Briga o zdravlju, Zdravlje

Moja kućna ljekarna

Blaže bolesti, glavobolje ili bolovi ne javljaju se rijetko. Korisno je u kući držati određene lijekove i proizvode koji mogu pomoći u tim slučajevima. Uvijek pažljivo pročitajte oznake na pakiranjima, držite se uputa za rukovanje i korištenje, skladištite proizvode u skladu s uputama i držite proizvode dalje od dohvata djece.

Pri punjenju kućne ljekarne važno je uzeti u obzir potrebe kućanstva i znati što se sve već nalazi u njoj. Kućna ljekarna sadrži, uz svakodnevnu terapiju koju je propisao liječnik, ako postoji neka akutna ili kronična bolest, i neke nužne lijekove za samoliječenje te medicinske proizvode potrebne za saniranje manjih ozljeda.

Home, House, Family, Love, Dreams, Children, Mother

Držanjem određenih lijekova i proizvoda u kućnoj ljekarni preveniramo moguće komplikacije koje bi nastale ne liječenjem na vrijeme određenih stanja ili ne saniranjem ozljeda na ispravan način.

Što kućna ljekarna mora sadržavati?

Lijekove protiv bolova

Lijekovi protiv bolova kao što su paracetamol, ibuprofen ili acetilsalicilna kiselina su vrlo učinkoviti kod:

 • blažih bolova u mišićima i zglobovima,
 • glavobolja,
 • menstrualnih bolova,
 • prehlada,
 • povišene tjelesne temperature,
 • upala uzrokovanih artritisom
 • uganuća
Headache, Pain, Pills, Medication, Tablets, Drugs

Posebna upozorenja:

 • doze lijekova potrebno je prilagoditi djeci sukladno dobi i kilaži
 • acetilsalicilna kiselina se ne preporučuje za mlađe od 16 godina
 • ibuprofen zahtjeva poseban oprez kod određenih zdravstvenih stanja, potrebno je posavjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom
 • u slučaju trudnoće potrebno se savjetovati s liječnikom

Lijekove za alergije

Antihistaminici se koriste kod alergija i uboda insekata. Antihistaminici dolaze u obliku tableta za oralno uzimanje ili krema i gelova koji se primjenjuju lokalno. Antihistaminske kreme i gelovi ublažavaju ubode insekata, osipe i svrbež. Lijekovi koji se uzimaju oralno ublažavaju alergije na hranu te mogu ublažiti svrbež za vrijeme vodenih kozica.

Rehidracijske otopine i tablete

Visoka temperatura, proljev i povraćanje dovode do velikog gubitka tekućine i minerala što može dovesti do dehidracije. Oralne rehidracijske soli, dostupne u ljekarni, pomažu vraćanju minerala u tijelu i dovođenju tijela balans te bržem oporavku.

Tablete u slučaju proljeva

Uzroci proljeva su različiti, od trovanja hranom do virusa i pojave se bez upozorenja. Lijekovi će proljev staviti pod kontrolu tako što djeluju na usporavanje probavnog sustava, ali ne djeluju na sam uzrok proljeva.

Kremu za sunčanje

Preporučuje se držanje kreme za sunčanje s faktorom zaštite 30. Čak i kratko izlaganje suncu može dovesti do opeklina. Pobrinite se da krema pruža UVA i UVB zaštitu. Kako bi se zaštitili od sunca možete nositi šešir i sunčane naočale, ali i izbjegavajući izlaganje suncu u periodu od 11h – 17h.

Kućnu prvu pomoć

Dobro pripremljena prva pomoć pomaže u saniranju manjih porezotina, opeklina i natučenja te smanjuje rizik inficiranja rane.

First Aid, Association, Pavement, Medicine, Medical

Trebala bi sadržavati sljedeće:

 • Zavojni materijal – pružaju potporu ozlijeđenim udovima ili stvaraju pritisak kod većih porezotina prije stizanja do bolnice
 • Flastere – ukoliko je moguće vodonepropusne
 • Toplomjer – kako bi se odredila tjelesna temperatura. Preporuka je digitalni toplomjer zbog bržeg dobivanja rezultata.
 • Antiseptik – koristi se za čišćenje rane prije previjanja, može se koristiti i nakon uboda insekata
 • Otopinu za ispiranje očiju – pomaže u ispiranju prašine i pijeska iz očiju
 • Sterilne gaze –  kod većih ozljeda, ranu je potrebni prekriti sterilnom gazom prije previjanja
 • Medicinsku ljepljivu traku – koristi se za lijepljenje sterilne gaze
 • Pincetu – ukoliko u rani ostanu krhotine ili strana tijela koja mogu uzrokovati infekcije
Box, First Aid, Glass Door, Medicine, Medikit

Dodatni savjeti

Prilikom čuvanja lijekova i medicinskih proizvoda kod kuće važno je voditi računa o uputama za korištenje navedenim na pakiranju, uvijek ih držati van dohvata djece te redovito provjeravati rokove trajanja.

Ne treba pretjerivati s količinom lijekova koje imamo kod kuće u pričuvi. Nije preporučljivo stvarati zalihe, jer lijekovi imaju rok valjanosti, nakon čijeg isteka postaju manje djelotvorni, a neki i štetni. Ako vam neki lijek iznenada zatreba, a nemate ga pri ruci, uvijek vam je na raspolaganju dežurna ljekarna.

Izbjegavajte držanje lijekova u kupaonici (osim ako nisu u metalnom ormariću) jer je to prostor koji grijemo i udio vlage je vrlo visok, što može štetiti lijekovima.

Heart, First Aid, Medical, Medicine, Doctor, Hospital

Osnovni lijekovi za kućnu ljekarnu mogu se držati u kutiji ili neseseru, nikako u ladici pod ključem. Kućna ljekarna treba uvijek biti lako dostupna.

Autorica teksta: Sanja Posavec, mag. ing.

Neka Vam zdarvlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments