Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu, a nalazi se u kostima, mišićima, koži i tetivama. Odgovoran je za čvrstoću i elastičnost tkiva. Kao i svaki protein, u svojoj građi ima aminokiseline. Proizvodnja kolagena u organizmu započinje stvaranjem pro-kolagena iz aminokiselina glicina i prolina, za što su potrebne dovoljne količine vitamina C. Glicin se može naći u koži mesne hrane koju konzumiramo (piletina, svinjetina, junetina), a prolin u bjelanjku jajeta, pšeničnim klicama, mliječnim proizvodima, kupusu, šparogama i gljivama.

Glavna uloga kolagena je osigurati strukturu, snagu i podršku cijelom tijelu.
Specifične uloge kolagena:
- pomaže stvaranju fibroblasta u dermisu (srednjem sloju kože), što pomaže u rastu novih stanica.
- igra ulogu u zamjeni mrtvih stanica kože.
- pružanje zaštitnog omotača za organe.
- daje strukturu, snagu i elastičnost koži.
- pomaže krvi da se zgruša.
Ako nema dovoljno kolagena u organizmu, to će se odraziti na elastičnost kože, zdravlje mišića i zglobova te mišićnu masu.
Koje su vrste kolagena?
Kolagen tipa I – najčešći oblik kolagena, nalazi se u sastavu kose, kože, noktiju, unutarnjih organa, kostiju i ligamenata te je zadužen za čvrstoću tkiva.
Kolagen tipa II – sudjeluje u izgradnji stanica sluznice crijeva i hrskavice pa utječe na pokretljivost zglobova i pravilan rad probavnog sustava.
Kolagen tipa III – drugi najčešći kolagen u ljudskom tijelu, a u velikoj ga količini sadrže crijeva i stijenke krvnih žila.
Kolagen tipa IV – također nalazi u koži, ali u manjim količinama. Također, pomaže u radu bubrega i drugih organa, a možemo ga naći u bjelanjku jajeta.
Kolagen tipa V – nalazi se u rožnici očiju, nekim slojevima kože, kosi i tkivu posteljice.
Što može štetiti proizvodnji kolagena?
Moguće je pospješiti proizvodnju kolagena izbjegavanjem prekomjernog izlaganja suncu i korištenjem krema s dobrim zaštitnim filterom. Također važno je izbjegavati konzumiranje rafiniranih šećera u slatkišima i zaslađenim pićima te pušenje koje izrazito negativno utječe na proizvodnju kolagena.

Kako pomoći proizvodnju kolagena u tijelu?
Prirodna proizvodnja kolagena u organizmu opada za čak 1,5 % godišnje već nakon navršene 25. godine života, ali naša potreba za njim se povećava s vremenom. U nedostatku kolagena tijelo se mijenja te se pojavljuju bore, celulit, suhoća kože, kosa i koža bez sjaja, te narušen oblik tijela, odnosno poremećaji koštano-mišićnog sustava (ukočenost, artritis, mišićne ozljede), poremećaji u funkciji imuno-sustava.

Da bismo pomogli izgradnji kolagena, možemo unositi suplemente iz prirodnih izvora. Primjerice, bakar a velike količine nalaze se u mesu iznutrica, sjemenkama sezama, kakau u prahu, indijskim oraščićima, leći.
Vitamin C je zastupljen u krumpiru, citrusnom voću, šipku, a osim toga, našem tijelu su potrebni visokokvalitetni proteini koji sadrže aminokiseline potrebne za stvaranje novih proteina. Izvrsni izvori aminokiselina su meso, perad, plodovi mora, mliječni proizvodi, mahunarke, tofu.
Možemo li kolagen uzimati kao dodatak prehrani?
Dodaci prehrani najčešće sadrže hidrolizirani kolagen peptid u obliku praha koji se lako može umiješati u hranu. Kada biramo proizvod, trebali bismo tražiti kolagen izvora visoke kvalitete, kao što je npr. morski kolagen koji se proizvodi od riblje kože. Prednosti kolagena iz morskog izvora su da se do 150 % učinkovitije apsorbira u tkiva u usporedbi s goveđim ili svinjskim. Naime, radi se o manjim molekulama i zbog toga lakše i brže ulaze u krvotok. Ako postoji preosjetljivost ili alergija na kolagen morskog porijekla, mogu se primijeniti kolageni iz drugih izvora, u posljednje vrijeme i iz biljaka i gljiva.
U dodacima prehrani kolagen dolazi u tekućem obliku, prahu, kapsulama ili tabletama. Tekući oblik osigurava bržu i bolju apsorpciju te veću učinkovitost. Jednostavan je i praktičan za primjenu.
Neki proizvodi su više u svrhu brige o ljepoti, brinu o lijepoj koži, smanjuju bore, elastičnost kože te njeguju kosu i nokte. Drugi su funkcionalnije prirode, s nizom drugih dodataka koji pomažu kod problema povezanih sa sportom. Dakle, trošenje zglobova, popuštanje ligamenata, trošenje hrskavice.
Istraživanja su pokazala da dodatak kolagena u kombinaciji s vitaminima povoljno djeluje na zglobove i pokretljivost zglobova. Suplementacija kolagenom može poboljšati pokretljivost zglobova za oko 40 %, smanjujući bolove u zglobovima i učinkovito smanjujući ukočenost zglobova koji nastaju kao posljedica starenja. Kolagen u kombinaciji s vitaminima kao što su vitamin D i K2 te vitamin C (neophodan za stvaranje kolagena) dodatno dolazi do izražaja.
SAVJETI :
HIDROLIZIRANI KOLAGEN
REDOVITA KONTINUIRANA KONZUMACIJA (barem oko 5 do 8 g dnevno) NAJMANJE 3 MJESECA
UZ DODATAK VITAMINA C
Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.
Vaš Elbi Medikal
Tamara Šolaja, bacc.san.ing