Međunarodni dan obitelji
News

Međunarodni dan obitelji

Obitelj

Obitelj je osnovna društvena skupina koja je povezana srodstvom, a utemeljena je na braku i zajedničkom životu užeg kruga srodnika. U uži krug srodnika pripadaju roditelji koji vode brigu o djeci, bez obzira jesu li vlastita ili posvojena te ih odgajaju. Jezgru obitelji čine roditelji i djeca i takva zajednica često se naziva nuklearna obitelj. U suvremenom načinu života nuklearna obitelj živi zasebno, dok se u prijašnjim vremenima ona često miješala i stanovala s članovima šire obitelji i bliskim srodnicima. Takva se zajednica naziva proširena obitelj.

Međunarodni dan obitelji

Prvo spominjanje i obilježavanje dana obitelji dogodilo se 1989. godine kada su Ujedinjeni narodi ovu godinu proglasili Međunarodnom godinom obitelji. Sam Međunarodni dan obitelji prvi je puta obilježen 15. svibnja 1994. godine pod naslovom „Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece“. Cilj je bio istaknuti važnost obitelji i poticaj javnosti da osigura bolji standard i kvalitetu života same obitelji.

Svrha obilježavanja Međunarodnog dana obitelji za cilj ima podsjetiti nas kako je obitelj kao zajednica važna sastavnica društva, da nije svaka obitelj ista te na važnost razgovora unutar obitelji i razvoja kritičkog načina razmišljanja.

„Ono najbolje i najljepše ne može se vidjeti, pa čak ni dotaknuti. To se mora osjetiti srcem“
Helen Keller

Sretan Vam dan obitelji!

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments