Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom
Briga o zdravlju, Zdravlje

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom – 5. svibnja

Danas obilježavamo Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom. Ovaj dan je prvi puta u Republici Hrvatskoj obilježen 5. svibnja 2001. godine. Cilj obilježavanja ovog dana je skrenuti pažnju na cerebralnu paralizu kako bi se građane informiralo o ovoj bolesti. Također se želi pružiti potpora oboljelima i omogućiti osobama s cerebralnom paralizom aktivno uključivanje u zajednicu. Nužno je oboljelima omogućiti obrazovanje koje je prilagođeno njihovim mogućnostima i potrebama kako bi se lakše uključili u tržište rada. Time bi se potaknula njihova financijska neovisnost, ali i aktivno sudjelovanje u društvu.

Cerebralna paraliza

Cerebralna paraliza je grupa poremećaja pokreta i položaja, a uzrokovana je neprogresivnim oštećenjem mozga. Oštećenje nastaje prije, za vrijeme ili nakon porođaja. Oštećenje može biti na različitim lokacijama u mozgu te različitog intenziteta pa su simptomi različiti. Cerebralna paraliza se prvi puta u medicini spominje 1862. godine kao „Morbus Little“ kada je engleski ortoped Little opisao djecu sa specifičnim poremećajima kretanja koji posljedica oštećenja mozga tijekom trudnoće. U Hrvatskoj dijagnozu cerebralne paralize ima više od 5 000 osoba. Neki od simptoma i znakova cerebralne paralize su: mlohavost mišića, nesposobnost sjedenja bez potpore u dobi od 8 mjeseci, teškoće hranjenja, razdražljivost i sl. Cerebralna paraliza se veže uz razne stupnjeve invaliditeta te je najčešći uzrok težih neuromotoričkih problema kod djece. Bolest prate problemi s vidom, sluhom i govorom, nedovoljan intelektualni razvoj, epilepsija i drugi poremećaji.

Zelena vrpca je simbol Svjetskog, ali i Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom. Zelena boja simbolizira rast i obnavljanje života, a za osobe s cerebralnom paralizom predstavlja nadu i borbu za aktivno uključivanje u društvo i poboljšanje kvalitete života oboljelih.

Obucimo danas zeleno u znak potpore svim osobama s cerebralnom paralizom ! 

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments