Briga o zdravlju, Matičnjak

Hladno prešanu ulje sjemenki grožđa

Ovo ulje dobiva se mehaničkim cijeđenjem ( pod velikim pritiskom) sjemenki grožđa. Ulje grožđa obiluje vitaminima i mineralima, sadrži značajne količine antioksidansa ( tokotrienola), a po udjelu nezasićenih masnih kiselina na samom je vrhu hladno prešanih ulja: najviše ima linolne kiseline ( oko 45%) i oleinske ( 36% ).

-ulje grožđa može povećati zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava smanjivanjem razine lošeg LDL kolesterola, a povećanjem razine dobrog HDL kolesterola koji smanjuje rizik od koronarnih bolesti.

-čuva zdravlje krvnih žila i povećava elastičnost vena i arterija te pomaže u jačanju i popravljanju oštećenih kapilara i krvnih žila ,a to povećava cirkulaciju.

-linolenska kiselina koja se nalazi u ulju grožđa je polinezasićena masna kiselina koja je jako korisna za ljude koji imaju dijabetes.

-također ima anti-upalna svojstva što znači da može olakšati bol i otečenost koju uzrokuje artritis.

-mnoga istraživanja su pokazala da ekstrakti sjemenki grožđa pomažu u sprječavanju razvijanja stanica raka

-može biti korisno kod bolesti poput astme, alergija i dermatitisa.

-u visokoj razini sadrži vitamin E, a on pomaže u sprječavanju bilo kakvih ozljeda stanične membrane.

-nakon bilo kakve operacije ili ozlijede, ulje smanjuje otečenost.

-pomaže u zatezanju kože te liječi ozljede nastale od sunca.

– ima jako antioksidativno djelovanje kojim čuva membrane stanica od štetnih tvari unesenih u organizam nezdravim navikama( npr. pušenjem).

Ulje grožđa se može pronaći u širokom rangu kozmetičkih proizvoda poput hidratantnih krema, krema za sunčanje, losiona i balzama za usne te kao bazno ulje u aroma terapijskoj masaži. Čak i mnogi proizvodi za njegu kose sadrže ovo ulje jer može potaknuti rast kose te ju učiniti nježnijom i sjajnijom. Ulje sjemenki grožđa pomaže u zatezanju kože i održavanju njenog tonusa. Ova ljekovita tekućina pomaže kod akni, a odličan je i za hidrataciju kože te sprječava strije i starenje kože. Može pomoći u smanjenju ožiljaka i hiperpigmentacijskih mrlja te ostalih kožnih oštećenja. Smanjuje proširene pore na koži i čini ih jedva vidljivima. Osim što hrani kožu, ova nemasna tekućina daje svjetlucavu notu vašoj dermi. Može se koristiti i kao alternativna krema za brijanje. Dobra je vijest da ovo ulje može, na prirodan način, zaštititi kožu od štetnih sunčevih zraka.

Od većine drugih ulja razlikuje se po vrlo visokoj točki dimljenje, pa na ovom ulju možete pržiti i peći bez straha da će visoke temperature promijeniti njegova svojstva. Odlično je kao dodatak umacima, a salatama daje poseban voćni okus.

Kao i druga ulja i ovo ulje se također mora držati na hladnom i mračnom mjestu dok se ne koristi. Najbolje je držati ga u hladnjaku.

U prehrambenom smislu preporučljivo konzumirati samostalno prije ili nakon obroka po jednu čajnu žličicu ( 30 kapi ) ulja grožđa dva do tri puta dnevno. A na koži se preporučuje umasirati na vlažnu kožu lica ili tijela dva puta dnevno.

Možete ga kupiti putem web shopa :

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments