Životni stil i inkontinencija
Inkontinencija

Kako su povezani životni stil i inkontinencija?

Inkontinencija se definira kao svako nevoljno ispuštanje urina, manifestira se od gubitka nekoliko kapljica urina do većih količina.  Može se pojaviti u svakoj životnoj dobi, ali je češća kod osoba starije životne dobi i češća je kod žena nego kod muškaraca. Svaka četvrta žena u životu se susretne s inkontinencijom i svaki osmi muškarac.

Inkontinencija je socijalni i higijenski problem koji se nikako ne smije zanemariti. I dalje u našem društvu, inkontinencija je tabu tema, a jako narušava kvalitetu života ako se ne liječi.

Uzroci inkontinencije su različiti, pa tako razlikujemo i različite tipove inkontinencije: stresna, urgentna, funkcionalna, miješana, preljevna, nagonska. 

Više o tipovima inkontinencije možete pročitati na sljedećem linku: https://elbi-medikal.hr/vrste-urinarne-inkontinencije/, a u ovom članku ćemo se više osvrnuti na povezanost životnog stila i inkontinencije.

Inkontinencija može biti uzrokovana stresom i drugim psihološkim uzrocima, kao i nedovoljnim kretanjem, konzumiranjem alkohola, kave, cigareta, prevelikim unosom tekućine te posljedicom uzimanja lijekova, kao što su antidepresivi, diuretici i antikolinergici.

Najčešći uzorci inkontinencije su slabost mišića dna zdjelice, slabost sfinktera, prolaps zdjelice, neurološki faktori, mentalne ili psihološke promjene, oštećenja živaca.

Osobama koje pate od inkontinencije preporuča se promjena životnog stila kako bi se simptomi ublažili ili u potpunosti nestali. Neke od preporuka su: mršavljenje, promjena prehrane, uzimanje tekućine, smanjenje napitaka s kofeinom, gaziranih pića i alkohola, izbjegavanje konstipacije, prestanak pušenja i tjelesna aktivnost u odraslih osoba s urinarnom inkontinencijom.

Znanstveno je dokazano da smanjenje tjelesne težine ima utjecaj na inkontinenciju, to bi nam trebao biti dovoljan motiv da razmislimo o promjeni prehrambenih navika i uvođenju dodatne tjelesne aktivnosti.

U prehrani se preporuča veći unos vlakana koja preveniraju zatvor i rasporediti unos 1,5 – 2 litre tekućine dnevno.

Proizvodi koje bi trebalo izbjegavati odnosno koji iritiraju mjehur su: kava, alkohol, zaslađeni sokovi, tamni čajevi, gazirana pića. Također je preporuka izbjegavati ljutu i slanu hranu, te smanjiti unos slatkiša i masti te ugljikohidrata.

Svakodnevno bi trebalo raditi vježbe za mišiće dna zdjelice, kako bi se ojačala muskulatura dna zdjelice. Vježbe se izvode nekoliko minuta dnevno, ali da bi se vidjeli rezultati potrebno je kontinuirano vježbati nekoliko mjeseci. Više o vježbama pročitajte na sljedećem linku: https://elbi-medikal.hr/kegelove-vjezbe/.

Upornost se isplati, a vidi se u smanjenu simptoma inkontinencije ili ako je riječ o vrlo blagom obliku, simptomi nestanu.

Na našem web shopu pronađite proizvode za vrlo blage do blage oblike inkontinencije švedskog proizvođača Attends.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments