Gljivice
Briga o zdravlju, Njega kože, Zdravlje

Kako spriječiti “dosadne” gljivice?

Koža – prirodno stanište gljivica

Gljive obitavaju na koži i sluznici ljudskog tijela te imaju zaštitnu ulogu kao i „dobre” bakterije. Gljive i „dobre” bakterije međusobno surađuju u održavanju međusobne ravnoteže. Osobito se to odnosi na pospješivanje probavnog metabolizma, održavanju pH kože i sluznice. Njihova prisutnost na koži i sluznicama se tada smatra elementom fiziološke flore ili kolonizacijom.

Mikoze

U stanjima koja narušavaju opće zdravlje (težak stres, izloženost agresivnoj terapiji poput kemoterapije, imunosupresivni lijekovi koji se primjenjuju nakon transplantacije organa, leukemija…) i dugotrajno antibiotsko liječenje utječu na poremećaj sastava normalne flore tijela, pri čemu se broj gljiva može povećati nauštrb „dobrih“ bakterija. Tada se njihova kolonizacija pretvara u lokalnu, rjeđe sustavnu invaziju i razvoj bolesti. Bolesti uzrokovane prisutnošću gljiva u/na organizmu se zovu mikoze.

Uvjeti života koje gljivice vole

Gljive osobito dobro uspijevaju u toplom i vlažnom okolišu pa su najčešća mjesta infekcije koža i nokti stopala, koža između prstiju, na pregibima kao što su prepone, područje ispod dojki, pazusi, vrat i vlasište. Mikoze se očituju crvenilom, stvaranjem bijelih naslaga (osobito kandidijaza) ili pak pojačanim ljuskanjem kože, stvaranjem sitnih prištića ili mjehurića. Često puta se kožne promjene koncentrično šire na okolnu kožu poput manjih i većih „pečata”, a mogu biti popraćeni svrbežom.

Kako se prenosi infekcija?

Gljivične infekcije se mogu prenijeti s osobe na osobu direktnim kontaktom te zajedničkim korištenjem predmeta za osobnu njegu i higijenu (četke, češljevi, kopče za kosu, škarice i strugalice (rašpica) i ostali pribor za manikuru i pedikuru). Stoga treba biti oprezan, ako se posumnja na gljivičnu infekciju da se s ukućanima ne dijele navedeni predmeti.

Nožne gljivice

Zbog topline i vlage rado se razvijaju u kupalištima, prije svega na stopalima i između prstiju. Takva gljivična oboljenja su jedna od najčešćih infektivnih bolesti ljudi srednje Europe. Prvi znak infekcije je slab do jak svrbež, a kasnije se može javiti crvenilo i perutanje kože. Osim toga, mogu se javiti mjehurići i pukotine.

Mjere prevencije

  1. Korištenje ulja čajevca (razrijediti u baznom ulju npr. bademovo ili napraviti kupku).

2. Stopala uvijek dobro osušiti, također i dio između prstiju.

3. Cipele redovito prozračivati i dezinficirati.

4. U kupalištima nemojte hodati bosi, već nosite obuću za kupanje.

Gljivice na koži

U većini slučajeva se prenose preko zaraženih kućnih ljubimaca, psa ili mačke. Promjene u početku izgledaju kao ružičasto-crvene suhe mrlje, na neobrasloj koži izgledaju kao crvenkasti lišaj, jasno naznačenih i malo uzdignutih rubova, a središte im je svjetlije. Na vlasištu se primjećuju tek kasnije kao mjesto polomljenih vlasi ili područje koje izgleda kao bez kose. U slučaju ovih simptoma potrebno je posjetiti dermatologa koji će odrediti daljnji tretman.

Vaginalne gljivice

Ljetni mjeseci pogoduju bržem razmnožavanju gljivica pa nakon povratka s godišnjeg odmora mnoge žene dolaze u ginekološku ordinaciju sa sličnim tegobama-pojačani iscjedak, crvenilo, svrbež, bolovi kod spolnog odnosa i učestalo mokrenje. Ti su simptomi uglavnom povezani s upalom rodnice i/ili mokraćnih puteva koju treba što prije početi liječiti. Najčešći uzročnik vaginalnih gljivičnih oboljenja je Candida albicans koja je inače normalni stanovnik rodnice, no u promijenjenim uvjetima izaziva upalu. Upala najčešće nastaje kod žena koje boluju od dijabetesa, trudnica, nakon uzimanja antibiotske terapije, nakon sunčanja u mokrom kupaćem kostimu, kod pojačanog stresa…

Mjere prevencije

1. Kupanje u kadi zamijeniti tuširanjem.

2. Nakon kupanja u bazenu/moru skinuti mokri kupaći kostim te ga zamijeniti suhim.

3. Izbjegavati šećer te nezdravu hranu.

4. Mokriti nakon spolnog odnosa.

5. Nositi udobno i pamučno donje rublje.

6. Koristiti probiotike (oralno i vaginalno).

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 2 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše ocjena
Inline Feedbacks
View all comments
Lea
Lea
11 months prošlo

korisno inače a posebno u ove ljetne mjesece