Briga o zdravlju, O nama - Novosti, Zdravlje

Gostovanje na frekvencijama Radio Koprivnica: Jačanje imuniteta

Jeste li nas slušali i ovog utorka?

Kao što smo već i najavili, 17.01.2023. ponovno smo gostovali na frekvencijama Radio Koprivnica te ovaj put razgovarali o jako važnoj i svima zanimljivoj temi: “Jačanje imuniteta”.

Naše kolegice, Tanja Kovač, dr. med. dent i Martina Knezović, mag. nutr. upoznale su slušatelje s asortimanom u našim maloprodajama, našim lokacijama, našim uslugama te su kroz razgovor upoznale slušatelje s načinima jačanja imuniteta te što je to imunitet uopće.

Posjetite nas u Koprivnici na lokaciji Trg Eugena Kumičića 11.

U tekstu se kriju 3 nagradna pitanja, a najbržeg čitatelja/čitateljicu koji ispod teksta u komentaru napiše 3 točna odgovora nagrađujemo s Matičnjak medom 4 lopova. Nagrada se osobno preuzima u jednoj od naših maloporodaja u Koprivnici ili Dugom Selu.

U traženju odgovora može Vam pomoći i snimka radio emisije koju možete poslušati ovdje:

Što je to imunitet?

Imunitet se definira kao otpornost organizma na infekcije i bolesti. Imunološki sustav je ključan za naš opstanak. Imunološki sustav uključuje mrežu stanica, tkiva i organa raspoređenih po cijelom tijelu koji djeluju zajedno kako bi zaštitili organizam od bakterija, virusa, parazita i gljivica i njihovih toksina. Primarni organi imunološkog sustava su; koštana srž, timus i limfni čvorovi, a važnu ulogu u obrani organizma imaju i koža i slezena. Važnu ulogu u održavanju imuniteta ima i probavni sustav. Ukoliko je narušena crijevna mikroflora dolazi do pada imuniteta i češćih infekcija gornjih dišnih puteva. Imunološki sustav se neprestano mijenja i razvija pokušavajući pronaći učinkovitije načine za borbu protiv patogenih mikroorganizama.

NAGRADNO PITANJE: Na kojoj adresi je smještena Elbi Medikal maloprodaja u Koprivnici?

Martina Knezović, mag. nutr.

Simptomi pada imuniteta

Simptomi pada imuniteta uključuju: umor, nedostatak energije, afte, proljev, dehidraciju, teže zacjeljivanje rana, itd. Ako je imunitet jak, ukoliko se i razbolimo trajanje bolesti će biti kraće i simptomi blaži. Stoga je bitno ojačati imunitet.

Kako bi ojačali imunitet može vam pomoći i dodatak prehrani MINUSGRIP kojeg možete pronaći u Elbi Medikal maloprodajama i web shopu. MINUSGRIP sadrži koncentrirani sok nara i ekstrakt crne bazge obogaćen vitaminom C, cinkom i laktoferinom. Ovaj dodatak prehrani mogu koristiti i osobe koje boluju od alergija i autoimunih poremećaja.

Možemo li utjecati na imunitet?

Na jačinu imuniteta uvelike možemo sami utjecati. Kako bi ojačali imunitet bitna je pravilna i uravnotežena prehrana, redovita tjelesna aktivnost, dovoljna količina sna i odmora. Također, kada prehranom ne zadovoljavamo potrebe za tvarima (vitaminima i mineralima) koji su bitni za imunitet, je korisno uzimati dodatke prehrani.

Kako bi ojačali imunitet bitno je birati hranu koja je bogata kvalitetnim izvorima proteina, omega- 3 masnim kiselinama, vitaminom C i dobrim bakterijama (probioticima). U prehranu treba uvrstiti hranu bogatu proteinima (bjelančevinama) kao što su jaja, riba i morski plodovi, meso peradi (piletina, puretina) i mahunarke. Riba obiluje i omega-3 MK koje djeluju protuupalno i važne su za jačanje imuniteta kao i za cjelokupno kardiovaskularno zdravlje.

Tanja Kovač, dr. med. dent.

Vitamin C

Vitamin C je jedan od ključnih tvari za jačanje imuniteta. Stoga u prehranu treba uvrstiti namirnice bogate vitaminom C kao što su: paprika, limun, naranča, kiseli kupus i brokula. Imunosni sustav možemo ojačati i pripremiti za sezonu prehlada i gripe i redovitom konzumacijom svježeg voća i povrća te redovitim ispijanjem biljnih čajeva. Oni su bogati tvarima koje jačaju imunitet uzrokujući brži i bolji odgovor organizam na uzročnike infekcija.

U jačanju imuniteta i poboljšanju općeg stanja organizma može pomoći i  Revimed orange dodatak prehrani. Revimed orange je prirodni visokokvalitetni dodatak prehrani na bazi liofilizirane BIO matične mliječi, dehidriranog meda i vitamina C. Preporučuje se svim uzrastima. Namijenjen je svima koji žele popraviti opće stanje organizma. Mogu ga koristiti i djeca starija od 1 godine.

Nagradno pitanje: U kojim namirnicama imamo najviše vitamina C?

Probiotici

Za jačanje imuniteta je bitno uzimati i namirnice bogate probioticima (dobrim bakterijama) jer zdrava crijeva uvelike pozitivno djeluju na imunitet. Fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, kefira i acidofila sadrže dobre bakterije pa je te proizvode korisno uvrstiti u prehranu. U Elbi Medikal maloprodajama možete pronaći i široki asortiman probiotika za djecu i odrasle.

Cink

Cink je također bitan za imunitet jer podržava normalan rad imunološkog sustava i može pomoći prilikom zacjeljivanja rana. Hrana koja je bogata cinkom uključuje: ribu i morkske plodove, krto meso, mlijeko, cjelovite žitarice i orašaste plodove.

Ukoliko nastupi prehlada, dodaci prehrani cinka mogu smanjiti trajanje simptoma prehlade. Za jačanje imuniteta može pomoći i med četiri lopova. Radi se o funkcionalnom medu kojemu su dodane sjemenke crnog kima i četiri blagotvorne biljke našeg podneblja – kadulja, matičnjak, majčina dušica i ružmarin.

NAGRADNO PITANJE: Što sve možete nabaviti/kupiti za jačanje imuniteta u Elbi Medikal maloprodajama?

Zaključak

Kako bi ojačali imunitet bitna je pravilna i uravnotežena prehrana, redovita tjelesna aktivnost, dovoljna količina sna i odmora. Pridržavajte se mediteranske prehrane koja obiluje svježim voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama, ribom, maslinovim uljem, orašastim plodovima i fermentiranim mliječnim proizvodima.

Ukoliko Vam je potreban prehrambeni savjet ili želite napraviti analizu sastava tijela prijavite se na besplatno nutricionističko savjetovanje koje jednom mjesečno provodimo u maloprodaji. Također potpuno besplatno jednom mjesečno u našim maloprodajama u Dugom Selu (Josipa Zorića 22) i Koprivnici (Trg Eugena Kumičića 22) možete izmjeriti krvni tlak i šećer.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments