04.02. EM svj dan raka
Briga o zdravlju

Međunarodni dan borbe protiv raka

4. veljače obilježava se Međunarodni dan borbe protiv raka. Glavni cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o oboljelima od raka te prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju bolesti.

Rak je vodeći uzrok smrti u svijetu. Odnosi se na veliku skupinu bolesti koje mogu zahvatiti praktički svaki dio tijela. Nastaje iz jedne stanice, a transformacijama dolazi do benignih ili malignih tumora. Ubrzano stvaranje abnormalnih stanica koje se mogu proširiti na druge dijelove tijela i organe nazivamo metastaziranje, a upravo je to glavni uzrok smrti oboljelih.

U svijetu godišnje oboli oko 12 milijuna ljudi od raka, a više od milijun umre. Mogućnosti liječenja i izliječenja daleko su veće u početnim fazama bolesti zbog čega je izuzetno važno rano otkrivanje i dijagnosticiranje. Oko 50% karcinoma mogu se spriječiti prevencijom, zdravim životnim navikama, redovitim pregledima i izbjegavanjem dokazanih faktora rizika.

Od 2019. do 2021. godine Međunarodni dan borbe protiv raka obilježava se krilaticom „Jesam i hoću“ koja naglašava kako svatko osobno može doprinjeti u cilju smanjenja oboljelih od ove teške bolesti.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments