Mirovina puna života
Briga o zdravlju, News

Mirovina puna života

Mirovina puna života

„Odlazim u mirovinu“ su riječi koje većinu ljudi vesele, ali istovremeno kod mnogih izazivaju strah. Mirovina je velika životna prekretnica i samim tim zahtjeva od nas mnogo prilagodbi. Navikli na ustaljenu gužvu, obaveze, jurnjavu i stres odjednom ne znamo kako ćemo ispuniti dane. Prisutan je još i psihološki efekt koji nam izaziva „treća životna dob“ – predrasuda da je odlazak u mirovinu početak približavanja kraju našeg života. No, je li to zaista tako?

Može li mirovina biti jedno od najljepših razdoblja u našem životu? Odgovor je – apsolutno DA! Mirovina nije isto što i mirovanje.

Hoće li to zaista biti tako ovisi isključivo o nama samima. I dok u početku zaista uživamo jer više nema onog stresnog „moram“… ustati, otići na posao, obaviti sve što treba u to malo slobodnog vremena…, s vremenom se može dogoditi da nam baš to počne nedostajati.

Kako prebroditi prijelazno razdoblje kad odemo u mirovinu?

Napravite plan unaprijed

Uzmite u obzir svoje zdravstveno stanje, afinitete, sposobnosti pa i financijske mogućnosti. Još prije nego zaista odete u mirovinu, razmislite o tome čime biste se voljeli baviti kad budete imali dovoljno vremena. Prisjetite se svega onog za što ste uvijek govorili da biste voljeli isprobati da imate vremena. Možda onaj hobi koji ste davno zapostavili jer ga niste mogli ugurati u pretrpani raspored? Nabavite sve što vam je potrebno da biste se time bavili, pripremite prostor gdje ćete raditi, neka sve čeka spremno.

Napravite popis mjesta koja želite posjetiti, prijatelja s kojima već dugo želite popiti kavu i aktivnosti kojima biste se voljeli baviti. Kad zaista dođe taj dan i budete u mirovini, imat ćete već čitav plan lijepih stvari koje vas čekaju. Tako ćete izbjeći osjećaj izgubljenosti i usamljenosti koji bi se možda mogli pojaviti.

Briga o zdravlju

Iako bismo o zdravlju uvijek trebali brinuti, s godinama trebamo pažljivije osluškivati svoje tijelo i češće kontrolirati zdravstveno stanje. Posebno je to slučaj ako već bolujemo od nekih kroničnih bolesti. Redoviti pregledi, pridržavanje savjeta liječnika, pravilna prehrana i uzimanje dodataka prehrani koji nam mogu pomoći u prevenciji razvoja bolesti bitni su kako bismo vodili ispunjen život u starijoj dobi.

Kako dodaci prehrani mogu pomoći da imate zdrave kosti i omogućiti vam aktivan život u mirovini pročitajte na:

Jedna od bitnijih stvari je i da vježbate svoj mozak! Rješavajte križaljke, sudjelujte u kvizovima, čitajte i učite nove vještine. Ako dobro baratate modernom tehnologijom, iskoristite to. Na internetu ima odličnih besplatnih edukacija, tečajeva i seminara na kojima možete naučiti nešto novo ili jednostavno proučavati teme koje vas zanimaju. Ako se baš i ne snalazite u tome, evo idealne prilike da naučite. Pronađite organizirane edukacije ili jednostavno zamolite nekoga u vašem okruženju da vas nauči.

Kretanje

Važnost fizičke aktivnosti za naše zdravlje nije potrebno posebno naglašavati. Nagla promjena stila života do koje dolazi odlaskom u mirovinu može uzrokovati razne promjene poput nakupljanja viška kilograma, pada kondicije kao i bolove u zglobovima, leđima i mišićima. Sve to može dovesti i do razvoja nekih kroničnih bolesti, a to možemo spriječiti redovitom fizičkom aktivnošću. Prilagodite vrstu aktivnosti svom fizičkom i zdravstvenom stanju, ali pronađite način da budete aktivni.

Samo pola sata šetnje dnevno već ima izvrstan učinak na zdravlje. I u poznijim godinama možete šetati, planinariti, plesati, baviti se tjelovježbom kod kuće ili u nekom od fitnes programa prilagođenim vašoj dobi.

Napravljena su mnoga istraživanja koja pokazuju da kretanje zaista može pomoći u prevenciji bolesti. Pročitajte više o tome na:

Druženje

Ne postoji tehnologija koja može zamijeniti druženje i ljudsko prisustvo. Nakon odlaska u mirovinu socijalna interakcija bitan je faktor da biste se lakše prilagodili promjeni. Dogovorite se s prijateljima i uvedite neke svoje rituale poput kavice svakog jutra, partije karata, kuglanja ili vožnje biciklom. Ako imate mogućnosti i afiniteta, otiđite s prijateljima u kazalište ili kino bar jednom mjesečno.

Postoji mnogo udruga gdje se možete družiti s ljudima sličnih interesa. Učlanite se u neku od njih, volontirajte, pomažite životinjama ili potrebitima. To će vas ispuniti osjećajem da ste potrebni i korisni, a istovremeno vam omogućiti da ugodno provedete vrijeme u društvu.

Ako vam financijska situacija dozvoljava iskoristite priliku da odete na neko putovanje ili barem jednodnevni izlet. Razne udruge umirovljenika organiziraju druženja i izlete na kojima možete ugodno provesti vrijeme i istovremeno vidjeti nešto novo.

Kako ćete provoditi svoje umirovljeničke dane najviše će ovisiti samo o vama. Fokusirajte se na pozitivne stvari koje vas čekaju u mirovini, radite ono što vas veseli i ispunjava zadovoljstvom. Naučite uživati u malim, svakodnevnim stvarima i vidjet ćete da mirovina zaista može postati jedno od najljepših razdoblja u vašem životu!

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments