Liječnik će način liječenja prilagoditi vama i vašem stanju. Upravo je zato važno o stanju organizma otvoreno i iskreno razgovarati s liječnicima.

Glukometri

Za određivanje stanja i razine glukoze u krvi u svakom trenutku, postoje uređaji za mjerenje glukoze u krvi, a zovu se glukometri. Dobivena vrijednost mjerenja iskazuje se u milimolima po litri krvi (mmol/L).

Umetanjem dijagnostičke trakice u glukometar te nanošenjem krvnog uzorka u za to predviđeno mjesto na trakici, dobije se rezultat, razina glukoze u krvi. Dijagnostička trakica namijenjena je za jednokratno korištenje.

Lancete su tanke igle koje se koriste s lancetarom, uređajem koji olakšava uzimanje uzorka krvi. Lancete se koriste jednokratno iz higijenskih i zdravstvenih razloga. Testne trake i lancete će vam prepisati vaš liječnik sukladno pravilniku o ortpedskim i drugim pomagalima.

Pribor za davanje inzulina sastavni je dio života svakog dijabetičara. Postoji velik izbor pribora za davanje inzulina, a od osobe do osobe ovisi što mu više odgovara i koji će način davanja inzulina odabrati. Npr. inzulinske štrcaljke su praktične i neupadljive za iniciranje inzulina. Većina je oblika kemijske olovke, a može biti za jednokratnu ili višekratnu upotrebu.

Inzulinska pumpa

Inzulinska pumpa je medicinsko pomagalo koje je cjevčicama spojeno s tijelom pacijenta. Kroz cjevčice se vrši unos inzulina u organizam, u dozama i vremenu koje odredi sam pacijent na osnovi mjerenja glukoze u krvi. Inzulinska pumpa uvelike olakšava život djeci koja boluju od šećerne bolesti jer omogućuje kontinuirano opskrbljivanje organizma inzulinom u potrebnim dozama tijekom 24 sata. Način na koji inzulinska pumpa isporučuje inzulin sličan je načinu na koji ljudska gušterača proizvodi i otpušta inzulin.

Prednost terapije pomoću inzulinske pumpe temelji se na dva osnovna načina isporuke inzulina (bazalna i bolusna isporuka). Bazalne doze su doze kojima se pokrivaju individualne potrebe za inzulinom između obroka i tijekom noći, unutar 24 sata. Bolus doze su veće jednokratne doze inzulina koje se apliciraju u trenucima povećane potrebe za inzulinom.

Ova vrsta liječenja pokazala se izrazito uspješnom u liječenju djece i adolescenata kod kojih je najteže postići dobru kontrolu bolesti. Prilikom uvođenja inzulinske pumpe u liječenje bolesnog djeteta potrebno je provesti odgovarajuću edukaciju roditelja i djece, koja uključuje informacije o načinu rukovanja uređajem, postavljanju infuzijskog seta, komplikacijama i mjerama opreza.

Uz standardne metode mjerenja razine glukoze u krvi (glukometar i pretrage krvi) odnedavno su na tržištu dostupni mjerači bez iglica i trakica. Oni za mjerenje koriste senzor koji se pričvrsti na kožu te obično traje do 14 dana. Na ovaj se način postiže kontinuirano mjerenje, a vrijednosti se očitavaju prislanjanjem aparata na senzor. Ova je metoda mjerenja naročito dobra kod djece jer je manje-više bezbolna u odnosu na druge metode.

Na tržištu postoje prirodni proizvodi koji mogu pomoći u reguliranju razine glukoze u krvi. Diamell kapi pomažu pri normalizaciji šećera u krvi. Čaj gorke dinje ublažava simptome dijabetesa.  Dodatak prehrani Pisakvica plus pomaže i kod regulacije tjelesne težine, dijabetesa i anemije. Kapi borovnice pomažu kod povišenih vrijednosti glukoze u krvi (hiperglikemija) i proljeva (dijareje).

Također mogu pomoći i dodaci prehrani kao što su omega 3 masne kiselinevitamini B skupinemagnezij, krom te alfa lipoična kiselina.

Više proizvoda pronađite u web shopu.

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments