Nakon što ste prepoznali simptome, napravili pretrage i dobili dijagnozu, vrijeme je da preuzmete kontrolu nad stanjem i olakšate si život.

Dijabetes nije moguće u potpunosti izliječiti budući da je riječ o kroničnoj bolesti, međutim postoji nekoliko načina kako ga se može držati pod kontrolom.

  1. Dijabetička dijeta

Dijabetička dijeta ima ključnu ulogu u kontroli dijabetesa. Prehrana mora biti raspoređena u 3 glavna obroka i 2-3 međuobroka koji se ne smiju niti spajati niti izostavljati. Alkohol ima visoku kalorijsku vrijednost i nepovoljno djeluje na metabolizam masnoća.  Također može istovremeno s lijekovima prouzročiti neke nepovoljne reakcije te se uopće ne preporuča osobama sa šećernom bolesti.

  1. Tjelesna aktivnost

Tjelesna aktivnost ima veliki značaj u kontroli dijabetesa jer pospješuje cirkulaciju krvi. Tjelesna aktivnost povećava potrošnju glukoze u mišićima čak i do 20 puta u odnosu na mišiće u mirovanju. Povećava se i broj receptora za korištenje glukoze u stanicama. Također povećava korištenje masnoća, smanjuje razinu masnoća u krvi i na taj način smanjuje rizik za nastanak ateroskleroze.

  1. Samokontrola razine glukoze u krvi

Samokontrola razine glukoze u krvi te razine glukoze i ketona u urinu uporabom osjetljivih test trakica i aparatića omogućava česte provjere glikemije u svako doba dana i noći. Danas se smatra nužnim određivati razinu šećera u krvi najmanje 2 puta dnevno tako da se kroz nekoliko dana oblikuje profil glukoze u krvi.

  1. Oralni antidijabetici i inzulin

Ovaj se način kontrole dijabetesa provodi isključivo pod kontrolom specijalista i izabranog liječnika obiteljske medicine.

  1. Prehrana i promjena načina života

Narušeno zdravlje pojedinca nedvojbeno utječe na kvalitetu života s fizičkog, duševnog te sve više i financijskog aspekta. U samom početku bolesti problemi su skoro neprimjetni i jednostavno ih je zanemariti. S vremenom se zdravlje sve više narušava sve do mogućeg otkazivanja očiju, bubrega i srca. Sve je to rezultat dugogodišnjeg iscrpljivanja i nepoštivanja organizma.

Promjena načina života i navika kao što su dovoljno sna i odmora, ograničeno vrijeme provedeno pred izvorima zračenja, organska i neprocesirana hrana, primjerena količina hrane, unos dostatnih količina vitamina i minerala te dodataka prehrani, izbjegavanje stresa i premorenosti te umjerenost u svemu što činimo su kamen temeljac za očuvanje zdravlja svakog čovjeka naročito dijabetičara.

Na tržištu postoje prirodni proizvodi koji mogu pomoći u reguliranju razine glukoze u krvi. Diamell kapi pomažu pri normalizaciji šećera u krvi. Čaj gorke dinje ublažava simptome dijabetesa.  Dodatak prehrani Pisakvica plus pomaže i kod regulacije tjelesne težine, dijabetesa i anemije.

Također mogu pomoći i dodaci prehrani kao što su omega 3 masne kiselinevitamini B skupinemagnezij, krom te alfa lipoična kiselina.

Više proizvoda pronađite u web shopu.

3 2 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments