Briga o zdravlju

Svjetski dan osoba s Down sindromom 21.03.

Djeca suncokreti

Djeca s Downovim sindromom su izrazito emotivna i topla, unose vedrinu u sredinu u kojoj se nalaze, vrlo su tolerantna, blage naravi i potiču naklonost onih koji s njima dolaze u kontakt. Zrače ljubavlju i veseljem pa su stoga i dobila naziv “djeca suncokreti”. Međutim kao i svi i osoba s Downovim sindromom izražava i negativne emocije.

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Down Syndrome International (DSI) službeno je odredio 21. ožujka kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. Datum simbolizira tri reprodukcije 21. kromosoma, što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Kromosomi su sićušne nakupine bjelančevina u svakoj stanici ljudskog organizma koje prenose sve nasljedne karakteristike. Oni dolaze u paru i u svakoj se stanici nalazi 23 para.

Ime Down potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju. Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune uočivši da je na 21. paru kromosoma jedan kromosom viška, tj. umjesto 2 prisutna su 3 kromosoma.

Postoji preko pedeset karakterističnih obilježja Down sindroma, a njihov intenzitet se razlikuje od osobe do osobe. Bez obzira koliko je oboljenja ili poremećaja prisutno, djeca i mladi s Downom trebaju posebnu pažnju tijekom odrastanja, različite medicinske i rehabilitacijske postupke (edukacijsko-rehabilitacijski i logopedski tretman, fizikalne terapije) te posebne metode učenja.

Danas su mogućnosti i prilike za oboljele od Downovog sindroma daleko veće nego što je to bilo u prošlosti. Osobe s Down sindromom mogu voditi normalan život, obrazovati se, raditi, baviti se sportom, sklapati veze, imati djecu i voditi samostalan život, međutim u sve moraju uložiti dodatni napor i suočiti se s dodatnim izazovima.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma je podizanje svijesti i razumijevanje Down sindroma, kao i pitanja vezanih uz mobiliziranje podrške i priznavanje dostojanstva te prava i dobrobiti za osobe s Down sindromom.

Pokažite podršku

Simbol Dana sindroma Down su rasparene šarene čarape jer predstavljaju različitost, a nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u društvo. Neka različitost bude naša snaga i naše bogatstvo!

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments