kako bi vaše dijete otišlo na toalet

 • Podsjetite dijete na potrebu za toaletom

djeca se ponekad užive u svoju igru i zabavu da svjesno ili nesvjesno ignoriraju potrebu za toaletom

 • Pružite podršku

ne kažnjavajte dijete koje je zaprljalo donje rublje, već nagradite svaki samoinicijativni odlazak na toalet ili njegovo traženje

 • Obratite pozornost na lijekove

ako vaše dijete pije neke lijekove koji uzrokuju zatvor stolice upitajte liječnika o drugim mogućnostima ili načinima borbe sa zatvorom i prevencije

Autorica teksta: Ana Špehar, mag.ing.

Neka vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments