Neugodan zadah
Briga o zdravlju, Haradent, Zdravlje

Neugodan zadah

Neugodan zadah

Svatko od nas je do sada tijekom svog života iskusio neugodan zadah iz usta (halitoza). Zadah može nastati kao posljedica nedovoljne oralne higijene, hrane koju jedemo i tekućina koje pijemo, pušenja. Također i zdravstvenih problema kao što je suhoća usne šupljine zbog nedovoljnog stvaranja sline (naslijeđe, lijekovi, oralne bolesti) i različitih promjena u usnoj šupljini te bolesti dišnog ili probavnog sustava.
Rezultati nekoliko istraživanja pokazuju kako se učestalost halitoze kreće od 10 do 30 posto u odrasloj populaciji.

Halitoza se ne smatra samostalnom bolešću, već je to više društveni problem koji može prouzročiti osobnu nelagodu i neugodnosti.

Halitoza može imati uzrok u usnoj šupljini (intraoralna halitoza) ili su poremećaji negdje drugdje u tijelu ili je nastala kao posljedica upotrebe lijekova (ekstraoralna halitoza).

Fiziološki neugodan zadah

Fiziološki neugodan zadah iz usta može nastati ujutro nakon buđenja i smatra se posljedicom smanjenog lučenja sline tijekom noći. Da bi se to donekle spriječilo, prije spavanja preporučuje se lagano ostrugati jezik, ili ga iščetkati četkicom. Također,  normalno je da osoba ima neugodan zadah nakon jedenja određene vrste hrane npr. luka ili češnjaka, nakon pijenja alkohola, pušenja cigareta. Također ako se loše održava oralna higijena – kada je u ustima prisutan zubni kamenac ili postoje pokvareni zubi, parodontni džepovi. Isto tako ako je prisutan apsces, perikoronitis (upala zubnog mesa oko djelomično izraslog umnjaka), rane nakon vađenja zuba i slično. Tada specifični kemijski spojevi isparavaju u zrak koji se nalazi u usnoj šupljini i proizvode neugodan miris koji onda iz usne šupljine prelazi u izdahnut zrak. Isparavanja sumpornih spojeva, od kojih su najvažniji sumporovodik i metilmerkaptan, najbolje su poznati uzroci zadaha iz usta.

Porijeklo zadaha

Podrijetlo zadaha iz usta ispitano je u 260 osoba i kod svih ispitanika uzrok halitoze imao je uzrok u ustima. U 87 posto slučajeva uzrok zadaha bio je u usnoj šupljini, u 8 posto u uhu, nosu ili grlu, a u 5 posto slučajeva uzrok je ostao nepoznat.
Još veće istraživanje provedeno je u Belgiji na 2000 pacijenata i govori u prilog intraoralnoj podlozi halitoze kod čak 76 posto pacijenata, od čega ih 43 posto ima obložen jezik, 11 posto gingivitis ili parodontitis, a 18 posto kombinaciju navedenih čimbenika.

Kako si pomoći?

U redovitom održavanju higijene zuba i usne šupljine pomaže i Haradent, zeolitni  zubni prah. Redovitom upotrebom Haradenta dva puta dnevno odstranjujemo plak i zubi duže vrijeme ostaju glatki pod jezikom. Sprečavamo nastanak neugodnog daha iz usta, izbjeljujemo zube i uklanjamo kamenac čime pomažemo ponovnu mineralizaciju zubi. Također, Haradent zbog svog protuupalnog djelovanja pomaže kod parodontoze (minimalno korištenje je 3 mjeseca bez prestanka). Umanjuje nastanak afti (ili pospješuje njihovo zacjeljivanje kad se pojave) i općenito pomaže u očuvanju zdravlja desni i usne šupljine. Osobe sa neugodnim zadahom trebaju obratiti pažnju i na jezik, i to po mogućnosti na stražnji dio jezika jer se na njoj nalazi veća koncentracija bakterija nego na prednjem dijelu jezika.

Kako koristiti Haradent?

Haradent se može koristiti na dva načina: prvi način je da se čista navlažena četkica za zube uroni u posudicu Haradenta i zubi se operu. Drugi načina je da se još na Haradent zeolit prah na četkisi za zube doda pasta za zube te se zubi operu.

Tanja Kovač, dr. med. dent.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše ocjena
Inline Feedbacks
View all comments
Lea
Lea
1 godina prošlo

Super..jako lijep i koristan clanak