Inkontinencija
Inkontinencija, Zdravlje

Miješana inkontinencija

Inkontinencija urina je nemogućnost kontroliranja mokrenja. Urinirana inkontinencija može se manifestirati u različitim stupnjevima od vrlo blage do potpune/teške inkontinencije koja znači potpuni gubitak kontrole nad mokrenjem. Uzroci inkontinencije i vrste su različiti, a danas ćemo se osvrnuti na takozvanu miješanju inkontinenciju.

Miješana inkontinencija je izraz koji se koristi ukoliko se osoba susreće sa 2 vrste inkontinencije istovremeno. Najčešće je riječ o kombinaciji stresne i urgentne inkontinencije.

Stresna inkontinencija je najčešći tip inkontinencije. Uzrokovana je slabošću ili oštećenjem mišića zdjelice ili sfinktera. Počinje na način da kod kihanja, kašljanja ili podizanja tereta dolazi do istjecanja manje količine urina. Kako vrijeme odmiče, tako se i količina urina koji nevoljno istječe povećava.

Urgentna inkontinencija nevoljno i iznenadno otjecanje male količine mokraće praćeno jakim nagonom – urgencijom. Takav nagon može provocirati šum vode. Do urgentne inkontinencije može doći zbog upale mokraćnog sustava ili ako nešto iritira mjehur, a pojavu navedenog stanja mogu izazvati i teškoće s crijevima ili oštećenja živčanog sustava povezana s multiplom sklerozom, šećernom bolesti, moždanim udarom i slično.

Za razliku od stresne inkontinencije, kod urgentne postoji poriv za mokrenje, dok kod stresne inkontinencije mokraća bježi bez najave.

Miješana inkontinencija ima elemente urgentne i stresne inkontinencije pa se očituje i pri naporu i mirovanju, prema različitoj kliničkoj slici koji tip inkontinencije dominira.

Inkontinencija ozbiljno narušava kvalitetu života osobe koja se s njom susreće, dovodi do gubitka samopoštovanja, češća je pojava depresije, izoliranosti i povlačenja u sebe te izbjegavanje spolnih odnosa i intimnosti. Stoga je važno shvatiti da je ona problem za koji današnja medicina ima rješenja.

Vrlo je važno s prvim simptomima obratiti se liječniku kako bi se pronašao uzrok inkontinencije, utvrdila vrsta i započelo liječenje.

Na tržištu postoje pomagala koja su namijenjena gubitku urina: anatomski ulošci, pelene, pelene gaćice, zaštitni podmetači i mrežaste gaćice. Attends je vodeći proizvođač pomagala za inkontinenciju već 10.godinu za redom i dobitnik proDERM certifikata koji jamči sigurnost i udobnost za korisnike te zaštitu njihove kože od iritacija. Za vrlo blag do blag inkontinencije namijenjeni su anatomski ulošci Soft. Izrazito mekani i ugodni za nošenje, s prozračnom stražnjom stranom, zalijepe se za donji veš. Attends Soft anatomski ulošci su ulošci novije generacije, gdje je jezgra odnosno najveća upojna moć u sredini uloška, gdje je to i najpotrebnije. Imaju prirodnu zaštitu od neugodnih mirisa, bez dodanih parfema ili aditiva. Tanki su i bijele boje tako da je nošenje diskretno, a vi se ćete se osjećati slobodno i sigurno.

Proizvodi Attends Soft dostupni su u Elbi Medikal web shopu, u Elbi Medikal maloprodajama i u ljekarnama.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments