Briga o zdravlju, Matičnjak, Zdravlje

Hladno prešano ulje konoplje

Konoplja je biljka koja se koristi kao hrana, lijek, energent, odjeća, građevinski materijal i čak kao stočna hrana. Iako je proizvodnja konoplje u nekim zemljama zabranjena ulje konoplje je legalno. Protein koji se nalazi u konoplji je neutralan i primjenjuje se u prehrani alergičara i alergijama sklonih ljudi.

Hladnim prešanjem sirovih sjemenki konoplje dobijemo ulje konoplje koje ima gotovo idealan omjer omega 6 i omega 3 (3:1) masnih kiselina koje su bitne za zdravlje srca i krvnih žila. Ulje konoplje je jedino jestivo ulje koje sadrži neposredne metabolite esencijalnih masnih kiselina linolne i alfa-linolenske i stearidonske kiseline. Nedavno istraživanje je pokazalo da u samo 30 dana korištenja ulja u prehrani smanjuje omjer LDL/HDL kolesterola za 65%.

Konopljino ulje sprečava pojavu osteoporoze jer njene esencijalne masne kiseline povećavaju apsorpciju kalcija i njegovo deponiranje u kostima čime poboljšavaju njihovu čvrstoću i rast.

Sadrži vitamin D koji održava koncentraciju kalcija i fosfata u krvnoj plazmi i vitamin E koji djeluje kao antioksidans i antikancerogen.

Zbog svojeg protuupalnog djelovanja GLA pomaže kod autoimunih oboljenja i time olakšava probleme kod reumatoidnog artritisa, atopijskog dermatitisa i psorijaze, ublažava pojavu nateklih vena kod problema s hemoroidima, blagotvorno djeluje na sluznicu želuca kod gastritisa, povoljno djeluje na kožu (kod akni, ekcema), kosu (poboljšava rast, njeguje i štiti) i nokte.

Također regulira rad jetre i gušterače, pomaže u liječenju oboljelih bubrega, čuva bubrege od degenerativnih promjena te razbija i izbacuje bubrežne i žučne kamence jer potiče izbacivanje vode te tako pomaže i u regulaciji tjelesne težine.

Istraživanja su pokazala da GLA i srodne masne kiseline uništavaju stanice raka, ali ne i normalne stanice pa se preporučuje u terapiji kod tumorskih oboljenja.

Konzumacija ulja konoplje potpomaže probavu i čak se pokazalo da bitno smanjuje simptome Chronove bolesti, isto tako pomaže u ublažavanju predmenstrualnih tegoba te omega 3 masne kiseline smanjuju zgrušavanje krvi i poboljšavaju profil kolesterola u plazmi.

U našem web shopu pronađite hladno prešano ulje koje proizvodi Matičnjak pod motom “Zdravo, svježe, domaće”!

DOZIRANJE: osoba do 75 kg tjelesne težine uzima 10ml ulja dnevno, po čajnu žličicu ujutro i navečer prije ili nakon obroka. Osoba iznad 75 kg tjelesne težine uzima tri čajne žličice dnevno.

Kod djece ide „kap po kilaži“ dva puta dnevno, vezano uz obrok.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments