inkont mušk tekst
Briga o zdravlju, Inkontinencija

Inkontinencija kod muškaraca

Urinarna inkontinencija smatra se velikim javno zdravstvenim problemom. Definira se kao svako nehotimično istjecanje urina bez namjere mokrenja, odnosno gubitak urinarne kontrole. Ovisno o uzroku, inkontinencija može biti privremena ili stalna te nastupiti u svako životno doba, ali se vjerojatnost povećava sa starošću. S obzirom na spol procjenjuje se da je 17% muškaraca iznad 60. godine života već iskusilo urinarnu inkontinenciju, a taj postotak s dobi raste.

Faktori rizika koji dovode do razvoja inkontinencije su infekcije mokraćnog trakta, smanjena pokretljivost, nuspojave pojedinih lijekova, povećan unos tekućine te mentalne i psihološke bolesti. U muškoj populaciji rizični faktori za pojavu urinarne inkontinencije su benigne i maligne bolesti prostate te njihovo liječenje.

Postoje razne vrste urinarne inkontinencije, a najčešće su: stresna, urgentna i preljevna.

Stresna inkontinencija je najčešća vrsta privremene inkontinencije. Javlja se kod aktivnosti poput kašljanja, kihanja, smijeha ili podizanja tereta, odnosno stvaranjem pritiska na mjehur. Mišići dna zdjelice ili sfinktera su preslabi da bi zadržali mokraću. Ova vrsta inkontinencije kod muškaraca može nastupiti nakon operacije prostate ili ozljede.

Urgentna inkontinencija je nemogućnost zadržavanja mokraće nakon osjeta potrebe za mokrenjem. Može biti uzrokovana oštećenjem živaca, raznim infekcijama, lijekovima (diureticima), pretjeranom aktivnošću mjehura, kamencima i tumorima mjehura.

Preljevna inkontinencija nastaje kod prerastegnutosti mjehura i nemogućnosti njegovog pražnjenja, urin istječe gotovo neprekidno u malim količinama. Kod muškaraca se ova vrsta inkontinencije najčešće javlja kao posljedica hipertrofije prostate ili nepotpunog pražnjenja mjehura.

Prevencija

U svrhu sprječavanja, pravovremenog liječenja i ublažavanja posljedica inkontinencije bitno je provoditi ciljane preventivne zdravstvene mjere. Dokazano je da redovita tjelesna aktivnost može pridonijeti mnogim pozitivnim promjenama.

Također, važnu ulogu u prevenciji imaju:

  • Kontinuirana edukacija
  • Izvođenje specifičnog programa vježbi
  • Uporaba pomagala umjesto urinarnog katetera
  • Obavljanje redovitog sistematskog pregleda

Liječenje inkontinencije

Liječenje inkontinencije urina provodi se konzervativnim i kirurškim metodama.

Konzervativno liječenje podrazumijeva fizikalnu i medikamentoznu terapiju te mehanička sredstva. Pacijenta je potrebno educirati o izvođenju treninga mokraćnog mjehura, vježbama za mišiće dna zdjelice, redovitoj higijeni perianalne regije, te korištenju pomagala (pelene, ulošci).

Kad se konzervativne metode pokažu neuspješnima započinje se liječenje kirurškim tehnikama.

Attends for men su anatomski ulošci namijenjeni muškarcima. Brzo upijaju urin i sigurno ga zadržavaju u unutrašnjosti proizvoda pružajući osjećaj suhoće. Koriste se za vrlo blagi do blagi oblik inkontinencije.

Inkontinencija se u mnogim slučajevima može izliječiti ili kontrolirati, naročito ako se s liječenjem započne na vrijeme stoga se nemojte ustručavati potražiti stručnu pomoć i otvoreno razgovarati s liječnikom o svom problemu.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments