Jesenski umor
Briga o zdravlju, Dodaci prehrani, Zdravlje

Dočekajte jesenski umor spremni!

Dolaskom kraćih dana, približavanju jeseni, bit ćemo izloženi manjoj količini dnevne svjetlosti koja ima veliki utjecaj na proizvodnju hormona u našem organizmu. Što se zbiva u našem organizmu, zašto se  javljaju neraspoloženja, melankolija te manjak radne i životne energije?

Uzroci jesenskog umora

Nekoliko je razloga koji mogu biti potencijalni uzroci takvih stanja organizma. Tijekom ljeta i godišnjih odmora, uz visoke temperature, često smo lijegali kasnije, a većina nas je obilnije konzumirala hranu i piće u večernjim satima. Povratkom s godišnjeg odmora, promijenio nam se životni ritam, a takve promjene naše tijelo dovode u svojevrsno stanje stresa te se remeti njegova prirodna regulacija. Uslijed takvih oscilacija dolazi do disbalansa elektrolita, naročito kalija i natrija, čiji je odnos važan za održavanje krvnog tlaka.

Manjak svjetlosti potiče proizvodnju hormona melatonina, poznatog pod nazivom „hormon spavanja“. Manjak energije nije uočljiv u tolikoj mjeri jer nas danja svjetlost prati odlaskom na posao kao i samim dolaskom s istog. Pomicanjem kazaljke jedan sat unatrag, sve smo manje u doticaju s vanjskim zrakama.

Biološki ritam spavanja

Što smo manje izloženi svjetlosti, mijenja se naš biološki ritam spavanja koji nam signalizira kad je vrijeme za odlazak na spavanje, a kada je vrijeme za izbor  sudjelovanja kroz najveće fizičke aktivnosti. Dolazak tmurnijeg vremena, kraći dani i manje sunčeva svjetla utječu na promjene hormona, što se očituje u smanjenom lučenju serotonina i pojačanom lučenju melatonina koji utječu na naš prirodni bioritam. Lučenje serotonina drži nas budnima i puni životnom energijom, pa je normalno da pri njegovu smanjenju s nedostatkom sunca osjećamo umor, pospanost i nedostatak energije.

Prevencija jesenskog umora

Uravnotežena prehrana može osigurati dovoljno vitamina i minerala potrebnih za normalno funkcioniranje organizma. Stoga, ako se osjećate umorno, vjerojatno se radi o pomanjkanju minerala magnezija u vašem organizmu koji je potreban za više od 300 biokemijskih reakcija u tijelu te je od iznimne važnosti za pretvaranje glukoze u energiju.

Magnezij

Preporučeni dnevni unos magnezija je u principu oko 300 miligrama za žene te oko 350 miligrama za muškarce. Kako možete unijeti magnezij u organizam? Da bi se napunili dodatnom energijom, preporučeno baviti se aktivnostima koje potiču proizvodnju serotonina, hormona koji nas razbuđuje, a smanjuje proizvodnju melatonina.

Povećana potreba za magnezijem očituje se u mladih, trudnica, dojilja te osoba starije životne dobi. Opskrba ispod donje granice može se očitovati u povećanoj podložnosti stresu, smanjenju otpornosti i oscilacijama općeg zdravstvenog stanja. Ako imate problema s nesanicom uzrokovanom nekog oblika stresa koji se očituje na dnevnoj razini, preporuka je svakako Magnezij noć u obliku kapsula te je obogaćen  vitaminom B6, melatoninom, valerijanom i Lactium®-om.

Ne smije se zaboraviti da su za zdravlje i normalnu funkciju te jačanje oslabljenog organizma nužne esencijalne masne kiseline omega-3 i omega-6 koje svakodnevno prehranom moramo unositi u naš organizam, a osobito kada se nalazimo u fazi iscrpljenosti. Najbolji izvori esencijalnih masnih kiselina su prirodna, biljna, hladno prešana ulja crnog kima, divljeg lana, konoplje, sjemenki grožđa koja su, uz to, bogata mnoštvom prirodnih antioksidansa, vitamina, minerala te sadrže ljekovite aktivne komponente.

Da bi se naoružali dodatnom energijom, trebali bi raditi stvari koji potiču proizvodnju serotonina – hormona koji nas razbuđuje, a smanjuju proizvodnju melatonina.

Kako možete unijeti magnezij u organizam?

  • Orašasti plodovi –  jedna od preporuka.  100g orašastih plodova sadrži nešto više od 500 mg magnezija, kao i oko 600 kalorija. Zato budite oprezni u kojoj mjeri ih konzumirate. Preporučeno je da za međuobrok uzmete šaku badema, lješnjaka ili indijskih oraščića
  • Integralne žitarice –  najobilniji izvor magnezija posjeduje smeđa riža (100 g sadrži 44 mg magnezija), poslije nje quinoa, proso, heljda, te zob i ječam
  • Banane –  jedna banana sadrži otprilike 30 mg magnezija
  • Tamna čokolada – kakao je izvrstan biljni izvor magnezija, pa u 100 g sadrži 237 mg magnezija. Jedan red tamne čokolade sadrži 145 kalorija, pa ideja da pojedete cijelu čokoladu dnevno na dan nije preporuka

Ravnoteža hranjivih tvari u organizmu

Uravnotežena prehrana može osigurati dovoljno vitamina i minerala potrebnih za normalno funkcioniranje organizma. Dolaskom hladnijih dana rijetko se vodi računa o uravnoteženoj prehrani, gdje posežemo za težom i masnijom hranom.

Raspored obroka

Našem organizmu potreban je jedan obrok svakih 3-4 sata, pa ako vam se prehrana tijekom dana svodi na doručak, ručak i večeru (ponekad i bez doručka), u organizmu se snižava razina šećera u krvi što vas čini umornim. Da bi organizam bio potkovan visokim naponom snage, umjesto da za međuobrok pojedete neki slatkiš, posegnite radije za kompletnim obrokom.  Idealno bi trebali imati 4 velika obroka i 2 međuobroka na dan.

Rasporedite ih svakih 4 sata, a svaki obrok bi vam trebao pružiti oko 500 kalorija. Mnoga istraživanja pokazuju da su niske razine vitamina D povezane sa kroničnim umorom te sa slabosti mišića i kostiju. Obzirom da je glavni izvor vitamina D sunce, njegov nedostatak se itekako osjeti dolaskom jeseni ili zime.

Unos čarobnog D vitamina

  • Čaša mlijeka – potrebno je konzumirati 10 čaša mlijeka na dnevnoj bazi obogaćenog vitaminom D da bi se unijele minimalne količine u organizam
  • Riba – tuna, sardina i  losos smatraju se jednim od najbogatijih namirnica vitamina D.  Konzerva tune sadrži oko trećinu potrebne doze vitamina D, a dvije manje sardine sadrže oko 15 posto njegova potrebnog unosa.
  • Jaja – osim što sadrže vitamin D ( žumanjci), odličan su izvor proteina. Iako sadrže kolesterol, nisu povezana s povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti.

Uz sve namirnice, nedostatak vitamina D ne može se riješiti samo tako. Da bi se taj vitamin vratio u kosti i živčani sustav potrebni su mjeseci i mjeseci uzimanja vitamina D i u obliku dodataka prehrani.

Osim unosa magnezija i vitamina D, a da bi prevenirali jesenski umor, poželjno je dodati i vitamin C ili odabrati dodatke prehrani koje su namijenjeni jačanju imuniteta i podizanju energije.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments