Gušterača je žlijezda koja je smještena u trbušnoj šupljini, a nalazi se ispod želuca, uz tanko crijevo. Može biti dugačka od 15 do 25 centimetara. Probava hrane uz pomoć enzima tripsina i kimotripsina te amilaze i lipaze dvije su joj osnovne funkcije. U pitanju su enzimi koji razgrađuju masti, ugljikohidrate i proteine iz hrane na male molekule koje se iz crijeva mogu upiti u krvotok. Druga funkcija je lučenje hormona inzulina koji omogućuje ulazak glukoze u stanice gdje se koristi kao izvor energije. Poremećaj u stvaranju inzulina dovodi do dijabetesa, odnosno šećerne bolesti.

Gušterača je žlijezda s vanjskim i unutarnjim izlučivanjem, zbog čega je posebna. Vanjsko izlučivanje odnosi se na enzime, hormone i druge tvari koje luči putem odvodnih kanala na površinu epitela u probavni sustav. Ovom funkcijom omogućuje se razgradnja masti, ugljikohidrata u proteina iz hrane na male molekule koje crijeva zatim prenose u krvotok.Dakle, vanjsko izlučivanje omogućuje probavu hrane pomoću probavnih enzima tripsina i kimotripsina te amilaze i lipaze. Unutarnje izlučivanje odnosi se na izlučivanje hormona direktno u krvotok, odnosno, lučenje hormona inzulina koji omogućava ulazak glukoze u stanice gdje se koristi kao izvor energije. Ovaj dio gušterače sastoji se od α i ꞵ stanica koje se nalaze u nakupinama, a poznatije su pod nazivom Langerhansovi otočići. Ove stanice proizvode inzulin (ꞵ stanice) i glukagon (α stanice), hormone koji održavaju razinu glujkoze u krvi.

Poremećaj u stvaranju inzulina dovodi do dijabetesa, odnosno šećerne bolesti.

Na tržištu postoje prirodni proizvodi koji mogu pomoći u reguliranju razine glukoze u krvi. Diamell kapi pomažu pri normalizaciji šećera u krvi. Čaj gorke dinje ublažava simptome dijabetesa.  Dodatak prehrani Pisakvica plus pomaže i kod regulacije tjelesne težine, dijabetesa i anemije. Kapi borovnice pomažu kod povišenih vrijednosti glukoze u krvi (hiperglikemija) i proljeva (dijareje).

Također mogu pomoći i dodaci prehrani kao što su omega 3 masne kiselinevitamini B skupinemagnezij, krom te alfa lipoična kiselina.

Više proizvoda pronađite u web shopu.

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments