Rak dojke Elbi
Briga o zdravlju, News, Zdravlje

Nacionalni dan i mjesec borbe protiv raka dojke

Listopad je mjesec posvećen borbi protiv raka dojke, odnosno, mjesec podizanja svijesti o raku dojke. Obilježava se širom svijeta, a sve s ciljem naglašavanja važnosti pravovremenog dijagnosticiranja i liječenja ove bolest. U Hrvatskoj se obilježava i Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Njegovo obilježavanje rezervirano je za 7. listopad, a odluku o njegovu obilježavanju donio je Hrvatski sabor.

Rak dojke drugi je glavni uzrok smrti od raka u svijetu i najučestaliji tip karcinoma kod žena. U Republici Hrvatskoj godišnje od ove bolesti oboli oko 2500 žena, a njih oko 1000, nažalost, izgubi bitku.

Pored cijele dijagnostičke nauke i metoda, samopregled je još uvijek najvažnija i najdostupnija metoda za rano otkrivanje raka dojke. Zato posvetite sebi i svom zdravlju nekoliko minuta jednom mjesečno i odradite samopregled dojki.

Čak preko 90% bolesnica s rakom dojke može biti izliječeno, ako se dijagnoza postavi u ranom stadiju i ispravno liječi.

Prvi znakovi zbog kojih bi svakako trebalo potražiti liječničko mišljenje i pomoć su čvor u dojci, iscjedak iz dojke, promijene na koži, crvenilo ili otok dojke, uvučena bradavica te povećani limfni čvorovi ispod pazuha.

Kod svih bolesti se govori i o rizičnim čimbenicima, pa tako i kod raka dojke. Na dio se čimbenika poput nezdravog načina života može djelovati i tako očuvati vlastito zdravlje. Spominju se neki predispozicijski faktori, kao što su genetska predispozicija, žene koje su imale prvu menstruaciju prije 12-te godine života, nisu rodile ili rađale nakon 30-te godine, žene koje su u menopauzu ušle nakon 55-te godine života, ali na njih nemamo utjecaja.

Ova godina je posebna, jer uz trenutnu prisutnost korona krize, onkološki pacijenti moraju imati omogućenu pomoć i dostupnost terapije.

Dolaskom Covid pandemije čini se da je sve drugo palo u drugi plan. Ali onkološki bolesnici i sumnje na moguće onkološke dijagnoze uvijek moraju imati i jesu prioritet. Svaka će se sumnja primiti i obraditi te bi se trebala prijaviti svom liječniku.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments