Međunarodni dan ljudskih prava
News

Međunarodni dan ljudskih prava

Povijest nastanka

Na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda održanoj 10. prosinca 1948. godine usvojena je Opća deklaracija o ljudskim pravima te je datum održavanja Skupštine postao i datum obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. Potpisivanjem Opće deklaracije po prvi je puta priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika.


Proglašenje ovog dana od strane Ujedinjenih naroda za cilj je imalo približavanje Opće deklaracije o ljudskim pravima svima diljem svijeta kao osnovu postizanja prava za sve narode i sve države.

Opća deklaracija o ljudskim pravima

Opća deklaracija je standard za sve ljude i narode prema kojima bi svaki pojedinac i član društva promicao poštivanje tih prava i sloboda. Deklaracija navodi kako je temeljno pravo da se svako ljudsko biće rađa slobodno, jednako vrijedno i s istim pravima te ima pravo uživati sva prava i slobode navedene u Deklaraciji i to bez iznimke. U deklaraciji su sadržana osnovna ekonomska, socijalna i kulturna prava, ali i građanska i politička prava pojedinca.

Međunarodni dan ljudskih prava u svijetu

Na današnji dan mnoge organizacije, vladine i nevladine, iz područja zaštite ljudskih prava izvještavaju o stanju ljudskih prava. Organiziraju se i razne izložbe, konferencije i sastanci, ali se i dodjeljuju nagrade onima koji djeluju u području zaštite ljudskih prava i sloboda. Svake pete godine na današnji dan dodjeljuje se nagrada Ujedinjenih naroda za ljudska prava, a na godišnjoj se razini dijele Saharov nagrada (za pojedince ili organizacije koje su život usmjerile obrani ljudskih prava i sloboda). Zatim, dodjeljuje se nagrada organizacije Reporteri bez granica. Također, Nobelova nagrada za mir dodjeljuje se na ovaj dan iako dodjela nije vezana za obilježavanje Dana ljudskih prava.

Ljudska prava u Republici Hrvatskoj

Spomenutom Općom deklaracijom definirani su temelji međunarodnog poretka s naglaskom na poštivanje ljudskog dostojanstva te jednakih i neotuđivih prava svakog pojedinca. Načela Opće deklaracije sastavni su dio Ustava Republike Hrvatske. Ustav Republike Hrvatske u svojim odredbama sadržava najviše standarde zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda. Odredbe osiguravaju da je svaki pojedinac jednak pred zakonom te da svaki pojedinac ima prava i slobode, bez obzira na rasu, boju kože, spol, jezik, vjeru, političko opredjeljenje ili druga uvjerenja. Nadalje, bez obzira na nacionalno ili socijalno podrijetlo, imovinu, rođenje, stupanj obrazovanja, društveni položaj ili bilo koju drugu osobinu.


U Republici Hrvatskoj spominju se tri generacije ljudskih prava i o svima se vodi jednaka briga poštivanja. To su građanska i politička prava, ekonomska, socijalna i kulturna prava te novije generacije grupnih prava kojima je cilj u još većoj širini zaštititi prava pojedinca.

Ujedinjeni narodi i Republika Hrvatska u pogledu ljudskih prava

Republika Hrvatska dio je svih šest temeljnih konvencija Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima i njihovih protokola. Uključena je i u suradnju s drugim međunarodnim organizacijama i udruženjima s ciljem postizanja i provođenja dodatnih napora u vidu zaštite ljudskih prava u Europi i svijetu.
Od 2017. godine Republika Hrvatska je i punopravna članica Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments