Briga o zdravlju, Haradent, Zdravlje

Kada početi s higijenom usne šupljine i zubi kod djece?

Autor teksta: Tanja Kovač, dr. med. dent.

Mliječni zubi

Mliječni zubi obično niču između 4. i 7. mjeseca starosti, a početak njihovog razvoja počinje i prije bebinog rođenja. Prvi zubići kod neke djece izniknu već sa tri mjeseca, dok se kod nekih prvi zubići pojave oko prve godine. Najkasnije do treće godine života dijete bi trebalo imati sve mliječne zube.

Izbijanje zubića

Najčešći redoslijed izbijanja zubi je: donja dva središnja zuba (središnji sjekutići), zatim gornja središnja četiri sjekutića te donje dvojke (vanjski sjekutići). Očnjaci obično niču od 16. do 23. mjeseca djetetova života. Posljednji od zubi pojavljuju se drugi kutnjaci. Oni niknu oko djetetove treće godine do kada mora izrasti svih 20 mliječnih zubi.

Uloga mliječnih zubića

Mliječni zubi su manji i bjelji od trajnih zuba, u usnoj šupljini su privremeno i prethode rastu trajnih zubi. Oni čuvaju mjesto za trajne zube, potiču normalan rast i razvoj čeljusti. Omogućuju žvakanje što je preduvjet za dobru probavu, sudjeluju u stvaranju glasova te razvoju jasnoga i razumljivoga govora. Utječu i na estetski izgled lica što pridonosi pravilnom psihičkom razvoju djeteta. Rastom i razvojem djeteta povećavaju se dimenzije njegovih čeljusti čime se stvara prostor za trajne zube koji su znatno veći.

Higijena usne šupljine i zubi

Veliku nedoumicu za roditelje predstavlja pitanje kada uopće početi sa higijenom usne šupljine. Najbolje je početi i prije nego niknu mliječni zubići. Na način da se ispiru usta vodom i prebrisavanjem usne šupljine čistom gazom da se mehanički uklone ostaci hrane. Kad zubići niknu treba ih početi četkati nježno (mekanom četkicom koja je svojom veličinom prilagođena dobi djeteta) i vodom, bez uporabe zubne paste.

Usna šupljina novorođenčadi, odmah nakon rođenja nema kariogene bakterije. Djetetovim razvojem i laganim prelaskom na dohranu te nicanjem prvih zubića, bakterije naseljavaju usnu šupljinu. Osim što je mliječne zube potrebno redovito prati, važno je kod djeteta smanjiti unos određenih namirnica poput bomobna, čokolada, krekera, smokija i sličnog. Naročito je važno izbjegavati slatke napitke i zaslađene namirnice navečer i tijekom noći. Za vrijeme sna se luči puno manje sline koja štiti zube od loših bakterija. Šećeri se tada zadržavaju na površini i kariogene bakterije se puno lakše razmnožavaju.

Stomatolog i prvi problemi

Karijes bočice ili rani dječji karijes se javlja u dobi od 6. – 8. mjeseca do 3. godine djetetova života. Karijes bočice prvenstveno zahvaća gornje sjekutiće, najčešće obostrano i to vanjske plohe zuba, a može se širiti i na kutnjake. Donji zubi su uglavnom pošteđeni, jer jezik stvara barijeru, te je pojačano lučenje sline koja ima zaštitnu ulogu. To je agresivan oblik karijesa koji vrlo brzo uništava mliječne zube. Uzrokuje ga kolonizacija bakterija, a posebno Streptococcus mutans. Caklina mliječnih zubi je slabije mineralizirana, a pulpa veća nego kod trajnih zubi. Iz tog razloga bakterije vrlo brzo prodiru kroz caklinu mliječnog zuba ispod kojeg je porozan dentin, te tako pogoduju bržem i progresivnijem širenju karijesa. Karijes je u ranoj fazi nastanka bijele boje i mnogi ga roditelji ne uspiju prepoznati. Nekoliko mjeseci nakon nastanka karijesa pigmenti iz hrane se natalože na bolesnom zubu te karijes postaje vidljiviji, odnosno tamnije ili crne boje.

Posjet stomatologu savjetuje se u dobi od dvije godine kako bi se dijete što prije naviknulo na stomatološku ordinaciju i proceduru pregleda. Kontrole je preporučljivo obavljati svakih tri do šest mjeseci ovisno o procjeni stomatologa.

Trajni zubi

Mliječni zubi traju sve dok ne krenu rasti trajni zubi. Većina mliječnih zubi se prije nicanja i rasta trajnih zuba rasklima i ispadne bez ikakve boli, no za neke mliječne zube koji imaju čvrst korijen (koji se nije resorbirao) je ipak potrebno potražiti savjet stomatologa kako bi se provjerilo je li zub potrebno izvaditi.

Obično prvi trajni zubi krenu izbijati već u 6. godini života. Prije nego što, oko šeste godine, počinju ispadati mliječni zubi, u čeljusti se pojavljuje jedan trajni zub i to prvi donji kutnjak, odnosno šestica. U tom trenutku se u dječjoj čeljusti istovremeno nalaze i trajni i mliječni zubi i tada govorimo o mješovitoj denticiji. Značaj prvog trajnog kutnjaka je višeznačna: čuva visinu zagriza u čeljustima, na njemu se projiciraju najveće žvačne sile tijekom žvakanja hrane i zato na njega treba obratiti posebnu pažnju da što duže ostane u čeljustima. Zbog toga se šestice zaštićuju posebnim ispunima u fisurama/brazdama intaktnog zuba.

Vrlo brzo nakon rasta kutnjaka počinju ispadati mliječni zubi, a prve ispadaju jedinice te ih zamjenjuju trajne jedinice. Prednji donji sjekutići su prvi, a zatim gornji prednji. Između 7. i 8. godine narastu dvojke, između 9. i 11. godine trojke, mliječne četvorke ustupaju mjesto trajnima između 10. i 12. godine, a trajne petice između 10. i 13. godine.

Oralna higijena vrlo je važna u razdoblju kada rastu trajni zubi zbog mogućeg kvarenja, a osobito je važno pravilno čistiti kutnjake. Naime, to su zubi koji se najduže od trajnih zuba nalaze u ustima, a najčešće se kvare zbog svog položaja jer im je otežano čišćenje. Osim toga, ploha kutnjaka nije ravna, oni su puni brazdi u kojima ostaje hrana pa je rizik od pojave karijesa velik. U ovom periodu djetetovog života pranje zuba roditelji trebaju provjeravati da li su svi zubi jednako dobro oprani.

Upotreba Haradenta kod djece

Nakon pojave svih mliječnih zuba (u dobi od tri godine na više) zubi se mogu prati Haradentom. Haradent je stopostotni pročišćeni klinoptilolit (zeolit), prirodni mineral vulkanskog podrijetla s mikroelementima koji su vrlo važni za zdravlje, poput natrija, kalcija, kalija i magnezija. Ne sadrži fluor ni sintetske dodatke. Korištenjem Haradenta za svakodnevnu higijenu usne šupljine u ustima održava se pH od 7 do 7.4, čime se sprječava nastanak plaka, a samim time i karijesa. Učinkovit je i kod odstranjivanja postojećeg plaka jer dopire do područja koja su teže dostupna pri klasičnom čišćenju zuba. Haradent se koristi na način da se četkica na kojoj se nalazi pasta za zube uroni u posudicu Haradenta, i zubi se operu na uobičajem način. Jako je važno da se četkica za zube djetetu mijenja svaka tri mjeseca zbog mehaničke istrošenosti njenih vlakana.

Neka Vam zdravlja bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments