Briga o zdravlju, Zdravlje

Europski dan debljine

Europski dan debljine se obilježava treće subote u svibnju. S obilježavanjem ovog dana se započelo 2010. godine od strane Europskog udruženja za proučavanje debljine. Debljina predstavlja jedan od trenutno najvećih javnozdravstvenih problema te značajno povećava rizik za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti poput bolesti srca, dijabetesa, karcinoma i sl. Cilj obilježavanja ovog dana je skrenuti pažnju na debljinu kao veliki zdravstveni rizik te potaknuti ljude na promjenu životnih i prehrambenih navika kako bi reducirali tjelesnu masu u svrhu poboljšanja zdravlja i kvalitete života.

Pretilost ili debljina

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (eng. World Health Organization, WHO) pretilost se definira kao prekomjerno nakupljanje masnog tkiva u organizmu s posljedičnim negativnim učinkom na zdravlje. Pretilost i prekomjerna tjelesna masa su jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu, a posljedica su ubrzanog načina života, stresa, nepravilne prehrane i manjka tjelesne aktivnosti.

Pretilost je multifaktorska bolest koja se razvija pod utjecajem genetskih, metaboličkih, socijalnih, kulturoloških i okolišnih faktora. Uzroci pretilosti i prekomjerne tjelesne mase su različiti, ali najčešći uzrok je energetska neravnoteža što podrazumijeva veći energetski unos od energetske potrošnje. Energetska neravnoteža je posljedica prekomjerne konzumacije hrane bogate mastima i jednostavnim ugljikohidratima (šećerima) uz smanjenu razinu tjelesne aktivnosti. Masno tkivo se u organizmu raspodjeljuju različito, ovisno o genetici i spolu. Tako se masno tkivo kod žene više nakuplja u predjelu bokova i zdjelica – ginoidni („kruškoliki“) oblik tijela, dok je kod muškaraca većina masnog tkiva smještena u području gornjeg dijela trbuha – androidni („jabukoliki“) oblik tijela. Visceralno masno tkivo, koje je smješteno unutar trbušne šupljine, metabolički je aktivnije i povećava rizik od razvoja kroničnih nezaraznih bolesti (dijabetesa, hipertenzije i sl.).

Praktični savjeti za redukciju tjelesne mase

1. Postavite ostvarive ciljeve ! – cilj bi trebala biti redukcija tjelesne mase za 0,5 – 1 kg tjedno što je 2 – 4 kg mjesečno. Treba znati da i gubitak svega 5 – 10 % tjelesne mase značajno doprinosi da se osjećate zadovoljnije i ugodnije „u svom tijelu“ te da očuvate zdravlje i smanjite rizik od razvoja brojnih kroničnih bolesti.

2. Ključ je u prehrani – pazi što konzumiraš !

– Iz svoje prehrane izbaci slatke napitke kao što su gazirani i voćni sokovi. Također ograniči unos alkoholnih pića jer sadrže značaj broj kalorija.

– Ograniči unos visoko prerađene hrane koja je bogata mastima, šećerom i solju.

– Pripremaj jela kod kuće. To ti omogućava da kontroliraš sastojke i veličinu porcija te da se kvalitetnije hraniš.

– Nemojte preskakati obroke – preporuka je konzumirati više manjih obroka dnevno (3 glavna i 2 međuobroka).

– Pri pripremi hrane upotrebljavajte sezonske, lokalno uzgojene namirnice kada je to god moguće.

– Svaki dan konzumirajte barem 5 serviranja voća i povrća.

– Uvijek birajte namirnice od cjelovitog zrna (integralni kruh, integralna tjestenina), niskomasne mliječne proizvode i nemasno meso te u svoj jelovnik uvrstite ribu minimalno jednom tjedno.

– Kao izvor masti preferirajte maslinovo ulje.

– Ograničite unos soli na do 5 – 6 g na dan, ne dosoljavajte hranu, a umjesto soli koristite što više začinskog bilja.

– Planirajte hidraciju – uvijek dajte prednost vodi, biljnim čajevima i svježe cijeđenim voćnim/povrtnim sokovima.

– Kao međuobrok birajte voće, orašaste plodove, niskomasne mliječne proizvode i sl.

3. Prilikom objedovanja svaki zalogaj hrane dobro prožvačite. Hranu treba jesti sporije, a ne ubrzano gutati bez žvakanja jer će se na taj način pojesti manja količina hrane tj. prije se organizam „zasiti“.   

4. Osigurajte si dovoljno sna i odmora . Ukoliko ste umorni i iscrpljeni velika je vjerojatnost da se nećete uspjeti držati principa pravilne prehrane jer ćete često „posezati“ za slatkišima, grickalicama i sl. koji su bogati energijom, što doprinosi porastu tjelesne mase.

5. Svoj dan bi trebali organizirati kad je to god moguće. Planirajte kupnju namirnica i pripremajte obroke kod kuće. Boravite u prirodi kad god je to moguće.

Neka vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments