Briga o zdravlju

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

Cerebralna paraliza (CP) je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovanih prirođenom anomalijom ili oštećenjem nezrelog mozga. Riječ „cerebralna“ odnosi se na mozak, dok se „paraliza“ odnosi na poremećaj pokreta i položaja. Pojam cerebralne paralize u medicinskoj literaturi poznat je od 1862. godine kao Morbus Little. Tada je W. J. Little izdvojio 63 djece i opisao njihove specifične poremećaje kretanja. Engleski ortoped to je smatrao posljedicom oštećenja mozga nastalih tijekom patološke trudnoće.

Uzroci cerebralne paralize i čimbenici koji pridonose njezinu nastanku dijele se u tri skupine – prenatalne, perinatalne i postnatalne.
Prenatalni uzroci, oni koji se odnose na period od začeća do poroda su familijarne forme cerebralne paralize, definirani prenatalni sindromi, kromosomske abnormalnosti, dokazane kongenitalne infekcije (toksoplazmoza, rubeola, citomegalovirus, herpes), cerebralne anomalije (uključujući primarnu mikrocefaliju i fetalni hidrocefalus), manjak kisika, alkohol ili lijekovi upotrebljavani za vrijeme trudnoće.
Perinatalni uzroci, oni koji se javljaju kratko vrijeme iza poroda do jednog tjedna nakon poroda, su moždano krvarenje u unutarnje prostore mozga i/ili u moždano tkivo, oštećenje moždanog tkiva (oko prostora s likvorskom tekućinom) uzrokovana manjkom kisika ili problemima s protokom krvi, potvrđeni edem mozga ili evidentnost neonatalnog šoka (npr. potreba za oživljavanjem), niski Apgar ili niski pH, neonatalni meningitis, neonatalne konvulzije, teška žutica.
Postnatalni uzroci, odnosno oni koji su nastali nakon prvog tjedna iza poroda su trauma mozga, infekcije, vaskularni problemi, neoplazme te manjak kisika.

Kontrola pokreta može postati lošija bez napretka u oštećenju mozga. Ovisno o lokaciji oštećenja u mozgu i njihovu intenzitetu javljaju se simptomi. Mogu biti prisutni problemi, odnosno, teškoće pri kretanju, ali i neki drugi problemi poput poteškoća u razvoju, govoru, učenju, epileptičnih napada i problema sluha ili pak vida. CP je jedan od najčešćih kongenitalnih problema (postoji od rođenja), a učestalost je između 2 i 4‰. Iako se već dugo promatra ovaj poremećaj i dalje postoje nepoznanice. Pojavnost poremećaja veže se i uz prijevremene porode te multiple trudnoće.

Prvo obilježavanje ovog dana u Hrvatskoj dogodilo se 05. svibnja 2001. godine. U Hrvatskoj se u registru osoba s invaliditetom nalazi preko 5000 onih sa znatnim oštećenjima i invaliditetom kao posljedicom cerebralne paralize, od čega skoro 2000 otpada na osobe u dječjoj dobi, odnosno, do 19 godina. Prema podacima registra osoba s invaliditetom objavljenih u 2019. godini registrirano je 20939 osoba s dijagnozom cerebralne paralize i ostalih paralitičnih sindroma. Neka ispitivanja daju rezultate koji govore kako oko 3% stanovništva imalo neki oblik cerebralne paralize.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize 5. svibnja obilježava kao Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom, a sve u svrhu senzibilizacije javnosti o pitanjima i teškoćama s kojima se osobe s cerebralnom paralizom bore u svakodnevnom životu.

Obucite i vi zeleno u znak podrške za osobe s cerebralnom paralizom!

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments