mitovi o zubima
Briga o zdravlju, Haradent, Zdravlje

Mitovi o zubima i usnoj šupljini

U tekstu donosimo najčešće mitove o zubima i usnoj šupljini. Trebamo li stvarno vjerovati u njih ili se stručnjaci ipak ne bi složili s tim?

Jači pritisak na zube i češće pranje zuba bolje je za zube

Prejako ili prečesto pranje zuba može biti kontraproduktivno i može dovesti do oštećenja zubne cakline ili zubnog mesa. Također, izbor tvrdoće četkice je jako važan. Za svakodnevnu upotrebu uvijek se savjetuje korištenje srednje tvrdih ili mekanih četkica, dok su tvrde četkice namijenjene prije svega održavanju protetskih radova kao što su zubni mostovi.

Ako vas zubi ne bole sigurno su zdravi

Ovisno iz koje perspektive se promatra, na sreću ili žalost, mnogi problemi sa zubima kao što su karijes i bolesti zubnog mesa, mogu se razviti bez izazivanja bola. Tek u kasnijim fazama ovih stanja javlja se nelagoda ili bol. Karijes se dugo može razvijati bez pojave ikakvih simptoma. Redovni stomatološki pregledi važni su za rano otkrivanje i liječenje ovih problema. Stomatolog može lako prepoznati promjene na zubima na vrijeme.

Šećer i slatkiši su jedini uzrok karijesa

Nema sumnje da slatkiši neće poboljšati zdravlje zuba. Šećer u kombinaciji s bakterijama u ustima glavni su faktori koji dovode do pojave karijesa. Ipak, i drugi čimbenici u velikoj mjeri utječu na kvarenje zuba. Na primjer, konzumacija kisele hrane i pića, loša oralna higijena i određeni lijekovi također mogu povećati rizik od karijesa.

Tekućina za ispiranje usta može zamijeniti pranje zuba i zubni konac

Redovita upotreba tekućina za ispiranje usta, posebno onih s fluorom i antibakterijskim sastavom može pomoći u uklanjanju bakterija i plaka. Samim time, ove tekućine mogu dovesti do smanjenog rizika  pojave zubnog kamenca i karijesa. Ipak, one nikako ne predstavljaju zamjenu za redovito pranje i čišćenje zuba koncem. Mehaničko uklanjanje bakterija najefikasniji je način borbe protiv bakterija i uklanjanja ostataka hrane. Upotreba tekućina za ispiranje je posebno korisna kod pacijenata koji nose fiksnu protezu.

Ne morate koristiti zubni konac ako redovito perete zube

Zubni konac ili interdentalne četkice su izuzetno važni za uklanjanje plaka i ostataka hrane. Naročito je to bitno između zuba i na mjestima do kojih je teško doći četkicom. Samim time, upotreba konca i pranje zuba se međusobno ne isključuju, već su odlična kombinacija koja će u velikoj mjeri prevenirati pojavu karijesa. Upotreba zubnog konca preporučuje se najmanje jednom dnevno, poslije večernjeg pranja zuba.

Pasta za izbjeljivanje zuba može izbijeliti zube

Nažalost, paste za izbjeljivanje zuba ne mogu izbijeliti zube iako neke abrazivne paste mogu pomoći u uklanjanju površinskih mrlja. Ipak, s abrazivnim pastama treba biti oprezan budući da one, posebno u kombinaciji s jačim trljanjem zuba, tijekom pranja mogu oštetiti zubnu caklinu. Za najbolje i najsigurnije izbjeljivanje zuba najbolje je obratiti se stomatologu koji će tretmanima profesionalnog izbjeljivanja dovesti do ljepšeg osmijeha.

Treba prati zube odmah nakon jela kisele hrane

Kisela hrana može negativno utjecati na pojavu karijesa, no to ne znači da odmah nakon konzumacije kiselih namirnica treba prati zube. Ovo zapravo može biti vrlo štetno budući da kiselina omekšava zubnu caklinu. Pranje zuba, posebno tvrđim četkicama, može dodatno oštetiti ovako omekšanu caklinu. Ovo se odnosi i na ispijanje gaziranih pića. Najbolje je s pranjem zuba pričekati najmanje 30 minuta kako bi pljuvačka neutralizirala kiselinu.

Četkicu treba zamijeniti samo kada su čekinje istrošene

Većina ljudi nedovoljno često mijenja svoju četkicu za zube. Četkicu bi trebalo mijenjati svaka dva do tri mjeseca, a po potrebi i ranije. Četkice, odnosno glave za električne četkice, još se brže troše te je njih preporučljivo mijenjati najmanje jednom u dva mjeseca.

Žvakanje žvakaće gume bez šećera može zamijeniti pranje zuba

Još jedan mit je da žvakanje žvakaće gume bez šećera predstavlja adekvatnu zamjenu pranja zuba. Nažalost, iako imaju određene prednosti poput povećanog lučenja sline koja pomaže u ispiranju bakterija i neutraliziranju kiseline, žvakanje žvakaće gume u niti jednom slučaju nije zamjena za redovitu higijenu zuba.

Da biste imali zdrave zube i prekrasan osmijeh perite zube s Haradentom, 100% zeolitnim zubnim prahom. Haradent pomaže uklanjanju plaka, pomaže kod bolesti i oštećenja sluznice usne šupljine, ali služi i za svakodnevnu higijenu usne šupljine. Namijenjen je za svakodnevnu higijenu zubi i usne šupljine odraslih i djece starije od 3 godine.

Za kupnju Haradent zeolit praha posjetite naše poslovnice u Koprivnici, Trg Eugena Kumičića 11 i Dugom Selu, Ulica Josipa Zorića 22, web shop ili obližnju ljekarnu.

Autor: Tanja Kovač, dr.med.dent.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments