Ako se ne liječi, dijabetes može oštetiti gotovo svaki organ u tijelu i biti poguban. Za organizam je stoga važno na vrijeme prepoznati simptome i potražiti pomoć.

Pozitivne promjene u načinu života mogu djelovati preventivno za sve koji su rizična skupina.

Unosom hrane u organizam tijelo dolazi do energije. Kod probavljanja, glukoza se apsorbira iz hrane u krvotok. Glukoza je glavni faktor koji pomaže stanicama i tkivu da stvore energiju. Gušterača proizvodi hormon inzulin koji omogućuje ulazak glukoze u stanice. Prilikom jela, gušterača proizvodi inzulin koji djeluje poput ključa koji otvara vrata šećeru da uđe u stanice. Time se razina glukoze u krvi smanjuje. Opadanjem razine glukoze u krvi, gušterača luči manje inzulina.

Uz inzulin, na razinu šećera u krvi djeluju i drugi hormoni. Kortizol, adrenalin i glukagon djeluju suprotno od inzulina, odnosno oni sprečavaju ulazak glukoze u stanice. Dok je proces suradnje hormona uravnotežen, tijelo funkcionira dobro, no dok je odnos hormona poremećen, kao kod dijabetesa, proces se remeti i zdravlje je narušeno.

Kod poremećaja koji je karakterističan za dijabetes, glukoza, umjesto da bude prenesena u stanice, ostaje u krvotoku i izaziva dijabetes. To se događa kada gušterača nije sposobna izlučiti inzulin ili kada stanice ne odgovaraju na djelovanje inzulina „inzulinska rezistencija“. Posljedica je povećanje razine šećera u krvi kojeg konstantno unosimo hranom, a koji teško ulazi u stanice zbog nedostatka ili nedjelotvornosti inzulina. Opisano stanje se naziva diabetes mellitus tj. šećerna bolest. Mellitus, prevedeno s latinskog jezika znači slatko kao med.

Nakon prospavane noći, normalna razina glukoze u krvi iznosi 3,8 do 6,0 mmol/L glukoze. To odgovara otprilike jednoj čajnoj žlici šećera u četiri litre vode. Ako je razina glukoze u krvi konstantno 6,9 ili više milimola po litri, obratite se vašem liječniku.

Postoje mnogi testovi (https://elbi-medikal.hr/testovi-za-otkrivanje-dijabetesa/)  koji će otkriti bolujete li od dijabetesa. Ako niste sigurni jesu li simptomi jasni, potražite savjet liječnika koji će vas uputiti na daljnja testiranja.

Na tržištu postoje prirodni proizvodi koji mogu pomoći u reguliranju razine glukoze u krvi. Diamell kapi pomažu pri normalizaciji šećera u krvi. Čaj gorke dinje ublažava simptome dijabetesa.  Dodatak prehrani Pisakvica plus pomaže i kod regulacije tjelesne težine, dijabetesa i anemije. Kapi borovnice pomažu kod povišenih vrijednosti glukoze u krvi (hiperglikemija) i proljeva (dijareje).

Također mogu pomoći i dodaci prehrani kao što su omega 3 masne kiselinevitamini B skupinemagnezij, krom te alfa lipoična kiselina.

Više proizvoda pronađite u web shopu.

3.3 9 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments