Briga o zdravlju, O nama - Novosti, Zdravlje

Kako održati normalne vrijednosti krvnog tlaka – gostovanje u radio emisiji

Jeste li nas slušali i ovog utorka u emisiji na frekvencijama Radio Koprivnica?

Naše kolegice, Martina Knezović, mag. nutr. i Tanja Kovač, dr. med. dent., razgovarale su o jako zanimljivoj temi: “Kako održati normalne vrijednosti krvnog tlaka?”.

Snimku emisije možete poslušati ovdje:

Što je krvni tlak?

Krv se iz srca do svih stanica u tijelu prenosi krvnim žilama – arterijama. Krvni tlak je pritisak koji krv vrši na arterije. Prilikom izražavanja vrijednosti izmjerenog krvnog tlaka postoje 2 vrijednosti. Prva prikazana vrijednost je sistolički (gornji) tlak kojeg stvara srce pumpajući krv kroz arterije. Donji (dijastolički) tlak – druga izmjerena vrijednost predstavlja tlak u arterijama dok se srce odmara između dva otkucaja.

Koje su normalne vrijednosti krvnog tlaka?

Normalna vrijednost krvnog tlaka je 120/80 mmHg. S godinama zbog starenja vrijednosti krvnog tlaka postaju nešto više, no ne više od 140/90 mmHg što se smatra gornjom granicom normalnog krvnog tlaka. Dijagnoza hipertenzije se postavlja kada je krvni tlak viši od 140/90 mmHg u mirovanju, kroz dulje vrijeme. Povišeni krvni tlak se često naziva „tihim ubojicom“ jer povišeni tlak godinama ne boli i ne pokazuje simptome.

Martina Knezović, mag. nutr.

Koji su simptomi hipertenzije?

Simptomi hipertenzije koji se mogu javiti uključuju: bol i pritisak u glavi, umor, smetenost, osjećaj lupanja srca, zujanje u ušima, krvarenje iz nosa, crvenilo lica. Krvni tlak se najčešće otkriva slučajno. Stoga je vrlo važno barem jednom godišnje izmjeriti krvi tlak kako bi se povišeni krvni tlak otkrio na vrijeme – prije nego što dođe do oštećenja organa.

Elbi Medikal u svojoj maloprodaji na lokaciji Trg Eugena Kumičića 11 – Koprivnica /Ulica Josipa Zorića 22 – Dugo Selo  jednom mjesečno organizira besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera. Jedna od najpoznatijih biljaka koji imaju važnu ulogu u zaštiti srca i krvnih žila te kao pomoć pri regulaciji krvnog tlaka je glog. Elbi Medikal u svom asortimanu ima glog u obliku bezalkoholnih kapi i alkoholnih kapi koje u svom sastavu osim gloga imaju bijelu imelu i neven.

Kako održati normalne vrijednosti krvnog tlaka?

1. Uvođenje redovite tjelesne aktivnosti – minimalno 30 minuta tjelesne aktivnosti na dan može značajno pomoći u regulaciji krvnog tlaka. Ono što možemo jednostavno uvesti je da umjesto dizalom idemo stepeništem; kraće rute obavljamo pješke i/ili biciklom; smanjimo vrijeme sjedenja ispred televizora/računala i sl.

2. Prestanak pušenja – pušenje uzrokuje nakupljanje plaka u krvnim žilama koje dovodi do suženja krvnih žila i povišenog krvnog tlaka.

3. Održavajte poželjnu tjelesnu masu – pretilost (osobito ako se masno tkivo nakuplja oko trbuha) značajno povećava rizik  od povišenog krvnog tlaka.

4. Smanjite količinu stresa na najmanju moguću mjeru.

6. Pazite da vaša prehrana bude raznovrsna, umjerena i uravnotežena

Tanja Kovač, dr. med. dent.

U regulaciji krvnog tlaka mogu pomoći i kapsule ulja češnjaka koje možete nabaviti u Elbi Medikal maloprodaji na lokaciji Trg Eugena Kumičića 11. KAL češnjak 2000 perle dolaze u obliku tekućeg gela, kapsuliranog u zaštitnu ovojnicu, koja ga štiti od negativnog utjecaja želučane kiseline, te omogućava apsorpciju u crijevima. Na taj način ne ostaje osjećaj neugodnog mirisa kao kod proizvoda kod kojih se sličan pripravak luči putem kože. Kapsule ulja češnjaka preporučuje se kod svih oboljenja krvnih žila i srčanih oboljenja, jer osim što regulira krvni tlak sprječava zgrušavanje krvi.

Mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana u kojoj dominiraju voće, povrće, cjelovite žitarice, plava riba i maslinovo ulje, odličan je model prehrane za regulaciju krvnog tlaka. Trebalo bi konzumirati više manjih obroka dnevno (idealno 3 glavna i 2 međuobroka) kako bi se spriječile faze gladovanja koje obično za posljedicu imaju prejedanje i unos namirnica bogatih energijom, a siromašnih nutrijentima.

Masti

Unos masti treba ograničiti na do 30 % ukupnog dnevnog energetskog unosa. Glavninu unosa masti trebale bi činiti nezasićene masne kiseline koje pronalazimo u maslinovom ulju, ribi i orašastim plodovima. Iz prehrane treba izbaciti industrijski prerađenu hranu i pekarske proizvode jer su bogati trans mastima koje negativno djeluju na cjelokupno zdravlje. Hranu bi trebalo pripremati korištenjem pretežno biljnih ulja (maslinovo, suncokretovo), dok bi unos maslaca i vrhnja trebalo ograničiti.

Proteini

Što se tiče unosa proteina, trebalo bi prednost dati nemasnom mesu peradi i ribi, te u prehranu uključiti biljne izvore proteina poput mahunarki i orašastih plodova. Treba ograničiti unos soli i alkohola.

Sol

Unos soli ne bi trebao biti viši od 5 g na dan. Kako možemo smanjiti unos soli koja je najveći neprijatelj visokog krvnog tlaka? Treba izbjegavati suhomesnate proizvode, brza gotova jela, grickalice; ne dosoljavati hranu.

U regulaciji krvnog tlaka može pomoći i Venovin. Venovin je namijenjen kao podrška kardiovaskularnom sustavu i cirkulaciji. Upotreba Venovina može uspješno spriječiti pojavu tegoba kod oslabljene cirkulacije, ateroskleroze, tromboze, gangrene, krvnog pritiska i otvorenih rana. Venovin povećava elastičnost krvnih žila i poboljšava vensku cirkulaciju. Smanjuje osjećaj teških i umornih nogu.

Zaključak

Na kraju zapamtite da je vrlo bitno vrijednosti krvnog tlaka držati „pod kontrolom“. Kako bi u tome uspjeli korisno je uvesti redovitu tjelesnu aktivnost, održavati poželjnu tjelesnu masu, prestati pušiti i paziti da prehrana bude raznolika, umjerena i uravnotežena. Pridržavajte se mediteranske prehrane koja obiluje svježim voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama, ribom, maslinovim uljem, orašastim plodovima i fermentiranim mliječnim proizvodima. Ukoliko Vam je potreban prehrambeni savjet ili želite napraviti analizu sastava tijela prijavite se na besplatno nutricionističko savjetovanje koje jednom mjesečno provodimo u maloprodaji. Ponavljamo da u našim  maloprodajama (Dugo Selo i Koprivnica) možete jednom mjesečno potpuno besplatno izmjeriti krvni tlak i šećer. Zahvaljujemo Vam što ste nas slušali i pozivamo vas  da nas posjetite u našoj maloprodaji na lokaciji Trg Eugena Kumičića 11.

Neka Vam zdravlje bude na pravom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments