Briga o zdravlju, Dodaci prehrani, Zdravlje

Masna jetra – kako si pomoći?

Jetra je najveći unutarnji organ, a nalazi se ispod desnog rebrenog luka. Jetra je ključni organ u zaštiti organizma od štetnih tvari. Jetra ima brojne funkcije koje uključuju: probavu ugljikohidrata (regulacija razina šećera u krvi), masti (stvaranje kolesterola) i proteina; stvaranje žuči; metabolizam hormona, vitamina i minerala; razgradnja alkohola i detoksikacija organizma od štetnih tvari. Bolesti jetre mogu biti akutne (trajanje do 6 mjeseci) i kronične (sporo napreduju, traju godinama).

Nealkoholna bolest masne jetre

Nealkoholna bolest masne jetre (engl. Nonalcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD) jedna je od vodećih kroničnih bolesti jetre u svijetu. U ovoj bolesti dolazi do nakupljanja masti u jetri u količini većoj od 5 % ukupne mase jetre. Najčešće nastaje kao posljedica sjedilačkog načina života što podrazumijeva nedovoljno tjelesne aktivnosti i loše prehrambene navike (povećani kalorijski unos, povećani unos jednostavnih šećera i zasićenih masti). Broj osoba koje boluje od nealkoholne masne bolesti jetre je u stalnom porastu jer su šećerna bolest, pretilost i povišene „masnoće“ u krvi rizični čimbenik za razvoj ove jetrene bolesti.

Je li prehrana rizični čimbenik za razvoj masne jetre?

„Zapadnjački“ način prehrane povećava rizik od razvoja nealkoholne bolesti masne jetre. Za „zapadnjački“ način prehrane je karakterističan povećani energetski unos, prekomjerna konzumacija prerađene hrane, soli, alkohola, grickalica i crvenog mesa. Unos voća, povrća, cjelovitih žitarica i ribe je nedovoljan. Zapadnjačka prehrana obiluje zasićenim i trans masnim kiselinama te jednostavnim šećerima (osobito fruktozom koju često nalazimo u bezalkoholnim pićima). Oni smanjuju osjetljivost na inzulin, potiču upalne procese te povećavaju rizik od razvoja bolesti jetre.

Ukoliko se ne liječi nealkoholna masna bolest jetre može napredovati u nealkoholni steatohepatitis kod kojeg je osim masne jetre prisutna i upala jetrenih stanica. Na kraju može doći do ciroze jetre gdje ožiljno tkivo zamjenjuje većinu jetrenih stanica čime se narušava jetrena funkcija.

Kako si pomoći kod masne jetre?

Kod liječenja masne jetre ključna je promjena prehrambenih navika i uključivanje redovite tjelesne aktivnosti. Većina osoba koje pate od nealkoholne bolesti masne jetre ima pretilost ili prekomjernu tjelesnu masu. Kod liječenja ove bolesti ključna je redukcija tjelesne mase. Preporuča se gubitak barem 7-10 % početne tjelesne mase.

Iz prehrane je potrebno izbaciti jednostavne ugljikohidrate (šećere) koje pronalazimo u zaslađenim pićima, slatkišima i prerađenoj hrani te je potrebno ograničiti unos alkohola. Potrebno je birati namirnice nižeg glikemijskog indeksa i pridržavati se principa mediteranske prehrane koja se temelji na voću, povrću, cjelovitim žitaricama, nezasićenim mastima i ribi. U prehranu je također korisno uključiti jednostruko nezasićene masne kiseline koje se nalaze u orašastim plodovima i maslinovom ulju jer znanstveno dokazano mogu smanjiti razine masti u jetri. Zasićene i trans masti bi trebalo zamijeniti jednostruko i višestruko nezasićenim masnim kiselinama (npr. plava riba). Treba konzumirati namirnice bogate prehrambenim vlaknima kao što su cjelovite žitarice, voće i povrće jer prehrambena vlakna mogu pomoći u smanjenju razina masti u jetri te povećati inzulinsku osjetljivost. Kod osoba s masnom jetrom može pomoći i zeleni čaj jer može smanjiti upalu koja je prisutna u jetri te također sudjelovati u smanjenju razina masti u jetri.

Za ublažavanje simptoma masne jetre mogu pomoći i dodaci prehrani sikavice jer je to biljka koja se ističe svojim pozitivnim učinkom na zdravlje jetre. Kod masne jetre se pokazalo korisno i uzimati omega-3 masne kiseline u obliku dodataka prehrani jer djeluju protuupalno i mogu pomoći u smanjenju razina masti u jetri.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

Autorica teksta: Martina Knezović, mag.nutr.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments