Bioskin, Briga o zdravlju, Njega kože, Zdravlje

Hiperpigmentacija kože

Što je hiperpigmentacija kože i kako nastaje?

Hiperpigmentacija je poremećaj na koži koji nastaje zbog prekomjernog stvaranja melanina na određenim područjima naše kože, a manifestira se u obliku tamnih mrlja. Češće pogađa ljude tamnije puti jer je pigmentacija jača kod tamne kože. Postoji nekoliko vrsta hiperpigmentacije, a uzroci mogu biti različiti.

Najčešći razlog zbog kojeg dolazi do pojave pigmentacijskih mrlja je prekomjerno izlaganje suncu. Iako ih se popularno zove „staračke pjege“, jer se obično pojavljuju u starijoj dobi, mogu se pojaviti već i u ranim dvadesetim godinama zbog prekomjernog izlaganja sunčevim zrakama. Pjege mogu biti svijetle ili tamne i najčešće se razvijaju na dijelovima kože koji su najviše izloženi sunčevim zrakama, kao što su lice, prsa, vrat i ruke. Dodatnim izlaganjem suncu pjege mogu s vremenom postati sve tamnije.

Hormonalne promjene tijekom trudnoće, kod uzimanja kontracepcijskih pilula, pa čak i kod korištenja hormonski aktivne kontracepcijske spirale mogu izazvati promjene na koži koje nazivamo melazma. Naziva se još i „maska trudnoće“ jer pogađa 10-15% trudnih žena. Pojačava se prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti, ali ponekad može i nestati kada se hormoni vrate u ravnotežu.

Postupalna hiperpigmentacija nastaje zacjeljivanjem ozljede ili udarca na koži nakon čega ostaje diskoloracija na površini kože. Obično se javlja nakon neke vrste ozljede kože, akni, agresivnih tretmana ili zbog neadekvatnih proizvoda za njegu.

Rizični faktori za nastanak hiperpigmentacije

 • Pretjerano izlaganje suncu
 • Akne
 • Ekcem, psorijaza, dermatitis
 • Hormonalni poremećaji tijekom trudnoće ili menopauze
 • Autoimune bolesti
 • Poremećaji metabolizma
 • Nikotin, odnosno pušenje
 • Određeni lijekovi koji uzrokuju povećanu osjetljivost na svjetlost
 • Loša prehrana – previše šećere i rafiniranih žitarica
 • Oštećenja kože uslijed brijanja, tetoviranja, opeklina, alergijskih reakcija
 • Starenje
 • Genetika

Kako zaštiti kožu od pojave hiperpigmentacije?

Da bismo zaštitili kožu od pojave tamnih mrlja potrebno je prvenstveno što više smanjiti izlaganje suncu. Za vrijeme kad ste izloženi sunčevim zrakama odaberite odjeću koja će vas štititi od sunca, nosite šešir radi zaštite lica te koristite zaštitne kreme sa visokim faktorom.

Posebnu pozornost potrebno je posvetiti odabiru kvalitetne kreme za njegu kože. Postoje proizvodi koji dokazano smanjuju hiperpigmentacijske mrlje, no pri odabiru je potreban oprez. Kreme koje sadrže glikolne kiseline ako se ne koriste pravilno, ne samo da neće smanjiti mrlje, već mogu pojačati i dodatno oštetiti kožu.

Zato se prilikom odabira kreme bazirajte na kreme napravljene od prirodnih sastojaka. Bioskin Beauty krema jedinstvena je kombinacija blagotvornih hladno prešanih ulja ploda divlje ruže, koštica šljive te sjemenki nara oplemenjena hidrolatom ruže, geranijem te pročišćenim klinoptilolitom (zeolitom). Beauty krema štiti, hrani i hidratizira kožu i najbolji je saveznik u borbi protiv hiperpigmentacije, crvenila i bora.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments