Briga o zdravlju, Inkontinencija, News

Inkontinencijski dermatitis

Pelenski osip (inkontinencijski dermatitis) kod odraslih osoba je najčešća iritacija kože povezana s inkontinencijom.

U pitanju je oštećenje kože koje kod pacijenta stvara nelagodu, a manifestira se u vidu crvenila, prištića, svrbeža te ljuštenja kože. Ozbiljni slučajevi iritacije mogu se manifestirati kao čirevi ili plikovi. Kod inkontinentnih osoba, dugi kontakt kože s urinom, fecesom ili znojem dodatno oslabljuje već ionako slabu i tanku kožu, čini je izrazito mekom te samim time i podložnom iritacijama.

Bilo da se radi o laganom crvenilu ili većoj upali, pelenski osip zahtjeva veću pažnju inkontinentne osobe ili njegovatelja.

Da bi se iritacije kože izbjegle, potrebno je svakodnevno brinuti o higijeni intimnog područja, a pomagalo (pelenu ili uložak) mijenjati pravovremeno, tako da se izbjegne predug kontakt kože s urinom koji uzrokuje nelagodu. Do pojave pelenskog osipa, također može doći ako je pelena neodgovarajuće veličine za pacijenta, odnosno ako je premala ili pak prejako stegnuta.

Ipak, dođe li do pojave navedenih iritacija, unatoč dobroj higijeni i njezi pacijenta, na tržištu postoji široka paleta proizvoda (kreme, sprejevi) koji se koriste za regeneraciju oštećene kože.

Proizvodi za njegu, švedskog brenda Attends, posebno su prilagođeni osjetljivoj koži. Sastojci poput pantenola, alantoina, vitamina E, aloe vere te pčelinjeg voska, hrane i njeguju kožu, osiguravajući joj potrebnu vlagu. Proizvodi su namijenjeni njezi kože starijih osoba posebno onih s inkontinencijom.

Attends krema za njegu hrani i njeguje kožu te pruža prevenciju pelenskom osipu i dekubitusu. Sadrži alantoin, pantenol, biljna ulja, pčelinji vosak. Na koži stvori tanki zaštitni sloj kako bi je održala mekom i glatkom.

Attends Hydro Gel sadrži ulje mente, mentol i kamfor, potiče cirkulaciju te ublažava bolove u zglobovima i mišićima. Može se umasirati u sljepoočnicu te prsa. Stvara na koži učinak hlađenja. Sadrži i alantoin i pantenol te ne isušuje kožu.

Attends mlijeko za tijelo bogato je vitaminom E i shea maslacem, osigurava hidrataciju i njeguje kožu. Pomaže kožu održati mekom i glatkom.

Attends pjena za suho pranje, idealna je za njegu nepokretnih pacijenata. Koristi se bez vode. Sadrži alantoin i pantenol. Na koži stvori zaštitni sloj. Kombinira se s Attends vlažnim maramicama ili Attends trljačicama.

Attends losion za pranje, ne sadrži sapun. Bogat je alantoinom, vitaminom E i pantenolom, čisti i hidratizira kožu. Može se koristiti i bez vode.

Attends Barrier sprejevi, osim pantenola, aloe vere, vitamina E i bademovog ulja sadrže i cinkov oksid koji na koži stvara zaštitni sloj i time sprječava iritacije te regenerira već iritiranu kožu. Attends Barrier Spray Skin Protection koristi se za prevenciju iritacija dok Attends Barrier Spray Skin Repair regenerira oštećenu kožu.

Kod odabira pomagala za pomoć kod inkontinencije, preporučuje se odabrati ono koje omogućuje osjećaj suhoće i kod duljeg nošenja, čime se ujedno i prevenira iritacija kože. Attends proizvodi za pomoć kod inkontinencije, anatomski ulošci i pelene te proizvodi iz asortimana za njegu kože dostupni su u ljekarnama, Elbi Medikal specijaliziranim prodavaonicama te putem Elbi Medikal web shop-a.

 

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments