Razina šećera u krvi se u prvom redu najbolje kontrolira prehranom. Pametan odabir namirnica pomoći će u regulaciji. Redoviti obroci bogati ugljikohidratima mogu pomoći u izbjegavanju velikih oscilacija razine šećera u krvi. Osim prehranom, razina glukoze u krvi će se lakše i učinkovitije regulirati tjelesnom aktivnošću.

Pravilna prehrana može poboljšati regulaciju razina glukoze u krvi te smanjiti vrijednost HbA1c (glikoziliranog hemoglobina) za 1-2 %. S osobama oboljelima od dijabetesa potrebno je provesti edukaciju vezanu uz prehranu. Pacijenti bi trebali naučiti koje namirnice sadrže ugljikohidrate i u kojim količinama, najbolje načine pripreme obroka i utjecaju pojedinih namirnica na razine glukoze u krvi, lipidni profil i krvni tlak. Pravilna prehrana namijenjena regulaciji šećerne bolesti bi trebala sadržavati 45-60 % energije iz ugljikohidrata, 12-20 % energetskog unosa bi trebali činiti proteini, dok bi masti trebale biti zastupljene s do 25% unosa energije. U održavanju dobrih razina glukoze u krvi bitan je adekvatan unos prehrambenih vlakana (> 25 g/dan) i ograničavanje unosa soli (do 6 g/dan). Energetski unos se prilagođava individualno ovisno o dobi, spolu i razini tjelesne aktivnosti pacijenta.

Uređaji za mjerenje glukoze su uvelike olakšali mjerenja i kontrolu šećera u krvi. Ponekad aparati pokažu vrijednosti koje za 5% odstupaju po točnosti mjerenja. Na mjerenje i sami možemo nepovoljno utjecati ako napravimo neke od slijedećih pogrešaka.  Pogreške koje sami možemo napraviti su nedovoljna  količina krvi na trakici, prejako i dugotrajno stiskanje prsta kako bismo iscijedili krv, držanje trakica na vlažnom mjestu ili upotreba trakica kojima je prošao rok trajanja.

Također posebno moramo istaknuti prljave prste jer iako se dijabetičare savjetuje da ruke operu sapunom i toplom vodom svaki puta prije mjerenja mnogi to i dalje ne čine.

Tjedni profil

Ako dijabetičar dobiva premalo trakica važno ih je dobro rasporediti. Jedna od metoda optimalne upotrebe trakica je izrada tjednog profila.

Svaki dan se šećer mjeri u različito vrijeme po točno određenom rasporedu:

 • Prvi dan –  na tašte
 • Drugi dan – 1,5 h nakon doručka
 • Treći dan – prije ručka
 • Četvrti dan – 1,5 h nakon ručka
 • Peti dan – prije večere
 • Šesti dan – 1,5 h nakon večere
 • Sedmi dan – tijekom noći (između 2 i 4 sata ujutro)

Na taj se način u tjedan dana oblikuje profil šećera u krvi i može se pretpostaviti da su rezultati slični sve dane.

Ova metoda ima smisla samo za osobe koje svaki dan imaju slične navike, sličnu veličinu i vrijeme obroka te sličnu fizičku aktivnost.

Na temelju ove metode može se zaključiti u koje doba dana je šećer u krvi lošije reguliran te se na taj način dostupne trakice efikasnije raspoređuju u odnosu na nasumično mjerenje u bilo koje doba dana.

Dnevnik samokontrole

Dnevnik samokontrole je bilo koja vrsta prazne bilježnice ili bloka u koji je potrebno upisivati slijedeće podatke:

 • Datum i vrijeme mjerenja šećera
 • Izmjerenu vrijednost
 • Vrijeme uzimanja tableta i/ili inzulina
 • Dozu i vrstu tableta i/ili inzulina
 • Količine i vrijeme obroka
 • Tjelovježbu ili težu fizičku aktivnost
 • Infekcije, prehlade i slično.

Na ovaj način analizom dnevnika možete zaključiti koje aktivnosti ili vrstu hrane treba izbjegavati, odnosno kako prilagoditi život dijabetesu i dijabetes životu.

Važno je na vrijeme otkriti poremećaje u vrijednostima razine glukoze u krvi te pravodobno i pravilno krenuti s kontrolom vrijednosti glukoze u krvi kako bi se problemi koje dijabetes donosi sveli na minimalnu razinu.

Dijabetes je bolest koja se ne može izliječiti, ali se svakako može kontrolirati, a sve što je potrebno jest malo samodiscipline i savjet stručnjaka.

Dnevnik samokontrole glukoze u krvi možete skinuti u PDF formati i isprintati: Dnevnik mjerenja GUK

Na tržištu postoje prirodni proizvodi koji mogu pomoći u reguliranju razine glukoze u krvi. Diamell kapi pomažu pri normalizaciji šećera u krvi. Čaj gorke dinje ublažava simptome dijabetesa.  Dodatak prehrani Pisakvica plus pomaže i kod regulacije tjelesne težine, dijabetesa i anemije. Kapi borovnice pomažu kod povišenih vrijednosti glukoze u krvi (hiperglikemija) i proljeva (dijareje).

Također mogu pomoći i dodaci prehrani kao što su omega 3 masne kiselinevitamini B skupinemagnezij, krom te alfa lipoična kiselina.

Više proizvoda pronađite u web shopu.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments