Inkontinencija
Inkontinencija, Zdravlje

Nove metode u liječenju inkontinencije

Inkontinencija

Inkontinencija je svako stanje nekontroliranog istjecanja mokraće ili fekalija. Klasificira se kao blaga, umjerena ili teška. Ozbiljnost se kreće od povremenog curenja urina pri kihanju i kašljanju preko nagle i snažne želje za mokrenjem i ne stizanja do toaleta na vrijeme do potpunog gubitka kontrole nad mjehurom i/ ili crijevima.

Od inkontinencije pati veliki broj ljudi, naročito osobe starije životne dobi kada se bolest češće javlja. Ona predstavlja neugodan problem o kojem oboljeli ne vole pričati i osjećaju se previše posramljeno da bi potražili pomoć.

Predstavlja sve ozbiljniji problem jer simptomi utječu na svakodnevne aktivnosti. Aktivnosti kao odlazak na posao, u kupovinu, obavljanje uobičajenih dnevnih radnji, a posebno odlasci na putovanja, uz nevoljno bježanje urina, postaju veliki problem.

Čimbenici rizika uključuju pretilost, menopauzu, vaginalni porod, poremećaje zdjeličnog dna, ginekološke operacije, pušenje, dijabetes i tjelesnu i seksualnu aktivnost.

Liječenje

Najčešći tipovi inkontinencije su stresna i miješana. Sve se češće javljaju kod mlađih žena. Kod tih tipova inkontinencije kirurški zahvati najčešće ne daju željen dugotrajan učinak, a sama operacija nosi određene rizike.

Mogućnosti liječenja uključuju promjenu životnog stila, svakodnevne vježbe za jačanje mišića dna zdjelice. Zatim postoji medikamentozna terapija kojom se potiče aktivnost mokraćnog mjehura i hormonska terapija u starijoj životnoj dobi, a ako time ne postignemo željeni uspjeh, ostaje još i kirurško liječenje.

Woman, Yoga, Stretching, Meditation, Fitness

Švedski proizvođač Attends u svom asortimanu nudi široki spektar proizvoda za olakšavanje simptoma inkontinencije. Attends proizvodi imaju visokoupijajuću jezgru i Quick dry tehnologiju koja održava kožu suhom, a mokraću brzo upija i zadržava unutar proizvoda. Prozračni materijal omogućuje koži da diše istovremeno pružajući sigurnost i udobnost. Attends proizvodi dostupni su i na našem Elbi Medikal web shopu.

Nove metode liječenja

Zadnjih nekoliko godina sve su popularnije manje invazivne metode liječenja inkontinencije kao što su: laser, magnet, električna stimulacija. Metode su blage, izvode se ambulantno i ne ometaju aktivnosti pacijentica u periodu primjene same terapije.

Električna stimulacija

Električna stimulacija je metoda gdje se elektrodama stimuliraju živci u donjem dijelu leđa, gdje se nalaze živci koji utječu na rad mjehura. Metoda se koristi kod hiperaktivnog mjehura. Cilj električne stimulacije je zaustaviti kontrakcije mišića detruzora i smanjiti učestalost i hitnost mokrenja.

Postoje uređaju čije sonde se postave u rodnicu ili anus, a  zatim se primjenjuje mala struja na mišiće oko mjehura. Struja stimulira mišiće dna zdjelice.

Magnetska stimulacija mišića zdjelice

Magnetska stimulacija mišić dna zdjelice, pomoću posebno izrađene stolice, je neinvazivan i učinkovit način tretiranja inkontinencije.

Magnetsku stimulaciju mišića zdjelice je američki FDA u lipnju 1998. odobrio kao metodu liječenja urinarne inkontinencije.

Metoda je prikladnija i postiže bolje rezultate u odnosu na eklektičnu stimulaciju. Tijekom pregleda pacijent je odjeven i nema kontakta s kožom.

Magnetski stolac razvijen je za liječenje urinarne inkontinencije i disfunkcije mišića zdjeličnog dna primjenom funkcionalne magnetske stimulacije. Magnetska stimulacija djeluje tako da povećava snagu i izdržljivost sfinktera i mišića dna zdjelice.

Ova terapija je prikladna za sve tipove urinarne i fekalne inkontinencije. Dokazano poboljšava proces oporavka nakon operacije i porođaja.  Može se primijeniti za muškarce kod erektilne disfunkcije.

Incontinence, Person, Man, Woman, Silhouette, Shame

Terapija je jako jednostavna, prilikom koje pacijent sjedi u svojoj odjeći u stolici. Terapija je bezbolna i traje svega 20ak minuta. Tijekom terapije pacijent kontrahira mišiće dna zdjelice. Važno je napomenuti da terapija nema negativnih nuspojava.

Laserska fototerapija

Korištenje lasera u tretiranju inkontinencije je nova neinvazivna i bezbolna metoda koja se izvodi ambulantno. Sam postupak traje 20ak minuta i ne utječe na uobičajene aktivnosti pacijentica.

Prije samog postupka potrebno je napraviti ginekološku obradu koja uključuje pregled, papa test i urinokulturu. Kad svi nalazi budu uredni, može se početi s tretmanom lasera.

Postupak počinje umetanjem staklene cijevi u rodnicu u koju ulazi laser. Laser nije u kontaktu s rodnicom te nema osjećaja nelagode ili peckanja. Laserske zrake kratkotrajno stvaraju visoku temperaturu koja potiče ne samo aktivaciju postojećeg, nego i stvaranje novog kolagena u prednjem zidu rodnice i ušću mokraćne cijevi. Time se sužuje rodnica, a mokraćni mjehur ima bolju potporu i bolja je kontrola nagona na mokrenje.

Laser djeluje na obnavljanje tkiva rodnice čime se značajno poboljšava seksualni život.

U liječenju inkontinencije koriste se najčešće tri laserska postupka u razmacima od 4 do 6 tjedana, koji se po potrebi mogu ponavljati. Prema podatcima iz literature, uspješnost ovog postupka je 70%. Broj postupaka nije ograničen i prilagođuje se individualnim potrebama. 

Većina žena na pojavu nevoljnog otjecanja mokraće reagira tek kada problem poprimi ozbiljne razmjere. Zato je važna rana dijagnostika i početak liječenja. Preventivni programi za inkontinenciju uključuju vježbe jačanja mišića dna zdjelice (tzv. Kegelove vježbe) te promjene životnih navika (pravilna prehrana, održavanje normalne tjelesne težine, prestanak pušenja).

Važno je ne bježati od novo nastale situacije i kroz razgovor s liječnikom pronaći način liječenja koji je prihvatljiv.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments