
Između 24. i 28. tjedna trudnoće kod nekih se trudnica može javiti stanje gestacijskog dijabetesa.
Dijete koje se razvija te hormoni majke povećavaju potrebu za inzulinom, a ako organizam ne može pratiti te potrebe, razvija se spomenuti tip dijabetesa. Gestacijski dijabetes u većini slučajeva nestaje nakon porođaja, ali ponekad može dovesti do pojave dijabetesa tipa 1 i 2.
Prvi znak gestacijskog dijabetesa najčešće je pozitivan test na glukozu u urinu. Kako bi se smanjio utjecaj dijabetesa na trudnicu i dijete, pacijentica se mora prepustiti stručnoj skrbi, prilagođenim aktivnostima i prehrani.
Kod izbora dodataka prehrani potrebno je savjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom.
PREHRANA KOD GESTACIJSKOG DIJABETESA
Za liječenje i kontrolu gestacijskog dijabetesa ključna je pravilna prehrana, kontrola tjelesne mase i redovita tjelesna aktivnost (šetnja ili lagana tjelovježba). Prehrana kod gestacijskog dijabetesa treba biti raznolika, uravnotežena i umjerena. Potrebno je obratiti pažnju na nutritivnu vrijednost namirnica koje se konzumiraju. Niskokalorična prehrana se ne preporučuje trudnicama jer može dovesti do hipoglikemija – izrazito niskih vrijednosti glukoze u krvi i štetno utjecati na fetus.
Obroci trudnica s gestacijskim dijabetesom trebali bi se temeljiti na složenim ugljikohidratima niskog glikemijskog indeksa, povrću, namirnicama bogatim proteinima (meso peradi, riba, niskomasni mliječni proizvodi) i namirnicama bogatim omega-3 masnim kiselinama (riba, maslinovo ulje i sl.).
U prehranu je korisno uvrstiti mahunarke (leća, bob, slanutak) i orašaste plodove jer doprinose boljoj regulaciji šećera u krvi. Prehrana bi se trebala temeljiti na neškrobnom povrću. Zeleno lisnato povrće je dobar izbor za osobe s gestacijskim dijabetesom jer obiluje mineralima koji doprinose boljoj regulaciji dijabetesa. Kod gestacijskog dijabetesa se preporučuje umjerena konzumacija voće jer ono sadrži dosta jednostavnih šećera pa brzo podiže vrijednosti šećera u krvi. Prednost dati bobičastom voću (kupine, maline, borovnice i sl.). Unos namirnica bogatih jednostavnim šećerima (slatkiši, sokovi i sl.) i škrobom (tjestenina, pekarski proizvodi i sl.) potrebno je ograničiti.
PRIMJER JELOVNIKA:
Doručak:
~ Kefir – 1 šalica – 240 g
~ Crni kruh sa sjemenkama – 2 kriške – 60 g
~ Šunka prešana – 30 g – 2 kriške
~ Sir edamer – 20 g – 2 kriške
~ Jabuka – 1 manja – 150 g
Međuobrok:
~ Dvopek integralni – 30 g – 2 komada
~ Mandarina – 180 g – 2 veća komada
Ručak:
~ varivo od purećeg filea, krumpira, zelenih mahuna i slanutka – 60 g puretine + 100 g krumpira + 25 g slanutka (sirovog) + 100 g zelenih mahuna + 10 g biljnog ulja (2 čajne žlice)
~ crni kruh sa sjemenkama – 1 kriška – 30 g
~ zelena salata s ekstra djevičanskim maslinovim uljem – 100 g
Međuobrok:
~ crni kruh sa sjemenkama – 1 kriška – 30 g
~ sir topljeni – 35 g – 2 trokutića
~ svježe cijeđeni sok od naranče – 1/2 šalice
Večera:
Kuhani oslić – 60 g
Blitva s krumpirom – 200 g krumpira + 100 g blitve
Maslinovo ulje – 2 čajne žlice – 10 g
Noćni obrok:
~ mlijeko 2,8 % m.m. – 1 šalica – 240 g