Briga o zdravlju, Dodaci prehrani, Zdravlje

Magnezij – moćni mineral

Magnezij je neophodan za normalno funkcioniranje cijelog organizma. Bez magnezija ne bi bilo proizvodnje energije i metabolički procesi u organizmu se uopće ne bi mogli odvijati.

Magnezij igra izuzetno važnu ulogu u organizmu jer sudjeluje u više od 300 enzimskih sustava gdje je angažiran u ključnim funkcijama: u formiranju kostiju, metabolizmu bjelančevina, masti i ugljikohidrata, aktiviranju nekih vitamina, grušanju krvi itd. Magnezij sudjeluje kao pomagač u mnogim staničnim procesima. Utječe na ravnotežu reakcija dobivanja energije u mišićima, a njegov nedostatak uzrokuje pojavu slabosti u mišićima te je potreban za pravilan rad mišića. Dodatno, nedostatak magnezija može dovesti do manjka kalija koji je ključan za transport energije u stanici.

Magnezij je neophodan za održavanje funkcije mišića i živaca, za podršku imunosnom sustavu, energetskom metabolizmu te metabolizmu ugljikohidrata i sintezi proteina. Primjenjuje se u prevenciji i liječenju astme, hipertenzije, moždanog udara te za regulaciju glukoze u krvi. On pozitivno utječe na naš organizam na način da poboljšava koncentraciju, potiče dobar san, potiče pravilan rad mišića, smanjuje umor i iscrpljenost, održava pravilan rad srca, zaslužan je za normalnu sintezu proteina, potiče stvaranje energije u stanicama, održava ravnotežu elektrolita te je zaslužan za uspješnu sportsku izvedbu.

Kako biste povećali unos magnezija, neka se na vašem tanjuru svakodnevno nađu bademi, sjemenke sezama i suncokreta, tamna čokolada, špinat, banane, indijski oraščići, tofu, sjemenke bundeve i lana, brokula i grašak. Iako ga možemo naći u voću i povrću njegova količina da zadovolji dnevne potrebne često nije dovoljna. Najviše ga nedostaje u organizmu u stanjima stresa, trudnoće, nekih bolesti i napornog rada.

Nedostatak magnezija u organizmu se pojavljuje obično kod nezdravog životnog stila. Alkohol, stres i neke bolesti su najčešći uzročnici nedostatka magnezija u organizmu. Simptomi nedostatka magnezija su: umor i manjak energije, razdražljivost, slabost i grčevi u mišićima, mučnina i povraćanje.

Preporučena dnevna doza magnezija u obliku dodataka prehrani je 375 mg. Magnezij je dostupan u obliku kapsula, granula i šumećih tableta.

 

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments